SiolNET. Novice Slovenija
7,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ljubljanskih fekalijah največ kokaina, ekstazija in metamfetamina. Takoj za njimi izstopa Velenje.

7,70

termometer

droge
Med šestimi slovenskimi mesti najvišja uporaba kokaina, ekstazija in metamfetamina v Ljubljani, amfetamina pa v Velenju. Foto: Getty Images

Med šestimi slovenskimi mesti je v mednarodni raziskavi o uporabi prepovedanih drog za leto 2020, opravljeni z analizo odpadnih vod, najvišja uporaba kokaina, ekstazija in metamfetamina v Ljubljani, amfetamina pa v Velenju. Večina obremenitev biomarkerjev v slovenskih mestih je bila sicer pod povprečjem mednarodne raziskave.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je v sodelovanju z mrežo Score danes objavil rezultate mednarodne raziskave o uporabi prepovedanih drog za leto 2020, v katero je bila četrtič vključena tudi Slovenija. Pri nas raziskavo koordinira Institut Jožef Stefan, kjer so tudi pripravili rezultate.

V raziskavi je lani sodelovalo 99 mest iz 27 držav s skupno 50 milijonov prebivalcev. Iz Slovenije je bilo vključenih šest mest oziroma območij, in sicer Ljubljana, Maribor, Koper, Novo mesto, Velenje in Domžale-Kamnik.

Največ uživalcev prepovedanih drog v Ljubljani

Med slovenskimi mesti beleži najvišje masne obremenitve benzoilekgonina, ki je biomarker kokaina, MDMA, ki je biomarker ekstazija, in metamfetamina Ljubljana, Velenje pa prednjači pri rabi amfetamina. Vse povprečne masne obremenitve biomarkerjev v slovenskih mestih so bile sicer pod povprečjem mreže Score, z izjemo MDMA v Ljubljani. Biomarker kokaina BE je bil tik pod povprečjem za Ljubljano in Koper.

droga, heroin Novice Pot droge čez Balkan: kdo so glavni igralci, ki obračajo milijarde?

Mednarodno izstopajo Velenjčani in ekstazi v Ljubljani

V primerjavi z evropskimi in svetovnimi prestolnicami se slovenska mesta po vsebnosti benzoilekgonina uvrščajo v zgornjo polovico razpona vseh sodelujočih mest, glede na preostale biomarkerje pa v spodnjo polovico. Izjemi sta amfetamin v Velenju in MDMA v Ljubljani, ki sta v zgornji polovici razpona, navajajo na Institutu Jožef Stefan. 

Med preučevanimi drogami sta najbolj razširjena kokain in THC, slednji pričakovano prednjači po številu odmerkov, so navedli v raziskavi.

Realna slika šele čez pet let
Za zanesljivo napoved časovnih trendov je sicer potrebno vsaj petletno spremljanje, ki v Sloveniji še ni doseženo. Kljub temu pa na Institutu Jožef Stefan že zaznavajo nekatere specifične časovne trende uporabe posameznih drog za vsako sodelujoče slovensko mesto.

Ljubljana: več uporabe ekstazija, kokaina in trave enako

V letu 2020 so raziskovalci zaznali nižjo uporabo prepovedanih drog v Ljubljani v primerjavi z letom 2019, z izjemo MDMA, katerega uporaba je, upoštevajoč vse meritve, višja. V opazovanem štiriletnem obdobju kaže uporaba kokaina in THC isti trend, splošno gledano pa nakazuje trend padanja. Manjša je tudi uporaba amfetamina, medtem ko je uporaba metamfetamina do leta 2019 naraščala, v letu 2020 pa je padla. Ljubljana je v raziskavi sodelovala četrto leto zapored.

Štajerci večkrat sežejo po travi, v Domžalah in Kamniku še po metamfetaminu

Tretje leto so v raziskavo vključene Domžale s Kamnikom ter Maribor. V štajerski prestolnici so lani zabeležili nižjo uporabo prepovedanih stimulativnih drog v primerjavi z letom 2019 in nekoliko povečano uporabo THC. V triletnem obdobju meritev so opazili najvišje vrednosti ostankov kokaina, amfetamina in MDMA v letu 2019, a na osnovi zgolj treh zaporednih letnih meritev trenda uporabe drog še ne morejo napovedati, so navedli na IJS.

Nižjo uporabo kokaina in amfetamina, primerljivo uporabo MDMA ter povečano uporabo metamfetamina in THC so lani zaznali na območju Domžale-Kamnik. V triletnem opazovanem obdobju opazimo trend upadanja uporabe amfetamina in naraščanje uporabe THC.

Koprčani stagnirali, manj drog tudi v Novem mestu

Koper, Novo mesto in Velenje so v raziskavi lani sodelovali šele drugič. V Kopru je uporaba vseh prepovedanih drog na letni ravni upadla, izjema je metamfetamin, katerega raba je stagnirala. Manj prepovedanih stimulativnih drog so zaznali v Novem mestu, primerljivo uporabo prepovedanih drog pa v Velenju.

Meritve sicer vključujejo analizo tedenskih vzorcev še neprečiščenih odpadnih vod na prisotnost biomarkerjev štirih stimulativnih drog: kokaina (benzoilekgonin), ekstazija (3,4-metilendioksimetamfetamin, MDMA), amfetamina in metamfetamina. Dodatno pa se določa tudi prisotnost biomarkerja tetrahidrokanabinola oz. THC (11-nor-9-karboksi-THC, THC-COOH).
pištola Novice Na območju Ljubljane 46-letniku zasegli droge in orožje Policija Novice V obsežni akciji policisti zasegli več kilogramov droge  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin