Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 11. 2020,
11.52

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

virus COVID-19 Slovenija Koronavirus

Sobota, 7. 11. 2020, 11.52

3 leta, 5 mesecev

V petek potrdili 1.612 novih okužb, umrlo 34 bolnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | V petek so v Sloveniji potrdili 1.612 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Umrlo je še 34 bolnikov z boleznijo covid-19. | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

V petek so v Sloveniji potrdili 1.612 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Umrlo je še 34 bolnikov z boleznijo covid-19.

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

V Sloveniji so v petek ob 6.340 opravljenih testiranjih potrdili 1.612 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 25,43 odstotka, kar je manj kot v četrtek, vendar pa to pomeni, da je bila vseeno pozitivna več kot četrtina opravljenih testov. Po podatkih vlade je v petek za boleznijo covid-19 umrlo 34 bolnikov, skupaj pa že 531. Gre za največje število potrjenih smrti bolnikov v enem dnevu do zdaj, skupno število umrlih za covid-19 v Sloveniji pa je preseglo število 500.

Po podatkih spletne strani covid-19.sledilnik.org je pri nas trenutno aktivno okuženih 22.979 ljudi. 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 1.096. Do zdaj so pri nas skupaj potrdili 44.270 okužb. V bolnišnicah je trenutno hospitaliziranih 1.084 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega 178 na intenzivni negi. S pomočjo ventilatorjev diha 113 bolnikov. V petek so iz bolnišnic odpustili 93 bolnikov. Po podatkih vlade je za boleznijo covid-19 v petek umrlo 34 bolnikov, skupaj pa že 531.

 

Spomnimo, v četrtek so pri nas opravili 5.895 testov na novi koronavirus in potrdili 1.564 novih okužb. Delež pozitivnih primerov je znašal 26,53 odstotka. V petek je bil delež pozitivnih primerov manjši, znašal je 25,43 odstotka, a je bilo ob večjem številu testov potrjenih nekoliko več okužb kot dan pred tem. Ob 6.340 opravljenih testih so namreč potrdili 1.612 novih okužb. Do zdaj so pri nas opravili 400.153 testiranj na koronavirus. Ministrstvo za zdravje je sicer v petek spremenilo sistem testiranja. Skladno s priporočili strokovne svetovalne skupine bodo brise spet jemali pri vseh ljudeh s sumom okužbe na covid-19.

Dojenček
Novice Novi podatki: v četrtek potrdili 1.564 okužb #video

Beovićeva: Situacija v bolnišnicah je na zgornjem robu

Infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za STA pojasnila, da najnovejše številke kažejo, da se morda res bližamo vrhuncu drugega vala epidemije. "Trenutno smo v situaciji, ko je tisto, kar nam res pove o gibanju epidemije, število hospitaliziranih bolnikov, in sicer zaradi sprememb v načinu testiranja. Tu moramo biti previdni pri interpretaciji podatkov," je opozorila infektologinja.

Beovićeva je dodala, da je bila malenkost optimistična že prejšnji konec tedna, pa se je ta teden izkazalo, da za to ni bilo razloga, saj so se bolnišnice skokovito polnile. "Situacija je v bolnišnicah na zgornjem robu," je dejala Beovićeva in dodala, da bo čas pokazal, kje smo.

"Na vsak način moramo ne samo spraviti situacijo v nek plato, ki pomeni, da lahko situacijo vzdržujemo z ukrepi, ki jih imamo," je poudarila infektologinja Bojana Beović. | Foto: STA , "Na vsak način moramo ne samo spraviti situacijo v nek plato, ki pomeni, da lahko situacijo vzdržujemo z ukrepi, ki jih imamo," je poudarila infektologinja Bojana Beović. Foto: STA ,

"Na vsak način moramo ne samo spraviti situacijo v nek plato, ki pomeni, da lahko situacijo vzdržujemo z ukrepi, ki jih imamo. Na vsak način pa si ne želimo, da bi ti ukrepi trajali, saj so za naša življenja zelo neprijetni, dobesedno ogrožajoči sami po sebi. Želimo si, da bi ti ukrepi imeli učinek, ki bi obrnili krivuljo navzdol, saj bo lahko samo v tem primeru možno govoriti o sproščanju in nekoliko bolj normalnem življenju vsaj nekaj časa," je pojasnila Beovićeva.

Ob tem je infektologinja dodala, da nas čaka še nekaj mesecev takega življenja. "Moramo biti izjemno previdni, saj lahko ogromno naredimo na individualni ravni. Od tega je odvisno, ali bodo potrebni ukrepi na državni ravni. Pričakujemo, da bo naslednje leto del težav rešilo učinkovito cepivo. Do takrat je treba zdržati s čim manj žrtvami," je poudarila Beovićeva.

kuna, Danska, krzno, farme
Novice Strokovnjaki: Prenose koronavirusa s kun je treba preprečiti

"Če bodo ukrepi dovolj prijeli, lahko v nekaj dneh pričakujemo vrh epidemije"

Čeprav trenutni podatki kažejo, da se rast novih okužb nekoliko upočasnjuje, pa strokovnjaki poudarjajo, da epidemija še vedno raste. Če bodo ukrepi, ki so bili sprejeti 26. oktobra, zadostni, je mogoče v nekaj dneh pričakovati vrh epidemije, je za STA ocenil vodja Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu "Jožef Stefan" Leon Cizelj.

Še vedno je po njegovih besedah najbolj zanesljiv podatek število bolnikov v bolnišnicah. Reprodukcijsko število trenutno znaša 1,5, kar pomeni, da se število pozitivnih primerov podvoji v 12 ali 13 dneh, je pojasnil Cizelj. "Če bodo ukrepi dovolj prijeli, lahko v nekaj dneh pričakujemo vrh epidemije," je povedal Cizelj. Če ukrepi niso zadostni, bo število okužb po njegovih besedah še naraščalo.

Čeprav trenutni podatki kažejo, da se rast novih okužb nekoliko upočasnjuje, pa strokovnjaki poudarjajo, da epidemija še vedno raste. | Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana Čeprav trenutni podatki kažejo, da se rast novih okužb nekoliko upočasnjuje, pa strokovnjaki poudarjajo, da epidemija še vedno raste. Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Rast števila novih okužb se je upočasnila, a je ta upočasnitev še prenizka, da bi ustavila epidemijo. "Pred tem je bilo reprodukcijsko število okoli dve, številke so se podvojile v šestih dneh. Zdaj smo na 1,5, številke pa se podvojijo na 12 ali 13 dni. Vsekakor imamo počasnejšo rast in to je po vsej verjetnosti posledica ukrepov, ki so bili sprejeti okoli 20. oktobra," je pojasnil Cizelj.

Takrat je začela veljati prepoved gibanja v nočnem času, druženje se je omejilo na največ šest oseb, prehajanje med občinami pa razen izjem ni bilo več mogoče. Naslednji dan, 21. oktobra, pa so tudi na Primorskem in Notranjskem začeli veljati strožji ukrepi, kot sta obvezno nošenje maske na prostem in prepoved delovanja gostinskih lokalov.

Po spremenjenem režimu testiranja bo po navedbah Cizlja treba še počakati na stabilizacijo številk. "Sprememba v načinu testiranja povzroči nekaj dni zamude," je pojasnil in dodal, da so podobno zamudo zabeležili tudi v prvem valu.

Koronavirus, bris, test, testiranje, covid-19
Novice Pozor: ministrstvo za zdravje sporočilo najnovejšo spremembo #video

 

Ne spreglejte