Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2019,
18.52

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

Osilnica Dolenjska poplave naravne nesreče protipoplavne ovire

Torek, 19. 11. 2019, 18.52

4 leta, 5 mesecev

V Osilnici denar za protipoplavne vreče zbirajo na Facebooku #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

V Osilnici, oddaljeni dolenjski občini na robu Slovenije, bi prebivalcem letos skoraj vzeli edini bankomat, ki so si ga domačini izborili šele leta 2016, prav takrat, ko jim je država ukinila tudi edino podružnično osnovno šolo. Tokrat jim je ministrstvo za obrambo ob neurjih in razlivanju Kolpe odreklo celo protipoplavne vreče, češ, da za to država nima denarja.

Občina zato denar za protipoplavne pregrade zbira kar na lastno pest, donacije se zbirajo prek strani na Facebooku, poročajo v oddaji Planet 18 na Planetu.

Zaradi obilnega deževja so se v Osilnico z bližnjih hribov spustili pravi hudourniki. Voda in blato so zalivali ceste in hiše. Ko so zaprosili državo, ali bi jim civilna zaščita lahko pomagala vsaj s protipoplavnimi vrečami, so jih gladko zavrnili, je dejala županja.

Novice V Benetkah začeli sanacijo po uničujočih poplavah #foto #video

Premajhni, zato do vreč niso upravičeni

"Takoj ko oznanijo, da je naravna katastrofa, so vsi upravičeni do vreč, ampak mi smo premajhni, s premajhno škodo. Moralo bi torej odnesti pol občine, da bi morda spadali v trimilijonsko škodo," je še dejala županja Alenka Kovač.

"Da bi bili upravičeni do pomoči, bi moralo odnesti pol občine," pravi županja Alenka Kovač. | Foto: Planet TV "Da bi bili upravičeni do pomoči, bi moralo odnesti pol občine," pravi županja Alenka Kovač. Foto: Planet TV

Do te meje treh milijonov evrov je namreč vse breme zaščite pred naravnimi ujmami na plečih občine, a pri Osilnici to pomeni pet celoletnih občinskih proračunov. In pomoč v obliki protipoplavnih vreč, ki jih danes gledamo, ni prišla iz državnih skladišč, temveč iz sosednje občine.

"Najmanjša občina v Sloveniji se že tako stežka bori proti odseljevanju krajanov. Ko so po dolgih letih lani spet dobili nazaj bankomat, je bil to pravi praznik," je povedal župan Ribnice Samo Pogorelc.

Poplave na Dravi
Novice Drava ponekod poplavlja, a razmere so stabilne #video

Za vse se morajo boriti

"Zaprli so nam šolo, pol leta smo se borili, da smo jo spet odprli. Potem se je zaprla še trgovina in če ne bi bilo gospe, ki je podjetna in je prevzela še osilniško, bi bili tudi brez te. Pošta nam je zaprla poslovalnico, tako da jo je morala prevzeti občina," je stanje v občini pojasnila županja Alenka Kovač.

Občina poskuša kupiti protipoplavne ovire, a jim trenutno tudi slabih pet tisoč evrov, kolikor bi stal osnovni paket, pomeni prevelik finančni zalogaj.

Poplave Drava
Novice Vremenoslovci opozarjajo: Ponoči mogoči močni nalivi, Drava že poplavlja
Ne spreglejte