Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2024,
19.45

Osveženo pred

1 dan, 9 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

gorska nesreča gore Julijske Alpe Gorska reševalna zveza Slovenije

Sobota, 29. 6. 2024, 19.45

1 dan, 9 ur

V gorah vse več nesreč, vnovič opozorila k previdnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Gorski reševalci | V juniju je bilo največ helikopterskih posredovanj v Julijskih Alpah, in sicer 19, in na 11 zahtevnih ali zelo zahtevnih planinskih poteh. Fotografija je simbolična in prikazuje reševanje, ki je potekalo leta 2023. | Foto Gorska reševalna zveza Slovenije

V juniju je bilo največ helikopterskih posredovanj v Julijskih Alpah, in sicer 19, in na 11 zahtevnih ali zelo zahtevnih planinskih poteh. Fotografija je simbolična in prikazuje reševanje, ki je potekalo leta 2023.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Število nesreč v gorah narašča. Policijski helikopter je z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije danes do 18. ure v gore poletel že šestkrat. V juniju je bilo helikopterskih reševanj že 33, od sredine meseca je samo en dan minil brez vključitve helikopterja v reševalne akcije. Policija opozarja na previdnost in ustrezno opremljenost.

Olševa
Sportal Odmaknjena Olševa s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe, ki vzame dah

Kot so sporočili iz kranjske policijske uprave, so bila to soboto tri reševanja s policijskim helikopterjem opravljena zjutraj, eno opoldne, dve pa popoldne. Zjutraj so se reševanja serijsko zvrstila na Kamniškem sedlu zaradi bolezenskega stanja pri pohodniku, na Kredarici zaradi slabosti in na Sedmerih jezerih zaradi poškodbe noge.

Opoldne je helikopter z dežurno ekipo na območju Krna znova posredoval zaradi bolezenskega stanja pri pohodniku. Popoldne pa še na Viševniku in še drugič na območju Kredarice. Na Viševniku je pohodnik padel na poti in si poškodoval glavo, na Kredarici pa reševanje še traja, otežujejo pa ga že slabše vremenske razmere in močnejši veter. Zato so v reševanje vključeni tudi gorski reševalci na tleh.

Vse primere, kjer je nesrečam botrovala neustrezna oprema, povzročili tujci

V juniju je bilo največ helikopterskih posredovanj v Julijskih Alpah, in sicer 19, in na 11 zahtevnih ali zelo zahtevnih planinskih poteh. V šestih primerih – v vseh gre za tujce – je nesrečam in posledično reševanjem botrovala tudi neustrezna oprema in slaba priprava na turo, saj so se tujci v nevarnih situacijah znašli predvsem zaradi stika s snegom, ki v visokogorju še vztraja.

Policisti zato znova opozarjajo na previdnost ter poudarjajo, da je pomembna ustrezna informiranost in opremljenost. Poleg snega tveganje v gorah močno povečuje tudi vročina, zato k previdnosti pozivajo tudi pohodnike z različnimi bolezenskimi stanji in tiste, ki so slabše kondicijsko pripravljeni.

Nasveti za varno pot v gore:

Novinarska konferenca Planinske zveze in GRZS ob začetku gorniške sezone: Varno v gore.
Sportal Tudi poleti ne pozabite na kapo in rokavice, razmislite tudi o zdravilih
Novinarska konferenca Planinske zveze in GRZS ob začetku gorniške sezone: Varno v gore.
Sportal Kako ukrepati, če se v gorah zgodi nesreča?
Ne spreglejte