Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
16.36

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,12

1

Natisni članek

vremenska napoved neurje toča

Petek, 8. 6. 2018, 16.36

5 let, 11 mesecev

V Črnomlju padala toča v velikosti teniških žogic #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,12

1

Ponoči in v soboto po Sloveniji pričakujemo močna neurja, ki so v nekaterih predelih že presenetila z močnejšimi nalivi in točo. V Črnomlju je toča, velika kot teniške žogice, poškodovala več kot 400 objektov. Gasilce naj bi zaradi nevarnosti že poklicali nazaj v štabe. Fotografije iz Črnomlja in okolice objavljamo spodaj. Na Arsu so za jugovzhodno in severovzhodno Slovenijo razglasili najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti.

Šest nevihtnih celic, ki so s severa Hrvaške prišle do osrednje Slovenije, so s sabo prinesle nevihte s točo, je vremensko stanje komentiral Blaž Šter iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso).

Močnejša nevihta se od Ptuja premika proti Pomurju

Po zadnjih podatkih Arsa se je čez Ptuj pomaknila močnejša nevihta, ki zdaj potuje proti Pomurju. Poleg toče in močnega naliva so zaradi linijske oblike celice mogoči tudi viharni sunki vetra.

Toči se niso izognili na Kozjanskem, v Črnomlju in v Novem mestu, kjer so meteorne vode zalile stanovanje. Toča je klestila še v Celju, meteorne vode so poplavljale v Štorah in Vojniku. Nevihte so nastale tudi na Primorskem in Notranjskem. 

Meteorologi v prihodnjih urah neurja pričakujejo predvsem v severovzhodni Sloveniji. V drugem delu noči bo nevihtna aktivnost postopno slabela.

Toča klestila tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju
Novice Toča klestila pred Akrapovičevo tovarno, številna vozila so poškodovana #foto

Škodo je za zdaj še težko oceniti

V Črnomlju je toča poškodovala več kot 400 objektov. Poškodovani so številne strehe, polja, sadovnjaki in avtomobili. Na terenu so gasilci, ki so na pomoč prišli iz različnih krajev. Pri delu je namreč črnomaljskim gasilcem zmanjkalo folije za prekrivanje streh, zato so jim morali na pomoč priskočiti še gasilci iz Novega mesta, Metlike in Semiča.

Po mnenju črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič je poškodovanih še veliko več objektov, toča pa je poškodovala tudi vozila, ki so bila parkirana na odprtem. Kot so napovedali na občini, bodo gasilci delali pozno v noč oziroma dokler jim bo to dopuščalo vreme, nadaljevali pa bodo takoj zjutraj.

Gasilcem je uspelo pregledati objekte zdravstvenega doma, vrtca, osnovne šole in doma starejših občanov, vendar višina škode trenutno še ni znana. Štab črnomaljske zaščite je aktiviral tudi občinski načrt za odpravo posledic toče. 

Toča v podjetju Akrapovič | Foto: Mitko Blatnik Foto: Mitko Blatnik

Nevihte s točo možne tudi ponoči, narasli bodo hudourniki in vodotoki

V luči napovedanih neviht so na Arsu za severovzhodno in jugovzhodno regijo izdali najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Močnejše nevihte so možne tudi drugje po državi. Pozno zvečer in v noči na soboto namreč v večjem delu države pričakujejo neurja z močnimi nalivi in sunki vetra, izključena ni niti toča.

Kot so sporočili prek Twitterja, je skupek nevihtnih celic nastal na severu Hrvaške in se je premaknil nad Slovenijo. Proženje neviht je zelo intenzivno, zato je po navedbah predstavnikov Arsa težko slediti razvoju in nastajanju nevihtnih celic.

Ob močnejših nevihtah bodo hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Ponekod lahko pride do razlivanj. Pojav je možen v večjem delu države, zlasti pa v vzhodni in severovzhodni Sloveniji.

toča Črnomelj | Foto: Antonija Balkovec Foto: Antonija Balkovec

Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 16, ob morju okoli 18 stopinj Celzija. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne bodo nastale plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 stopinj.

V nedeljo zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla, čez dan in v ponedeljek bo sončno in poletno toplo. Kakšna nevihta lahko nastane nad hribovitimi kraji. Zapihal bo jugozahodni veter.

Novice Evropski vremenoslovci nad Slovenijo napovedali močno nevihto

 

toča Črnomelj | Foto: Rok Gregorčič Foto: Rok Gregorčič

Novice Ko vreme čisto ponori: ali Slovenijo danes čaka kaj takega?

toča Črnomelj | Foto: Antonija Balkovec Foto: Antonija Balkovec

toča Črnomelj | Foto: Antonija Balkovec Foto: Antonija Balkovec

toča | Foto: Mitko Blatnik Foto: Mitko Blatnik toča | Foto: Mitko Blatnik Foto: Mitko Blatnik

Toča v podjetju Akrapovič | Foto: Mitko Blatnik Foto: Mitko Blatnik Toča v podjetju Akrapovič | Foto: Mitko Blatnik Foto: Mitko Blatnik

Toča se približuje Štajerski, nevihtni oblaki se zgrinjajo nad Žalcem. | Foto: Matic Tomšič Toča se približuje Štajerski, nevihtni oblaki se zgrinjajo nad Žalcem. Foto: Matic Tomšič

Ne spreglejte