SiolNET. Novice Slovenija
1,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Drava ponekod poplavlja, a razmere so stabilne #video

1,57

termometer

Zvok siren, ki opozarjajo na nevarnost poplav, so od jutranjih ur sprožili v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi. Po pojasnilih Dragomirja Murka, vodje ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje, je šlo zgolj za pravočasno preventivno obveščanje prebivalcev o večjem poplavljanju dravske struge. Trenutno največji pretok beležijo na Zlatoličju, pod jezerom v Markovcih in v Forminu. Kljub opozorilom pa so razmere obvladljive in reka za zdaj ne predstavlja večje nevarnosti. 

Po navedbah Hanesa Kienbergerja, poveljnika gasilcev avstrijskega mesta Labot, bodo na svoji strani spustili jezove reke Drave. Po pričakovanjih naj bi se izlilo približno 50 kubičnih metrov na sekundo vode, kar bo povzdignilo gladino Drave na slovenski strani za približno deset centimetrov. Če bo potrebno, bodo postopek v popoldanskih urah ponovili. Kot je še znano, dodaten izliv ne bo predstavljal večje nevarnosti za slovensko stran.


Glede na zadnje hidrološko opozorilo Agencije RS za okolje, izdano ob 14. uri, bo pretok Drave na meji z Avstrijo predvidoma do 19. ure 1350 kubičnih metrov na sekundo, nato pa do konca dneva 1200 kubičnih metrov na sekundo.

Kot pojasnjuje Dragomir Murko, vodja ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje, razmere ob Dravi pozorno spremljajo že od petka, okoli šeste ure zjutraj so na območju Ptuja sprožili sireno za nevarnost poplav.

"Sireno smo sprožili, ker pričakujemo, da bo proti večeru pretok reke Drave dosegel približno 1.500 kubičnih metrov na sekundo. Domačine smo s sireno želeli opozoriti na morebitne nevarnosti in naj bodo pozorni na dogajanje," je dejal ter dodal, da večje nevarnosti ni in da so razmere trenutno stabilne.

Narasla Drava ob obrežju trenutno ne predstavlja večje nevarnosti.


Najbolj ogrožene naj bi bile kmetijske površine

"Drava je trenutno za novembrski čas v normalnem izlivanju," je še povedal Murko in hkrati poudaril, da imajo na Ptuju srečo, saj so stanovanjske hiše na višje ležečem terenu. Po njegovi oceni naj bi bilo ogroženih okoli 30 stanovanjskih objektov, večina je kmetijskih površin. 

Poplave na Dravi Foto: Smiljan Kuhar

Kot je še dejal, razmere na terenu nenehno spremljajo in so pripravljeni na morebitno evakuacijo domačinov. "Domačine bodo v primeru evakuacije, v sodelovanju z upravo za zaščito in reševanje, usmerjali lokalni gasilci in prostovoljci. Če bo treba, se lahko domačini ob upoštevanju načrta evakuacije umaknejo v gasilske domove ali pa k sorodnikom," je še povedal. 

Murko poudarja, da so na poplavljanje Drave dobro pripravljeni. "Nenehno opazujemo podatke, ki so nam na voljo. Smo tudi v nenehnem stiku z dravskimi hidroelektrarnami in agencijo za okolje," je še dejal Murko. 

Celje most Novice Bo Celje dobilo najdaljši viseči most na svetu? #video

Na mariborskem območju za zdaj še brez težav

Na širšem mariborskem območju za zdaj povišan pretok reke Drave ne povzroča težav, čeprav so že zgodaj zjutraj pred morebitno nevarnostjo opozorile sirene na območju Melja ter v občinah Duplek in Starše. Kot je povedal Rudolf Golob iz mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje, se Drava v manjšem obsegu razliva na običajnih mestih.

Po besedah Goloba so alarm sprožili zato, da bi na povišanje Drave opozorili prebivalstvo ob reki, vendar ta za zdaj ne ogroža imetja ljudi. Še najbolj ogrožen je trenutno eden od objektov v Trčovi, saj vodi manjka še okoli tri četrt metra do praga delavnice, tako da ne gre za stanovanjski objekt.

Drava Šarec poplave Foto: Uroš Maučec

"Pretok na tem območju je trenutno ustaljen nekje okoli 1.150 kubičnih metrov na sekundo in čeprav se lahko pretoki hitro obrnejo, je zdaj pretok že nekaj časa približno enak, zato ne pričakujemo, da bi se zelo ekstremno zviševal," je povedal Golob in dodal, da ves čas sledijo informacijam Dravskih elektrarn Maribor (DEM).

Arso izdal oranžno opozorilo za poplave

Ker je pretok Drave presegel 1.200 kubičnih metrov, so se pristojni odločili za sproženje sirene. Sirena za nevarnost za prebivalce ob reki Dravi pomeni, da morajo premično premoženje prestaviti v višje ležeče prostore ter s parkirišč umakniti avtomobile.

Okoli 8. ure je imela Drava pri Hidroelektrarni Dravograd pretok 1.147 kubičnih metrov na sekundo, pri Vuzenici je pretok znašal 1.312, več kot 1.400 kubičnih metrov na sekundo pa je znašal pri hidroelektrarnah Vuhred, Ožbalt, Fala in Zlatoličje, kažejo podatki Dravskih elektrarn Maribor. Ob tem se kaže trend naraščanja pretoka reke.

Pretok Drave je bil okoli 15. ure pri hidroelektrarni (HE) Dravograd 1177 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuzenica 1351, največji je bil pri HE Fala, in sicer 1563, čez 1500 kubičnih metrov na sekundo je bil tudi pri HE Zlatoličje.

Poplave na Dravi Foto: Smiljan Kuhar

Ko bo nevarnost mimo, se bo sirena ponovno sprožila, do takrat pa morajo prebivalci upoštevati navodila gasilcev, civilne zaščite in drugih pristojnih ter ravnati samozaščitno. Prav tako naj se ne zadržujejo na obrežjih rek Drave in Meže, opozarja podžupan Anton Preksavec. Trenutno so razmere obvladljive, če bi pretok presegel 1.400 kubičnih metrov na sekundo, pa bi v Dravogradu že lahko začelo zalivati najbolj ogrožene hiše.

Preksavec je povedal, da so še naprej v stiku s kolegi iz sosednje avstrijske občine Labot, kjer je za tovorni promet zaprto središče kraja, prav tako je še vedno zaradi poplavljanja na avstrijski strani zaprta cesta prek mejnega prehoda Vič, ki iz Dravograda vodi proti Labotu. Opozorilo za reko Dravo Foto: Arso

Na območju Podravja je sicer po podatkih DEM trenutno najvišji pretok pri hidroelektrarni Fala, in sicer 1.569 kubičnih metrov na sekundo, na Mariborskem Otoku 1.376, na jezu Melje pa 1.151 kubičnih metrov na sekundo.

V spodnjem toku Drave so prav tako že zjutraj sprožili sirene v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi. Trenutno največji pretok beležijo na Zlatoličju, in sicer 1.538, pod jezerom v Markovcih 850, v Forminu pa 1.323 kubičnih metrov na sekundo.

Po zadnjem opozorilu hidrologov Arsa je trenutna napoved pretoka Drave iz Avstrije za danes do 19. ure 1.350 kubičnih metrov na sekundo, do konca dneva pa 1.200 kubičnih metrov na sekundo. V spodnjem toku se pretok Drave zaradi lokalnih dotokov lahko poveča še za okoli 150 kubičnih metrov na sekundo.

Drava ob tem poplavlja na več mestih ob strugi, za celotno strugo te reke po Sloveniji pa je za danes izdano oranžno hidrološko opozorilo, ki opozarja na poplave. Za torek je izdano oranžno opozorilo samo za spodnji del struge reke Drave, medtem ko so v zgornjem delu struge napovedana razlivanja.

Poplave na Dravi Foto: Smiljan Kuhar

V Dravogradu, kjer so se na napovedan povečan pretok Drave pripravljali ves pretekli konec tedna, so razmere stabilne. Kot je danes zjutraj povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Bojan Zavec, so gasilci vso noč dežurali in opravljali oglede ter skupaj s civilno zaščito spremljali razmere. Na izpostavljenih mestih je reka prestopila bregove, a ne ogroža objektov. 

Stanje voda po Sloveniji:

Vodnatost rek po Sloveniji je večinoma velika, Ljubljanica se razliva na območjih vsakoletnih poplav. Pretoki rek se prehodno zmanjšujejo. Danes popoldne bodo začele naraščati reke v zahodni in osrednji Sloveniji, ponoči tudi na vzhodu. Posamezni vodotoki se lahko razlijejo. V torek bodo lahko pretoki ponovno nekoliko narasli. Ojezeritve na kraških poljih se bodo povečevale. Gladina morja je še vedno nekoliko povišana in še poplavlja nižje dele obale. V popoldanskih urah bo gladina morja upadala, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

Železniki poplave Novice 12 let po uničujočih poplavah še vedno brez sanacije #video

Obilno deževje povzročalo težave po državi

Obilno deževje je včeraj in v noči na ponedeljek povzročilo nekaj težav tudi v zahodni, severni in osrednji Sloveniji. Na republiškem centru za obveščanje so zabeležili 19 dogodkov, ko je meteorna voda zalila ulice, cestišča, stanovanjske in druge objekte. Nekaj težav je v železniškem prometu in oskrbi z elektriko. O težavah zaradi vremena poročajo iz občin Brezovica, Dravograd, Izola, Kranjska Gora, Naklo, Nova Gorica, Piran, Radovljica, Vrhnika in Železniki.

Poplave Drava Foto: STA

Gasilci dveh poklicnih enot in 11 prostovoljnih gasilskih društev so prečrpavali vodo iz objektov, odmašili jaške za odtekanje meteorne vode, nameščali protipoplavne vreče in v Dravogradu spremljali pretok reke Drave, navaja poročilo republiškega centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

Po podatkih Slovenskih železnic zaradi visokega nivoja vode v Bohinjskem predoru avtovlaki med Podbrdom in Bohinjsko Bistrico ne vozijo, lokalni potniški vlaki pa vozijo z zamudo. Na območju Sladkega Vrha je preteklo noč zaradi napake brez električne energije ostalo 645 odjemalcev. Dežurni delavci elektroslužbe napako odpravljajo.

Na območju Občine Idrija je v nedeljo popoldne v naselju Ledinske Krnice močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so z rezervnimi strešniki pokrili približno pet kvadratnih metrov strehe, navaja center za obveščanje. Poplave Drava Novice Vremenoslovci opozarjajo: Ponoči mogoči močni nalivi, Drava že poplavlja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin