Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 6. 2018,
8.20

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

2

Natisni članek

toča neurje Črnomelj Novo mesto Gasilci

Sobota, 9. 6. 2018, 8.20

5 let, 10 mesecev

Neurje odkrivalo strehe, uničujoča toča povzročila veliko škodo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

2

Toča v podjetju Akrapovič | Foto Mitko Blatnik

Foto: Mitko Blatnik

Napovedi vremenoslovcev, da bo Slovenijo zajelo močno neurje, so se v petek popoldne uresničile. Najhuje je bilo v Črnomlju, kjer je po podatkih uprave za zaščito in reševanje poškodovanih več kot 400 objektov, županja pa meni, da je številka znatno večja. Toča je uničila številna vozila, povzročila pa je tudi škodo v podjetju Akrapovič.

S klikom na sliko si lahko pogledate video, kako z neba dežujejo velike ledene krogle:

Neurje, ki se je v petek zvečer razbesnelo v vzhodnem delu države, je z močnim dežjem in vetrom, ponekod tudi točo, povzročilo precej težav. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda je zalivala objekte. Toča, debela kot jabolko, je najbolj prizadela občino Črnomelj, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Novice V Črnomlju padala toča v velikosti teniških žogic #foto #video

Neurje s točo je v petek popoldne najprej zajelo območje od Črnomlja do Novega mesta, nato pa v večernih urah še vzhodno Slovenijo, vse od Posavja prek Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Na pomoč pri sanaciji posledic neurja so morali priskočiti gasilci.

Toča v podjetju Akrapovič | Foto: Mitko Blatnik Foto: Mitko Blatnik

Celjska izpostava uprave za zaščito in reševanje poroča o zalivanju prostorov z meteorno vodo, poškodovanih ostrešjih zaradi močnega vetra in vetrolomov. Na območju občine Šmarje pri Jelšah je meteorna voda poplavila dvorišče in prostore gasilskega doma v Mestinju. Voda je zalila tudi osem učilnic osnovne šole v Rogaški Slatini, gasilci pa so posredovali tudi pri čiščenju vozišča, na katerem je bil mulj.

Toča klestila tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju
Novice Toča klestila pred Akrapovičevo tovarno, številna vozila so poškodovana #foto

Na območju vzhodne Slovenije in severne Hrvaške so v petek sicer našteli več kot 28 tisoč udarov strel.

Pozno v noč je bilo v Črnomlju na terenu še vedno okrog 350 gasilcev

Gasilci na območju Črnomlja in Novega mesta in tudi drugod bodo danes nadaljevali sanacijo objektov, ki jih je v petek popoldne poškodovala močna toča. Okrog 350 gasilcev je v Črnomlju delalo še pozno v noč, dokler so jim to dopuščale vremenske razmere. Uspelo jim je prekriti vse prizadete javne zavode v kraju, so sporočili s črnomaljske občine.

Nevihtni pas z močno točo je območje Črnomlja in Novega mesta zajel okoli 16.15. V pasu od Dragatuša prek Kanižarice do Črnomlja proti Petrovi vasi je toča poškodovala in razkrila številne strehe. Poškodovala je tudi polja, sadovnjake in avtomobile.

Nevihtna celica je pot nadaljevala na severovzhod države, kjer so poročali o težavah z meteorno vodo in vetrolomih.

Poškodovane tudi stavbe številnih podjetij

Podjetje Akrapovič je ustavilo proizvodnjo v svoji črnomaljski enoti, saj je toča popolnoma uničila streho.

"Močno neurje, ki je danes popoldne zajelo območje Bele krajine, je povzročilo škodo na dveh objektih našega podjetja. Po do zdaj zbranih podatkih zaposleni podjetja v neurju niso bili poškodovani. Toča je prebila svetlobnike na strehi proizvodne hale in skladišča, zaradi posledičnega uhajanja vode v prostore pa je nato družba iz varnostnih razlogov začasno zaustavila proizvodnjo. Poškodovana so številna vozila. V podjetju bodo proizvodnjo ponovno zagnali takoj, ko bodo poškodbe na objektu odpravljene in delovni stroji ustrezno preverjeni. Več informacij bo na voljo po natančni oceni škode," so sporočili iz družbe Akrapovič.

V občini Črnomelj je bilo najhujše v naselju Čardak. Neurje s točo je razkrilo in razbilo strehe na Srednji šoli Črnomelj, Osnovni šoli Loka, Zdravstvenem domu Črnomelj, Domu starejših občanov Črnomelj, Kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, Policijski postaji Črnomelj in Osnovni šoli Vinica.

Poleg strehe Akrapoviča so poškodovane tudi strehe podjetij v Poslovni coni Tris, Paklog, PSC Stepan, avtohiša Vrtin, Livar, pekarna Presta, Drogerie Markt, Polycom in še nekatere druge.

Škoda je nastala tudi na praktično vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

Županja Črnomlja: Tega proračun občine ne more pokriti sam

Natančne ocene škode na občini še nimajo, županja Mojca Čemas Stjepanovič pa se boji, da je bo "krepko čez milijon evrov". Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje in vinograde. V ponedeljek gre na teren komisija, proti koncu tedna pa bodo imelo prvo oceno škode v kmetijstvu, gospodarstvu in na objektih, je napovedala. Na določenih območjih je neurje uničilo tudi ves pridelek. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je toča poškodovala vsa zunaj parkirana vozila.

Na občini so že zaprosili na pomoč in so v stiku z ljubljansko upravo za zaščito in reševanje. "Aktivnosti tečejo naprej, da nam pomagajo sanirati naše javne stavbe in vse ostalo. Tega proračun občine Črnomelj poleg ostalih obveznosti ne more pokriti sam," je pojasnila županja. Za pomoč iz interventnih sredstev za sanacijo vrtcev in šol bodo prosili tudi premierja Cerarja. Ta si bo v Črnomlju ogledal posledice neurja.

Črnomaljska županja napoveduje, da jim bo v 14 dneh uspelo sanirati večji del poškodovanih objektov, a sanacija bo po njeni oceni trajala celo leto ali še dlje.

Cerar v Črnomlju obljubil pomoč pri odpravi posledic neurja

Cerar si je ogledal posledice neurja, prisluhnil pa tudi predstavnikom lokalne skupnosti in civilne zaščite. Kot je dejal v izjavi za medije, se bo vlada z nastalo škodo seznanila že na prvi naslednji seji prihodnji teden. Obljubil je pomoč, pri čemer bo prioriteta odprava škode, ki jo je neurje povzročilo na šolskih objektih.

V neurju je med drugim razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, vrtcu Čardak in osnovni šoli Vinica.

Na ptujskem in ormoškem zaradi neurja težave v osmih občinah

Zaradi nevihtne fronte so bili gasilci preteklo noč dolgo na delu tudi v osmih občinah na ptujskem in ormoškem koncu. Črpali so meteorno vodo iz hiš in prekrivali odkrite strehe, med drugim na osnovni šoli Videm. Bilo je tudi nekaj obsežnih izpadov elektrike, danes pa se ob jasnem jutru razmere umirjajo.

Nevihtni val, ki je prihajal z jugovzhodne Slovenije, je široki pas na severovzhodu Slovenije ob meji s Hrvaško zajel okoli 20. ure. Prizadete so bile občine Majšperk, Kidričevo, Goriščnica, Ormož, Sveti Tomaž, Dornava, Velika Nedelja in Ptuj, nato pa se je nevihtni oblak preselil v Prekmurje.

S posledicami se je bojevalo več kot 400 gasilcev

"To noč, ki je za nami, beležimo dogajanje v osmih občinah. Aktiviranih je bilo 27 gasilskih društev in več kot 400 gasilcev," je povedal vodja izpostave uprave za zaščito in reševanje v tem delu države Dragomir Murko.

V več kot 150 objektih je bilo potrebno črpanje meteorne vode, ki je zalila predvsem kletne prostore. Ta dela ponekod trajajo še danes. Zaradi razmočene zemlje se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov - v Svetem Tomažu je lokalna cesta danes zaradi tega še vedno zaprta. Za zdaj ostaja zaprta tudi železniška proga v Cvetkovcih, ki jo je zalila meteorna voda.

V kakšnih desetih objektih, večinoma stanovanjskih hišah, je neurje poškodovalo strehe, med drugim v Osnovni šoli Videm, a ni večje škode. V nasprotju z jugovzhodno Slovenijo tu ni bilo toče ali pa je bila v manjšem obsegu, po Murkovih besedah v velikosti lešnika. Danes se tako pripadniki civilne zaščite ukvarjajo predvsem z odpravljanjem nanosov gramoza in zemljin.

Zaradi nevihte je bilo v petek zvečer brez oskrbe z električno energijo kar 10.900 uporabnikov Elektra Maribor. Kot sporočajo iz podjetja, jim je ob velikih naporih čez noč uspelo vzpostaviti ponovno oskrbo velike večine uporabnikov.

V Pomurju so nekateri še vedno brez elektrike

Nevihtni oblak je prizadel predvsem vzhodni del Pomurja, od Ljutomera in Veržeja do Beltincev in Dobrovnika. Kot je povedal tamkajšnji župan Marjan Kardinar, jim je zalilo celo občinsko zgradbo in ker so ostali brez elektrike, se je zamašila kanalizacija. Del občine tudi danes dopoldne še ni imel elektrike.

Poleg streh na več stanovanjskih hišah je veter odkril tudi streho na tamkajšnjem gasilskem domu. Kardinar je razočaran tudi zato, ker se pomurski župani še vedno niso dogovorili, ali se bodo vključili v sistem obrambe pred točo.

Sicer pa so bile na terenu številne gasilske ekipe na celotnem območju od Ljutomera do madžarske meje. Odstranjevali so podrto drevje, prekrivali odkrite strehe in črpali vodo iz poslopij. Med drugimi so morali posredovati tudi gasilci v občinah Murska Sobota, Velika Polana, Lendava in Križevci pri Ljutomeru. Številne gasilske enote so še vedno na terenu.

Nevihtna fronta je v Pomurju poškodovala tudi velik del električnega omrežja, največ izpadov je bilo na območjih Lendave, Ljutomera, Murske Sobote in Radencev. Okoli tri četrtine uporabnikov so uspeli priključiti na omrežje okoli 1. ure, nekateri pa so še vedno brez elektrike.

O škodi v kmetijstvu je po besedah direktorja kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franca Režonje še težko govoriti. Kot pravi, na srečo ni padala t. i. suha toča, ampak med dežjem, kar je škodo ublažilo. Za zdaj tako ne kaže, da bi bili pridelki huje poškodovani. "Seveda pa so mehanske poškodbe vidne, vendar predvsem od vetra in dežja," je povedal Režonja.

Neurje na Madžarskem zahtevalo štiri življenja

Pozno sinoči se je hudo neurje razbesnelo tudi na Madžarskem, v mestu Dombovar na jugu države so umrli štirje ljudje.

Po navedbah madžarske civilne zaščite so bili vsi štirje potniki v avtomobilu, na katerega je močan veter podrl 40 metrov visoko drevo. Nesrečo je preživel le en potnik v avtomobilu.

Neurja so divjala tudi v številnih drugih krajih na jugozahodu Madžarske ter podirala drevesa in električne drogove.

Ne spreglejte