Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 11. 2014,
20.18

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Ninamedia

Četrtek, 6. 11. 2014, 20.18

3 leta, 1 mesec

V nizu izgubljenih tožb Janezu Janši tudi ena zmaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vrhovni sodniki so ugodili Janezu Janši in v celoti razveljavili sodbo višjega sodišča, po kateri bi moral Ninamedii plačati pet tisoč evrov odškodnine zaradi izjav v intervjuju leta 2007.

V pravdi, ki jo je sprožil direktor javnomnenjske agencije Ninamedie Nikola Damjanič, zoper prvaka SDS Janeza Janšo zaradi besed, ki jih je izrekel v intervjuju v časniku Večer 1. decembra 2007, je Ninamedii na prvi stopnji uspelo. Janša je javno podvomil o verodostojnosti javnomnenjskih raziskav. Okrožno sodišče je tako odločilo, da so Janševe besede posegle v čast in dobro ime agencije, in mu prisodilo pet tisoč evrov odškodnine.

Višji sodniki so sledili prvostopenjskemu sodišču in zavrnili Janševo pritožbo, ta pa je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo postopka. Pri tem mu je uspelo. Vrhovni sodniki so poleg tega Ninamedii naložili, da mora Janši povrniti sodne stroške v višini 2572 evrov z zamudnimi obrestmi.

Kot politik je lahko žaljiv in šokanten Vrhovni sodniki so tako sledili pritožbi Janševega zagovornika, da pri presoji ne gre upoštevati samo tega, ali je bilo z izjavo poseženo v čast in dobro ime tožnika, temveč je treba nujno upoštevati tudi pravico do svobode izražanja toženca, torej Janše.

Ugotovili so, da sta odločitvi obeh sodišč posegli v Janševo z ustavo zagotovljeno pravico do svobode govora. Janša je tako po mnenju vrhovnih sodnikov kot predsednik vlade in prvak SDS odgovarjal na vprašanja o aktualnih političnih vprašanjih. In čeprav Ninamedia ni politični sogovorec, pa je bila tema javnega pomena. Svoboda izražanja namreč varuje tudi žaljiva, šokantna, vznemirljiva sporočila, pretiravanje in provokacije.

In čeprav se strinjajo, da je Janševo izjavo legitimno šteti za žaljivo, je treba zadevo gledati v celoti. Janša je po mnenju vrhovnih sodnikov namreč svojo sporno izjavo argumentiral, poleg tega iz izrečenega izhaja, da izjava ni bila uperjena zgolj zoper Ninamedio.

Ne spreglejte