SiolNET. Novice Slovenija
1,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V izpraznjene slovenske študentske domove prihajajo novi stanovalci

1,87

termometer

študentski domovi
Vlada je v četrtek sporočila, da se s ponedeljkom zapirajo tudi študentski domovi. Med izjemami so tokrat študentje, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu, in študentske družine ter študentje tujci in gostujoči profesorji, ki jim je onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča. Foto: Ana Kovač

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je s sklepom določila začasno spremembo namembnosti študentskih domov. V času, ko v njih ne bodo bivali študentje, bodo v domovih lahko bivali tisti, ki opravljajo za državo pomembne naloge. Mednje štejejo naloge v klicnih centrih, pomoč v zdravstvenih ustanovah in v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Odločitev o začasni spremembi namembnosti začne veljati danes, podpisane sklepe pa so že posredovali Javnemu zavodu Študentski dom Ljubljana, Študentskemu domu Univerze na Primorskem in Študentskemu domu Univerze v Mariboru, poroča STA.

Bojko Borisov in Angela Merkel Novice Še en evropski voditelj je zbolel za covid-19

Vlada zaprla študentske domove

Kot je na Twitterju zapisal vladni govorec Jelko Kacin, sklepi omenjenim študentskim domovom nalagajo, da zagotovijo sobe študentom, ki prostovoljno pomagajo v zdravstvenih zavodih, klicnih centrih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za javno upravo ter v drugih službah, ki so ključne za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

Tomaž Gantar Novice Boj proti koroni: Tomaž Gantar začasno ukinil nenujne zdravstvene storitve

Tudi na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da s sklepom omogočajo nadaljnje bivanje študentom, ki že stanujejo v študentskih domovih in pomagajo pri navedenih nalogah. Predvsem naj bi šlo za študente medicine, ki delajo v zdravstvenih ustanovah, sodelujejo pri odvzemu brisov, delujejo na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo ali pa pomagajo v klicnih centrih.

Vlada je sicer v četrtek sporočila, da se s ponedeljkom zapirajo tudi študentski domovi. Med izjemami so tokrat študentje, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu, in študentske družine ter študentje tujci in gostujoči profesorji, ki jim je onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice Toliko novih okužb je bilo potrjenih v soboto

Poziv stanovalcev študentskih domov

Ob tem je Študentski svet stanovalcev pozval, da bi moralo biti bivanje v domovih dovoljeno tudi študentom v socialni stiski, študentom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za študij na daljavo, študentom, ki si delijo gospodinjstvo z rizičnimi skupinami, študentom, ki imajo doma že aktivno okužene družinske člane, in študentom, ki so na kraj bivanja vezani zaradi opravljanja študentskega dela. Poudarili so, da so domovi večinoma prazni, preostali stanovalci pa spoštujejo poostren hišni red.

Hrvaška, koronavirus Novice Hrvaška v rdečih številkah, padel nov rekord okužb

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin