Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 11. 2019,
22.16

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

vreme poplave dež veter

Sobota, 16. 11. 2019, 22.16

4 leta, 5 mesecev

Vremenoslovci opozarjajo: Ponoči mogoči močni nalivi, Drava že poplavlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15
Poplave Drava | Foto STA

Foto: STA

Agencija za okolje (s kratico Arso) opozarja, da lahko v noči na nedeljo v zahodni polovici Slovenije nastajajo močnejši krajevni nalivi. Močno deževje lahko povzroča težave tudi na Koroškem. Reka Drava namreč na izpostavljenih območjih že poplavlja.

Arso na svoji spletni strani opozarja, da bodo v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Do nedelje zvečer bo tako predvidoma padlo od 50 do 100 litrov na kvadratni meter.

Na Primorskem in v delu Notranjske se bo jutri v dopoldanskem času pojavljal tudi močnejši veter. Tam bodo lahko sunki jugovzhodnega vetra presegali hitrost 80 kilometrov na uro.

Opozorilo Arso poplave | Foto: zajem zaslona/Arso Foto: zajem zaslona/Arso

Problematična je reka Drava

Na spletni strani Arsa so ob 19. uri izdali opozorilo, da reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka. Na meji z Avstrijo ima ustaljen pretok okoli 1.150 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovec pa okoli 850 kubičnih metrov na sekundo.

V noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bo dotok Drave iz Avstrije še ustaljen, v noči na ponedeljek pa se lahko poveča na 1.400 kubičnih metrov na sekundo. V tem času bodo prav tako narasli pritoki Drave v Sloveniji, so še zapisali v večernem opozorilu.

Novice Nočno neurje razdejalo Umag, Benetke še vedno pod vodo #video

Na to vpliva tudi dejstvo, da se zaradi obilnega deževja na poplave pripravljajo tudi v sosednji Avstriji, natančneje v kraju Labot na jugovzhodu avstrijske Koroške, kjer nameravajo zaradi napovedanega obilnega deževja znižati gladino akumulacijskega jezera pri Velikovcu. Tako bi posledično zaradi regulacije pretoka reke na avstrijski strani lahko Drava pri nas začela še huje poplavljati. Avstrijski pristojni organi so že ves dan v stiku s pristojnimi slovenskimi oblastmi.

Podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec je to za STA potrdil. Kot je dejal, so postavili protipoplavne bariere ter aktivirali gasilce in civilno zaščito in se tako pripravili na najhujše.

STA hkrati poroča, da je uprava za zaščito in reševanje na svojem portalu zapisala, da je nekaj po 19. uri tudi reka Dravinja poplavila cesto Lešje-Koritno v občini Majšperk. Vzdrževalec javne infrastrukture je postavil ustrezno prometno signalizacijo.

Poplave v Izoli | Foto: Jurij Bednařik Foto: Jurij Bednařik

Dvignila se bo tudi gladina morja

Na Arsu še opozarjajo, da se bo v nedeljo dopoldne in sredi dneva, med 9. in 13. uro, gladina morja ponovno izrazito povišala. Morje lahko znova poplavi v višini okoli 40 centimetrov.

Poplave v Piranu
Novice Na obali se je oglasila sirena, Tartinijev trg spet pod vodo #foto #video
Ne spreglejte