Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2023,
12.43

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Natisni članek

oprema nesreča nesreča reševanje gore

Četrtek, 7. 9. 2023, 12.43

7 mesecev, 3 tedne

V gorah reševali 64-letno pohodnico. Kaj svetuje policija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07
Krn, reševanje | Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah. | Foto Letalska policijska enota

Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah.

Foto: Letalska policijska enota

V sredo so v gorah reševali 64-letno pohodnico, so sporočili novogoriški policisti. Bila je sicer dobro opremljena, a ji je spodrsnilo in si je poškodovala nogo. Pristojni ob tem znova opozarjajo, da je v gorah nujno treba upoštevati gorniška pravila, da se izognemo nevarnostim, nujni pa sta tudi dobra psihofizična pripravljenost in primerna oprema. 

Policijsko upravo Nova Gorica so v sredo dopoldan ob 11.15 obvestili, da se je na planinski poti pod Gomiščkovim zavetiščem pod vrhom Krna (2.244 metrov visoka gora v Zahodnih Julijskih Alpah) poškodovala 64-letna pohodnica iz osrednje Slovenije.

K sreči ni huje poškodovana

Ugotovili so, da se je pohodnica vzpenjala po delno zahtevni urejeni in markirani planinski poti na Krn in je bila ustrezno opremljena za omenjeno planinsko turo. Glede na trenutne podatke je pohodnica najverjetneje stopila na večji kamen, ki ga je spodneslo, zato je izgubila ravnotežje in si poškodovala levo nogo.

Po prvih podatkih ne gre za hujše poškodbe. 

Med reševanjem poškodovane pohodnice pod Krnom.  | Foto: Letalska policijska enota Med reševanjem poškodovane pohodnice pod Krnom. Foto: Letalska policijska enota

Prav tako so bili na območju planine Kuhinja tudi gorski reševalci GRS Tolmin za primer klasičnega reševanja v gorah. Policisti so tujo krivdo izključili.

Planinstvo je med ljudmi nadvse priljubljeno, saj je tesno povezano z rekreacijo, sprostitvijo, uživanjem v naravi, vendar pa je pri tem treba upoštevati tudi osnovna gorniška pravila, da se izognemo nevarnostim, svetuje policija.

"Glede na izkušnje iz preteklih let so vzroki nesreč v gorah poleg neustrezne telesne in psihične pripravljenosti pogosto tudi pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Najpogostejši vzroki za nesreče so padci, zdrsi, odlomi in padanje kamenja, neinformiranost. 
GRS e-kolesa
Novice Slovenske gore: v enem dnevu kar šest zahtevnih posredovanj
reševanje, Razor
Novice Z zahtevnim reševanjem z Razorja rešili poškodovanega 69-letnika #foto
Ne spreglejte