SiolNET. Novice Slovenija
3,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Inštitutu 8. marec bodo pravno ukrepali. Godčeva: Z inštitutom bi se morala začeti ukvarjati policija.

3,26

termometer

Osmi marec
Žaljivi zapisi in obtožbe so se začeli pojavljati po tistem, ko so v inštitutu predstavili kampanjo Gremo volit, so danes povedali na novinarski konferenci. Foto: STA

V Inštitutu 8. marec so se zaradi vse več žaljivih sporočil in neupravičenega obsojanja odločili za pravno ukrepanje. Zaradi očitkov o vpletenosti inštituta v pošiljanje grozilnih pisem nekaterim vidnim predstavnikom vladne koalicije so vložili začasno odredbo zoper poslanki SDS Mojco Škrinjar in Alenko Jeraj ter državno sekretarko Jelko Godec.

Žaljivi zapisi in obtožbe so se začeli pojavljati po tistem, ko so v inštitutu predstavili kampanjo Gremo volit, so danes povedali na novinarski konferenci. Kot je spomnila Sara Ogrin, so v okviru kampanje napovedali tudi terensko delo s pomočjo prostovoljcev. Ob tem pa je poslanka Mojca Škrinjar na svojem profilu na Twitterju objavila zapis: "Eden od teh aktivistov je na terenu že opravil svojo nalogo. Danes sem dobila to v nabiralnik." Ob tem je objavila fotografijo prejetega anonimnega pisma.

Jelka Godec: Z inštitutom bi se morala začeti ukvarjati policija 

Ogrinova je poudarila, da je Škrinjarjeva "v zlonamerni objavi brez vseh dokazov obtožila njihove aktiviste", kar škodi ugledu in dobremu imenu inštituta. Na enak način je istega dne odgovornost za grozilna pisma poslancem SDS Inštitutu 8. marec, kot je navedla, pripisala tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec, ki je izrazila, da gre za ravnanja z znaki kaznivega dejanja, zato bi se morala z inštitutom začeti ukvarjati policija. 

"Na vpletenost inštituta v pošiljanje grozilnih pisem je namigovala tudi poslanka SDS Alenka Jeraj, in sicer v izjavi za oddajo Dnevnik Radiotelevizije Slovenija. Vse izjave so neresnične in zlonamerne, podane so bile izključno z namenom diskreditacije inštituta," je poudarila Ogrinova.

Poleg obtožb zaradi pisem se na družbenih omrežjih pojavlja tudi veliko žaljivih zapisov, pri čemer nekateri presegajo mejo sprejemljivega, jo je dopolnila Mojca Lukan. "Povrhu vsega ne smemo pozabiti, da so to tudi mehanizmi oblasti, ki poskušajo utišati kritične glasove," je opozorila Lukanova.

Vložili so zahtevo, da se tovrstne izjave v prihodnje prepovedo 

Vse te zapise je treba po mnenju Nike Kovač vedno resno obravnavati. "Taki tviti te lahko prizadenejo in vplivajo na tvoj vsakdan. Hkrati imajo širše družbeno sporočilo, predvsem pa sta tovrsten govor in tovrstno napadanje sprejemljiva," je poudarila Kovačeva in napovedala tožbo proti vsakemu, ki se "na ta način spušča vanjo".

Odvetnik Dino Bauk je pojasnil, da so po očitkih o vpletenosti inštituta v grozilna pisma, ki so jih prejeli nekateri politiki vladajoče koalicije, na sodišču vložili zahtevo, da se tovrstne izjave v prihodnje prepovedo, ker nimajo nikakršne realne osnove, ugotovi pa naj se tudi odškodninska odgovornost, saj tovrstne izjave vplivajo na ugled in dobro ime Inštituta 8. marec.

Nika Kovač Novice Predvolilno: Nika Kovač je kraljica uredniških src Siol Plus Pravica pljuvati na poslance in kazati spolne organe denar Novice S pozivom poslancem želijo preprečiti globok rez v socialno državo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin