Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 7. 2018,
20.53

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Natisni članek

neurje Bela krajina toča Črnomelj

Torek, 17. 7. 2018, 20.53

5 let, 9 mesecev

V neurju s točo nastalo skoraj 547 tisoč evrov intervencijskih stroškov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07
toča Črnomelj | Foto Rok Gregorčič

Foto: Rok Gregorčič

Uprava za zaščito in reševanje je pripravila končno poročilo po junijskem neurju s točo in poplavami v Beli krajini. V posredovanju gasilskih enot, občin ter uprave je skupaj nastalo za skoraj 547 tisoč evrov intervencijskih stroškov. Ministrstvo za obrambo vladi predlaga, da se iz proračunske rezerve povrne več kot 412 tisoč evrov.

Iz poročila, ki ga je pripravila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje in je dostopno med vladnimi gradivi, je razvidno, da je v junijskem močnem neurju s točo in poplavami v Beli krajini skupaj nastalo za 546.854 evrov intervencijskih stroškov.

Toča v podjetju Akrapovič
Novice Neurje odkrivalo strehe, uničujoča toča povzročila veliko škodo #foto #video

Največ stroškov je imela črnomaljska občina, na drugem mestu so gasilci

Največ stroškov je imela Občina Črnomelj, in sicer 298.912 evrov. Gasilskim enotam je v neurju nastalo za 234.531 evrov stroškov, upravi za zaščito in reševanje za 8.420 evrov, Občini Semič za 3.328 evrov in Gasilsko reševalnemu centru Novo mesto za 1.664 evrov intervencijskih stroškov.

Intervencijski stroški gasilskih enot zajemajo predvsem strošek poškodovane opreme in pranja oblek. V črnomaljski občini so pri izvajanju nujnih zaščitnih ukrepov in nalog po neurju nastali stroški predvsem za nujne nabave opreme in materialov, nalaganja in odvoza materialov, poškodovanih v neurju in uporabljenih za izvajanje nujnih zaščitnih ukrepov.

Toča je junija klestila tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju. | Foto: Mitko Blatnik Toča je junija klestila tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju. Foto: Mitko Blatnik

Gasilcem bi povrnili ves znesek intervencijskih stroškov

Končno poročilo bo obravnavala vlada, ki opravlja tekoče posle, odločala pa bo tudi o predlogu sklepa, da se iz sredstev proračunske rezerve upravi za zaščito in reševanje zagotovi 412.659 evrov za pokritje intervencijskih stroškov.

Od tega bi ves znesek intervencijskih stroškov povrnili prostovoljnim gasilskim društvom, Gasilsko-reševalnemu centru Novo mesto in za popolnitev državnih rezerv materialnih sredstev. Črnomaljski občini bi namenili več kot 168.045 evrov, piše v predlogu sklepa, ki ga je pripravilo ministrstvo.

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini.
Novice Poglejte, kako žalostno je po neurju videti Črnomelj #foto #video

Toča dosegla premer do 12 centimetrov, v Črnomlju nastalo za 18 milijonov evrov škode

Močno neurje s točo in poplavami je 8. junija zajelo vzhodni del Slovenije, predvsem območje Bele krajine. Uprava za zaščito in reševanje je pozvala prizadete občine, da si ogledajo in prijavijo prvo ocenjeno škodo. Poročila je nato posredovalo 40 občin.

Velikost toče, ki je dosegla premer tudi do 12 centimetrov, je povzročila veliko materialno škodo. Kot kaže končno poročilo, je v Občini Črnomelj nastalo skupaj za 18 milijonov evrov, v Občini Semič pa za 70 tisoč evrov škode. Do zdaj je bila škoda v črnomaljski občini sicer ocenjena več kot 20 milijonov evrov.

V neurju so bili najbolj poškodovani objekti, in sicer strešne kritine, na prostem parkirana vozila in kmetijski pridelki ter vrtnine. Največ škode je bilo v občinah Črnomelj in Semič.

Toča klestila tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju
Novice Toča klestila pred Akrapovičevo tovarno, številna vozila so poškodovana #foto

Škoda tudi v gospodarstvu

Pas, ki ga je prizadelo neurje v občini Črnomelj, je bil dolg približno deset kilometrov in širok tri kilometre, medtem ko je bil v občini Semič dolg pet kilometrov in širok 4,5 kilometra. Pri odpravljanju posledic je skupaj sodelovalo 3.686 ljudi, še piše v končnem poročilu uprave za zaščito in reševanje.

Ocenjena škoda v gospodarstvu je bila 1,7 milijona evrov, na strojih in opremi je nastalo za 702.200 evrov škode, na zalogah za 141.260 evrov, zaradi izpada prihodka pa je bila škoda ocenjena na skoraj 872 tisoč evrov, so v začetku julija pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

Ne spreglejte