SiolNET. Novice Slovenija
1,28

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Enota NUS

V Novi Gorici našli skoraj 300-kilogramsko bombo

1,28

termometer

Policijski trak
Foto: Ana Kovač

V Novi Gorici so našli 285 kilogramov težko bombo iz prve svetovne vojne. Pripadniki državne enote NUS so bombo odstranili in jo shranili do uničenja.

Včeraj nekaj po 17. uri so v bližini Prevale v občini Nova Gorica pripadniki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva odstranili in shranili na varno do uničenja neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 285 kilogramov iz obdobja prve svetovne vojne. Bomba je italijanske in avstrijske izdelave.

V Rošpohu detonirali bombo iz druge svetovne vojne

Pripadniki državne enote civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so danes v Rošpohu pri Mariboru detonirali neeksplodirano bombo, ki izvira iz druge svetovne vojne, so sporočili iz mariborske občine. Ob tem občane pozivajo, da se v primeru podobne najdbe predmetov ne dotikajo ali jih premikajo, pač pa pokličejo na 112.

Kot so sporočili iz Mestne občine Maribor, je regijski center za obveščanje prejel prijavo o sumu najdbe neeksplodiranega ubojnega sredstva na območju Rošpoha. Tja so napotili pristojne službe, ki so potrdile, da gre za najdbo bombe.

Policija je območje zaprla, tja pa so prišli pripadniki mariborske civilne zaščite, predstavniki regijske izpostave uprave za zaščito in reševanje, reševalci ter pripadniki državne enote civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi. Slednji so si ogledali teren ter identificirali ubojno sredstvo.

Kot so ugotovili, je šlo za zažigalno bombo iz časa druge svetovne vojne, angleškega izvora. Najdbo so prestavili na varno lokacijo za izvedbo detonacije in jo tam tudi uničili ter izvedli uspešno detonacijo. Pri akciji so s požarno stražo ter zavarovanjem terena pomagali mariborski poklicni gasilci in prostovoljni gasilci iz Kamnice. (STA)

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • MarkJurko / 17.04.2018. ob 10:53 +1 0

  Nekaj ni čisto jasno. Našli so bombo s težo 285 kg. V nadaljevanju piše, da so našli neeksplodirana ubojna sredstva v skupni teži 285 kg. So potem našli NUS v skupni teži 570 kg, ali so v drugem delu zdrobili bombo na več delov?

  +1 0
 • Pasjeljubec / 17.04.2018. ob 09:37 +1 0

  Kaj je zdaj Italijanske ali Avstoogrske izdelave???

  +1 0
 • sanfrancisco / 17.04.2018. ob 11:51 +1 0

  kje je sedaj Branko iz Vurberka, da jo s hiapom naloži na keson in odpelje na domače dvorišče 😂

  +1 0
delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin