Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2019,
20.50

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

2

Natisni članek

Koper morje

Ponedeljek, 15. 7. 2019, 20.50

4 leta, 9 mesecev

V Kopru odstranjujejo betonske bloke, ki so bili nezakonito postavljeni v morju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

2

Nelegalni privezi so težava slovenske obale. Na upravi za pomorstvo so jih začeli odstranjevati že spomladi, a gre za vse prej kot lahko delo. Betonski bloki so namreč postavljeni po skoraj vsej obali. Čeprav lahko lastnike, ki svoja plovila privežejo na tako imenovana mrtva sidra, doleti globa od 400 do pet tisoč evrov, se večina na kazni, kot kaže, požvižga. Prebivalce pa je razburil način odstranjevanja.

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža
Novice Arbitraža: Slovenija in Hrvaška predstavili svoja stališča

Ker v Luki Koper zanje ni dovolj prostora, jih po dvigu iz morja nekaj sto metrov stran znova spustijo nazaj na morsko dno. Ozadje dogajanja je preverjala ekipa oddaje Danes na Planetu. 

Kljub temu, da jih opozarjajo že dve leti, nekateri svoja plovila še vedno brezskrbno privezujejo na mrtva sidra. Kot je dejal Arturo Steffe iz sektorja za varovanje obalnega morja, so lastnike plovil večkrat opozarjali tudi z globo. Ker so ugotovili, da ne zaleže prav nič, so začeli z novim plovilom fizično odstranjevati mrtve priveze. 

Po Strunjanu in Kopru zdaj odstranjujejo betonske bloke v Valdoltri

"Najprej smo evidentirali 35 plovil. Sedem lastnikov je takoj umaknilo svoje plovilo, 28 pa jih še čakamo, da jih odstranimo. V tem času pa smo odstranili več kot 10 mrtvih privezov, ki so bili brez plovila," je pojasnil Steffe. 

Nekatere očividce je pred dnevi pri odstranjevanju zmotilo dejstvo, da so dvignjena mrtva sidra spet spustili v morje približno pol kilometra v smeri koprskega pristanišča.

"S svojim plovilom lahko dvignemo betone do ene tone teže. Če so težji, smo jih z baloni premikali in odlagali na natanko določeno mesto, kjer jih bomo pozneje z večjimi sredstvi tudi fizično odstranili in prenesli na deponijo v Izoli, ta je edina, ki lahko sprejme tovrsten material," je razložil Steffe.

Kazni se bodo postopoma dvignile

Želja Službe za varovanje obalnega morja je, da bi v roku dveh let odstranila vsa nelegalna sidrišča. A lastniki plovil se ne dajo: če bi morali na primer v izolski marini za privez osemmetrskega plovila v poletni sezoni plačati 2.600 evrov, jih plačilo kazni stane 400 evrov.

"Smešno se mi zdi, da se ljudje pritožujejo nad odstranitvijo, kajti to je isto, kot če bi parkirali avto na tuje parkirišče, policija bi izdala kazen, pa avtomobila vseeno ne bi umaknili," je o nelegalnih privezih še povedal Steffe.

Na Upravi za pomorstvo so ob tem napovedali, da se bodo kazni, če plovila ne bodo odstranjena, postopoma dvigovale vse do pet tisoč evrov, če še to ne bo zadostovalo, pa ni izključena niti fizična odstranitev. 

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Zasoljene cene na Hrvaškem: za kokakolo šest evrov
Ne spreglejte