SiolNET. Novice Slovenija
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ospredju protestov v Ljubljani oskrba okuženih starostnikov, v Izoli nasprotovanje korupciji

1,30

termometer

11. protest 10. 7. 2020
Fotografija je z enega izmed prejšnjih protestov. Foto: Ana Kovač

Petkovi protesti so bili znova najbolj množično obiskani v prestolnici, kjer so tokrat v ospredje postavili skrb za stanovalce domov za starejših ob pojavu okužbe z novim koronavirusom. Izrazili so nasprotovanje namestitvam starejših v zabojnike. V Izoli pa je bilo slišati predvsem pozive proti korupciji in k odstopu župana Danila Markočiča.

Protesti, skupščina. Novice Protivladni protestniki prišli na Roško cesto: "Dobrodošli nazaj v leto 1988"

Protesti, ki že 16. petek potekajo na ulicah slovenskih mest, so se v Ljubljani začeli na Prešernovem trgu, kjer je množico nagovorila predsednica združenja za dostojno starost Srebrna nit Biserka Marolt Meden. Bila je kritična do vladne politike oskrbe starostnikov, ki bivajo v domovih za starejše, predvsem do predlagane rešitve, da bi za okužene stanovalce vzpostavili namestitve v mobilnih enotah oziroma zabojnikih. Hkrati je opozorila, da v nekaterih domovih nimajo pogojev za vzpostavitev ločenih con za okužene in tiste, ki to niso, piše STA.

Spremljevalni program v znamenju nasprotovanja zabojnikom

Domovi tudi "ne smejo postati najcenejše negovalne bolnišnice, ki jih plačujejo uporabniki domov", je izpostavila in se zavzela za sistemski nadzor nad zdravljenjem okuženih in s covid-19 umrlih oskrbovancev domov. Opozorila pa je tudi na prepovedi obiskov, saj da ima socialna izolacija lahko hujše posledice kot koronavirus. Zahtevala je tudi vzpostavitev varuha starejših in ministrstva za starejše.

Fotografija je z enega izmed prejšnjih protestov. Fotografija je z enega izmed prejšnjih protestov. Foto: Ana Kovač Protestniki so nasprotovanje zabojnikom ponazorili tudi s spremljevalnim programom. Med pohodom po ljubljanskih ulicah so namreč lahko srečevali predstavnike vlade, ki so jih z maskami ponazorili aktivisti. Ti so se znašli v različnih zagatah, protestniki pa so jih namesto na želene lokacije odpeljali na "ekskluzivno turistično destinacijo", na zdravljenje ali v karanteno v kontejnerski terminal, ki so ga postavili na cilju shoda. Ta je bil tokrat blizu Pionirskega doma.

Na cilju so prebrali tudi pismo, ki so ga spisali stanovalci enega od domov, ki so med drugim potožili zaradi pomanjkanja socialnih stikov in opozorili, da je pravica do zdravljenja ustavna pravica. Ob koncu protesta se je iz zabojnika pokadil rdeč dim, s čimer so želeli pokazati, da "kontejner vendarle ni najboljša rešitev za tiste, ki pristanejo v njih". Vlado pa so pozvali k odstopu, poroča STA.

Protest proti koronavirusnim omejitvam v Berlinu Novice Protestniki v Berlinu: Največja teorija zarote je koronavirusna pandemija

Tokrat z masko Pivčeve

Prva, ki so jo protestniki danes odpeljali s sabo, je bila sicer maska predsednice DeSUS Aleksandre Pivec, ki ji očitajo, da se, namesto da bi kot predsednica stranke upokojencev skrbela za starejše, raje sprehaja po Sloveniji in uživa brezplačna kosila.

Aleksandra Pivec Foto: STA S Pivčevo pa so povezane tudi kritike, ki so jih drevi naslovili protestniki v Izoli. Te je namreč med drugim razburilo medijsko razkritje, da je občina Izola plačala prenočitev Pivčeve ob njenem nedavnem obisku, pri čemer je občina plačala dve sobi, denar za eno pa je potem, ko se je izkazalo, da je bila plačana neupravičeno, povrnil sam župan Danilo Markočič.

Markočič se v zadnjih dneh otepa tudi očitkov o negospodarnem ravnanju z občinskimi zemljišči, ki naj bi pristala v rokah poslovnežev z dobrimi povezavami na občini. Obenem pa mu očitajo tudi prodajo oljčnika po visoki ceni podjetju, ki je z občino že večkrat poslovalo.

Kot poročajo spletne Primorske novice, je sicer Markočič že na dosedanje zahteve po odstopu odgovarjal, da je vse v skladu z zakonom in ne razmišlja o odstopu. Protestne akcije so sicer potekale tudi drugod po državi, še navaja STA.

Protesti v Berlinu Novice V Berlinu na protestih poškodovanih 45 policistov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin