SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poglejte, kako žalostno je po neurju videti Črnomelj #foto #video

10

termometer

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini.
Foto: Bojan Puhek

Močno neurje s točo, debelo kot jabolko, je občino Črnomelj prizadelo tako zelo, da posledic ne bodo mogli odpraviti sami. Za pomoč so zato prosili tudi Cerarja, ki si je škodo že ogledal. Poškodovanih je več kot 400 objektov, uničen je ves pridelek, razbiti so tudi vsi avtomobili, ki so bili parkirani na prostem. Kako se s posledicami neurja spopada Črnomelj, smo pogledali tudi mi.

[video: 68007 / ]

Vlada bo že prihodnji teden obravnavala posledice petkovega neurja in v najkrajšem mogočem času zagotovila pomoč lokalnim skupnostim. Tako je danes ob obisku v najbolj prizadeti občini Črnomelj obljubil premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Neurje, ki se je v petek zvečer razbesnelo v vzhodnem delu države, je z močnim dežjem in vetrom, ponekod tudi točo, povzročilo precej težav in veliko škode. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda je zalivala objekte, toča pa je najbolj prizadela občino Črnomelj.

1 / 55
2 / 55
3 / 55
4 / 55
5 / 55
6 / 55
7 / 55
8 / 55
9 / 55
10 / 55
11 / 55
12 / 55
13 / 55
14 / 55
15 / 55
16 / 55
17 / 55
18 / 55
19 / 55
20 / 55
21 / 55
22 / 55
23 / 55
24 / 55
25 / 55
26 / 55
27 / 55
28 / 55
29 / 55
30 / 55
31 / 55
32 / 55
33 / 55
34 / 55
35 / 55
36 / 55
37 / 55
38 / 55
39 / 55
40 / 55
41 / 55
42 / 55
43 / 55
44 / 55
45 / 55
46 / 55
47 / 55
48 / 55
49 / 55
50 / 55
51 / 55
52 / 55
53 / 55
54 / 55
55 / 55

Cerar obljubil pomoč, prioritetno pri obnovi šol

Cerar je Črnomelj obiskal danes dopoldne ter si ogledal posledice neurja, prisluhnil pa je tudi predstavnikom lokalne skupnosti in civilne zaščite. Kot je dejal v izjavi za medije, se bo vlada z nastalo škodo seznanila že na prvi naslednji seji prihodnji teden. Obljubil je pomoč, pri čemer bo prioriteta odprava škode, ki jo je neurje povzročilo na šolskih objektih.

Da bodo Cerarja zaprosili za pomoč iz interventnih sredstev za sanacijo vrtcev in šol, je danes povedala tudi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Kot je povedal Miro Cerar, se bodo dogovorili, na kakšen način lahko pomagajo, kajti treba bo finančno in drugače pomagati. Pred tem potrebujejo oceno škode, da bodo lahko sprejeli ustrezne ukrepe. V Črnomlju se je sestal z županjo Mojca Čemas Stjepanovič in Srečkom Šestanom, poveljnikom civilne zaščite. Kot je povedal Miro Cerar, se bodo dogovorili, na kakšen način lahko pomagajo, kajti treba bo finančno in drugače pomagati. Pred tem potrebujejo oceno škode, da bodo lahko sprejeli ustrezne ukrepe. V Črnomlju se je sestal z županjo Mojca Čemas Stjepanovič in Srečkom Šestanom, poveljnikom civilne zaščite. Foto: STA

"Šlo je za izjemno hud dogodek"

V neurju je med drugim razkrilo in razbilo strehe na Srednji šoli Črnomelj, Osnovni šoli Loka, vrtcu Čardak in Osnovni šoli Vinica. Samo v občini Črnomelj je sicer poškodovanih več kot 400 objektov, na določenih območjih je uničen ves pridelek, toča je poškodovala vsa zunaj parkirana vozila.

Cerar je dodal, da bo treba v primeru poškodovanega otroškega vrtca Čardak in osnovne šole takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole. Ko bodo dobili celoten pregled, bodo opredelili prioritete, med katere je uvrstil sanacijo omenjenega vrtca, šole in drugih javnih objektov. "Moramo pa poskrbeti, da bomo vsem pomagali," je dejal.

"Šlo je za izjemno hud dogodek in to je samo še en opomin, da se bomo morali v Sloveniji na takšne izjemne padavine, izjemno točo in druge nevarnosti še posebej preventivno pripraviti," je še opozoril Cerar.

Gasilcem iz Črnomlja so na pomoč priskočili tudi hrvaški kolegi. Gasilcem iz Črnomlja so na pomoč priskočili tudi hrvaški kolegi. Foto: Bojan Puhek

Vodstvo vrtca prosilo starše, naj otroci, ki imajo to možnost, ostanejo doma

Vodstvo črnomaljskega v petkovi toči močno prizadetega otroškega vrtca Čardak je starše, ki imajo možnost varstva svojih otrok kje drugje, zaprosilo, naj ti prihodnje dni oziroma do sanacije poškodovanega vrtca ostanejo doma. Za preostale otroke bodo začasno uredili novi del vrtca in del otrok začasno nastanili drugje.

Namestnica ravnateljice črnomaljskega Vrtca Otona Župančiča Irena Veselič Kos je ocenila, da je stanje v vrtcu slabo. Zaradi poškodovane strehe zamaka in voda na več mestih teče v igralnice. Obstaja tudi nevarnost kratkega stika in odpadanja ometa. Tla v igralnicah so mokra, potrebna bo menjava strehe ter sanacija stropov in električne napeljave, je opozorila.

Drugi črnomaljski otroški vrtec Loka, ki jo je odnesel z manj poškodbami, naj bi v ponedeljek normalno deloval. Tudi tam starše prosijo, naj otroke v vrtec pošljejo le, če nimajo druge možnosti varstva, je še dejala Veselič Kosova.

Petkova toča je poškodovala tudi streho črnomaljske osnovne šole, kar pa naj ne bi okrnilo ponedeljkovega pouka, je povedala županja.

Škoda v vsej črnomaljski občini naj bi po njenih prvih, grobih in nepopolnih ocenah dosegla tri milijone evrov. Za prihodnji teden oz. takoj, ko dobijo ocene s terena, je napovedala izredno sejo črnomaljskih svetnikov.

 

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Foto: Bojan Puhek

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Foto: Bojan Puhek

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Foto: Bojan Puhek

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Foto: Bojan Puhek

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Foto: Bojan Puhek

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Foto: Bojan Puhek

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Foto: Bojan Puhek

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Foto: Bojan Puhek

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Foto: Bojan Puhek

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 769
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin