SiolNET. Novice Slovenija
8,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Protest proti politki sovraštva

Protest v Ljubljani: "Sejanje strahu, sovražnosti in laži vodi v totalitarizem" #foto

8,92

termometer

 | Foto: Maša K. Brecelj
Foto: Maša K. Brecelj

Na Trgu republike se je množica zbranih danes zavzela proti politiki sovraštva in nehumani politiki. Z rdečimi baloni v obliki srca v rokah in transparenti so opozorili, da je treba sovraštvo ustaviti, dokler je čas. "Ne dovolimo, da nam zavlada," so izpostavili na shodu.

Opozorili so na različne oblike sovraštva - nacionalizem, rasizem, sovraštvo proti ženskam, izkoriščanje delavcev - in obsodili ustrahovanje in manipulacije.

Na transparentih je bilo med drugim videti opozorila, da sejanje strahu, sovražnosti in laži vodi v totalitarizem, in pozive Ne pričaj po krivem proti svojemu bližnjemu ter Ukinimo sovražni govor na spletu. Na demonstracije sta prišli "strašit" tudi dve maskoti strahu.

1 / 38
2 / 38
3 / 38
4 / 38
5 / 38
6 / 38
7 / 38
8 / 38
9 / 38
10 / 38
11 / 38
12 / 38
13 / 38
14 / 38
15 / 38
16 / 38
17 / 38
18 / 38
19 / 38
20 / 38
21 / 38
22 / 38
23 / 38
24 / 38
25 / 38
26 / 38
27 / 38
28 / 38
29 / 38
30 / 38
31 / 38
32 / 38
33 / 38
34 / 38
35 / 38
36 / 38
37 / 38
38 / 38

Nobena družba ni izboljšala življenja s kratenjem pravic

Zbrane je nagovorilo več predstavnikov različnih nevladnih organizacij in aktivistov za pravice ranljivih skupin in proti različnim oblikam diskriminacije. Med drugim so opozorili, da nobena družba ni izboljšala življenja s kratenjem pravic določenim skupinam ljudi.

Ivana Djilas, režiserka in avtorica kolumn, se je med drugim prepoznala v besedah, kot so čefurka, migrantka, feministka, prekarna delavka, liberalna ženska ... "In danes sem še pogumna, ker sem v to prisiljena," je dejala.

Sindikalistka Ana Jakopič je poudarila, da je tudi delavski boj boj za Slovenijo brez strahu. Delavstvo zahteva svoje pravice, je dejala.

Filip Dobranić Novice Filip Dobranić pred protestom: Ni se nam treba pustiti ustrahovati #intervju

Na protestu tudi Ahmad Šami

Nekateri zbrani so izrazili nasprotovanje žici na meji in deportacijam. S tem so se med drugim postavili v bran tudi sirskemu beguncu Ahmadu Šamiju, ki se je skupaj z zastopnikom Miho Blažičem udeležil demonstracij in je zbrane pozdravil z besedami: "Dober dan, Slovenija zelena." Ob tem je v slovenščini pozdravil ljudi vseh veroizpovedi in poudaril, da trenutno živi v Sloveniji, državi, ki je lepa in varna in jo vidi kot drugo mamo.

Opozoril je na težko življenje in dejal, da "kdor govori, da begunec dobi 2000 evrov, laže".

"Tu sem, ker je nedopustno žaliti človeka zaradi barve kože, vere, spolne naklonjenosti in ker je nedopustno posegati v človekove pravice, ki veljajo za vse. Tu sem, da odločno rečem NE preziru, sovraštvu, nagovarjanju k nasilju," je dejala ena od udeleženk protesta.

Starejši gospod se je z vlakom pripeljal z Dolenjskega. "Za red v državi, da normalno in varno živimo," je dejal.

"Prvi razlog, zakaj sem danes tu, je, ker želim spremeniti trenutno politično in kulturno situacijo, ki se že predolgo časa odvija v naši (prelepi) državi. Drugi razlog pa, da do zdaj še nisem bila na demonstracijah," je povedala mlajša udeleženka protesta.

Demonstracije proti politiki sovraštva je organizirala civilnodružbena koalicija Brez strahu. Ob napovedi dogodka pa so pojasnili, da gre za široko, neformalno in odprto koalicijo posameznikov in civilnodružbenih iniciativ, "ki ne pristajajo na nadaljevanje in krepitev politike sovraštva". | Foto: Bojan Puhek Demonstracije proti politiki sovraštva je organizirala civilnodružbena koalicija Brez strahu. Ob napovedi dogodka pa so pojasnili, da gre za široko, neformalno in odprto koalicijo posameznikov in civilnodružbenih iniciativ, "ki ne pristajajo na nadaljevanje in krepitev politike sovraštva". Foto: Bojan Puhek

Florjanič: Mirno prepuščanje radikalnim tokov je napačno sporočilo

Dijak Žan Florjanič je v imenu mladih, "ki so prihodnost te države", poudaril, da je mirno prepuščanje radikalnim tokovom napačno sporočilo. "Ne smemo se v zgodovino zapisati kot generacija, ki je mirno dopuščala razčlovečenje vseh oblik in nemo opazovala razkroj humanega vrednostnega sistema," je dejal in dodal: "Evropo preplavlja pandemija in mi smo edini protistrup."

Življenje v strahu sta zavrnili tudi pisateljica in aktivistka Urška Sterle ter Maja Peharc s spletnega medija, ki se zavzema proti seksizmu. Slednja je opozorila, da družbo tvorimo vsi. In da ženske ne bodo dovolile, "da nas strašijo s posilstvi, da nas v imenu varnosti ščuvajo proti migrantom, da nas označujejo s prostitutkami, da nam vzamemo pravico do splava, da smo manj vredne, ker nimamo otrok... Stran s sovraštvom, je pozvala. Proti sovražnemu govoru se je zavzel tudi okoljski aktivist Uroš Macerl.

Na shodu tudi nekaj politikov

Čeprav so organizatorji poudarili, da politične stranke pri organizaciji demonstracij ne sodelujejo, prav tako politikov niso povabili med govorce, pa je bilo videti med množico tudi nepovezanega poslanca in nekdanjega varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka ter nekaj poslancev Levice, na čelu z Luko Mescem, in predsednika DZ Milana Brgleza.

Filip Dobranić, eden od predstavnikov Koalicije Brez strahu z Inštituta za druga vprašanja in portala Danes je nov dan, je bil s protestom zadovoljen. "Mislim, da je bilo ogromno ljudi. Zadovoljen sem, da je bilo vse tako ljubeče. Upam, da ne bo vse zamrlo v naslednjih mesecih, tako kot je po vstajah pred leti. Da bomo znali, če se bodo takšne politike nadaljevale, to vzdrževati."

Demonstracij se je udeležil tudi nasprotnik shoda s slovensko zastavo v roki.

Protest proti politki sovraštva | Foto: Maša K. Brecelj Foto: Maša K. Brecelj

protest | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Proti politiki sovraštva Koalicija Brez strahu | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

 

Protest proti politki sovraštva | Foto: Maša K. Brecelj Foto: Maša K. Brecelj

Protest proti politki sovraštva | Foto: Maša K. Brecelj Foto: Maša K. Brecelj

Protest proti politki sovraštva | Foto: Maša K. Brecelj Foto: Maša K. Brecelj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 59
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin