Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2021,
8.17

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

10

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus okužba

Ponedeljek, 18. 1. 2021, 8.17

3 leta, 2 meseca

V nedeljo skupaj 293 novih okužb, umrlo 26 ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

10

V Sloveniji so v nedeljo ob 1.404 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 270 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 19,2 odstotka testiranih. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) je bilo testiranih 365 ljudi, pozitivnih je bilo 23 oziroma 6,3 odstotka. Skupaj je tako na novo okuženih 293 ljudi, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. V zadnjem tednu opažamo upad novih okužb.

Aktivno okuženih je trenutno 23.473 oseb, hospitaliziranih je 1.237 oseb, od tega 184 na intenzivni negi.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v Sloveniji je spet padlo, in sicer za 1,4 odstotne točke in zdaj znaša 1.379,6, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. Podatki NIJZ medtem kažejo, da je sedemdnevno povprečje 1.366, je na dopoldanski novinarski konferenci povedala v. d. govorca za covid-19 Maja Bratuša.

V nedeljo je umrlo še 26 ljudi, skupaj tako že 3.206.

IJS: Epidemija upada

Na Institutu "Jožef Štefan" (IJS) so v včeraj objavljeni projekciji širjenja covid-19 zapisali, da epidemija upada. Kot so ugotovili, je reprodukcijsko število R zdaj v Sloveniji okoli 0,95. To pomeni, da en okužen posameznik naprej okuži manj kot eno osebo (če je R višji od 1, se epidemija širi, če je manjši, pada).

Najmlajši v šolo že naslednji teden?

Kot so še ocenili na IJS, bo Slovenija predvidoma do konca tedna prešla iz črne v rdečo fazo. Ta bo vstopila v veljavo, ko bo sedemdnevno povprečje manj kot 1.350 dnevnih okužb in bo v bolnišnicah manj kot 1.200 oseb. V rdeči fazi se med drugim odprejo vrtci in šola za prvo triado v tistih regijah, ki izpolnjujejo pogoje. Več regij pogoje iz rdeče faze izpolnjuje že zdaj, a ker pogoji niso izpolnjeni na državni ravni, šole in vrtci ostajajo zaprti.

Oranžno fazo epidemije, ko se v šole vrnejo še drugi osnovnošolci in dijaki zaključih letnikov, pa bi Slovenija lahko dosegla v sredini februarja, še ocenjujejo.

Načrt sproščanja nov | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

V šempetrski bolnišnici in domovih starejših na Severnoprimorskem število bolnikov s covidom-19 upada

Po vdoru novega koronavirusa pred desetimi dnevi v belo območje internističnih oddelkov šempetrske bolnišnice, so po nedeljskem testiranju potrdili le še tri nove okužbe med zaposlenimi. Ozdravelo je tudi nekaj starostnikov iz ajdovskega in tolminskega doma starejših, ki so bili zaradi okužbe nastanjeni v tamkajšnjih rdečih conah.

V sporočilu regijskemu štabu Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko je strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler zapisala, da so v nedeljo odvzeli 32 brisov in potrdili tri pozitivne med zaposlenimi, ki pa "niso več v povezavi z okužbo na internističnih oddelkih". Deseti dan po vdoru novega koronavirusa v bolnišnico so danes ponovno testirali vse hospitalizirane in zaposlene na internističnih oddelkih.

"V prihodnje bomo testirali bolnišnične paciente redno s hitrimi antigenskimi testi, prav tako zaposlene po organizacijskih enotah. Ob morebitnih rizičnih stikih zaposlenih pa se bo te kot zdaj testiralo s PCR metodo," je še zapisala.

V prejšnjih dneh s odkrili tudi tri okužbe na rehabilitacijskem oddelku za odrasle v Stari Gori. "Skladno s strategijo obvladovanja in preprečevanja bolnišničnih okužb tudi na oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori redno testiramo vse hospitalizirane otroke. Do zdaj smo potrdili eno asimptomatsko okužbo pri otroku, zato bomo testiranja ponavljali tudi v prihodnje, enako testiramo vse zaposlene. Okužba ni povezana z ostalimi bolnišničnimi oddelki," je še pojasnila strokovna direktorica.

Danes zjutraj je bilo na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice 57 bolnikov, od tega jih je šest v intenzivni enoti, dva med njimi pa potrebujeta predihavanje.

V tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo pa so včeraj znova testirali vseh 51 zaposlenih. Pozitivni so bili trije, trenutno je aktivno okuženih sedem zaposlenih. Prav toliko jih je covid-19 že prebolelo jeseni, torej v času, ko v domu sploh še ni bilo okužb med stanovalci. Danes so v domu znova testirali vse stanovalce, ki še niso bili okuženi.

V Domu starejših občanov v Ajdovščini je po podatkih regijskega štaba CZ aktivno okuženih še 108 stanovalcev, 22 jih je že ozdravelo, in 32 zaposlenih, 13 pa je bolezen že premagalo. Šest njihovih oskrbovancev je še vedno hospitaliziranih.

Zaradi številnih okužb med zaposlenimi imajo v ajdovskem domu težave pri organizaciji dela, je za regijski štab CZ zapisala direktorica ajdovskega doma Tanja Stibilj Slemič. V delovni proces so še vedno vključeni prostovoljci, bolničarji območnega združenja Rdečega križa Ajdovščina, upokojena delavka, pa prostovoljka iz enega od zavodov v občini, zunanja sodelavka in dijaki četrtega letnika zdravstvene nege iz Postojne, ki so jim uredili tudi nastanitev. Postopoma se v delovni proces vključujejo tudi zaposleni, ki so okužbo že preboleli.

Iz občinskega štaba CZ Ajdovščina pa poročajo tudi o več okužbah z novim koronavirusom v tamkajšnjem vrtcu na Ribniku. Otroci iz štirih oddelkov so morali ostati doma v karanteni. (STA)

Preberite še:

Lenart, testiranje
Novice Toliko je bilo včeraj na novo okuženih
Andreja Mali
Sportal Okužbi v slovenskem biatlonskem taboru
Koronavirus, Covid-19
Novice Skrbi na severu Evrope: prva okužba z novo obliko koronavirusa
Testiranje na covid-19
Novice Po okužbi imuni najmanj pet mesecev, nato lahko spet zbolite
Virusi in otroci
Novice Študija: Incidenca okužb pri mlajših od deset let najnižja
Ne spreglejte