Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2023,
18.01

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Evropski parlament Zveza borcev Marijan Križman Nevenka Troha Matjaž Nemec

Sreda, 18. 1. 2023, 18.01

1 leto, 3 mesece

V Evropskem parlamentu razprava o vrednotah antifašizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Omizje o antifašizmu v Evropskem parlamentu | Omizja so se udeležili številni člani in članice ZZB NOB, med poslušalstvom pa so bili tudi slovenski, italijanski in hrvaški evropski poslanci Ljudmila Novak, Milan Brglez, Alessandra Moretti in Tonino Picula, slovenski veleposlanik pri Stalnem predstavništvu pri Svetu Evrope Andrej Slapničar ter visoki predstavnik Slovenije pri Svetu Evrope Matjaž Gruden. | Foto Poslanska skupina S&D v Evropskem parlamentu

Omizja so se udeležili številni člani in članice ZZB NOB, med poslušalstvom pa so bili tudi slovenski, italijanski in hrvaški evropski poslanci Ljudmila Novak, Milan Brglez, Alessandra Moretti in Tonino Picula, slovenski veleposlanik pri Stalnem predstavništvu pri Svetu Evrope Andrej Slapničar ter visoki predstavnik Slovenije pri Svetu Evrope Matjaž Gruden.

Foto: Poslanska skupina S&D v Evropskem parlamentu

Na pobudo in v organizaciji poslanca Evropskega parlamenta (EP) Matjaža Nemca (SD/S&D) je v torek v EP v Strasbourgu potekala okrogla miza o vrednotah antifašizma v EU. Na razpravi so sodelovali predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB) Marijan Križman, slovenska zgodovinarka Nevenka Troha in član italijanskega antifašističnega združenja ANPI Filippo Giuffrida Repaci.

Gostitelj omizja, evroposlanec Matjaž Nemec, je poudaril, da je bil največji motiv za organizacijo okrogle mize želja, da se kot Slovenec in Primorec "pokloni generacijam ljudi, ki jih teror fašizma ni ustavil v naporih za svobodo, da lahko danes živimo v miru in spoštovanju".

Vsakoletne razprave o skupni evropski zgodovini

Napovedal je še, da se bodo razprave o skupni evropski zgodovini in njenih naukih nadaljevale tudi v prihodnje. Tako bo Nemec januarja vsako leto organiziral odprto debato o vprašanjih skupne evropske zgodovine, ki po njegovih besedah vse prevečkrat tičijo v ozadju ter med ljudmi žal še vedno povzročajo razkole.

Predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman je izpostavil pomen slovenskega narodnoosvobodilnega boja za čas druge svetovne vojne in grajal del politike, "ki poskuša narodov upor zoper okupatorja razvrednotiti". Po besedah Križmana je bila Osvobodilna fronta (OF) nadstrankarska organizacija, ki je imela med drugo svetovno vojno podporo večine Slovenk in Slovencev.

"Sprevržena interpretacija zgodovinskih dejstev"

Slovenska zgodovinarka Nevenka Troha je v razpravi predstavila ključne vsebine poročila slovensko-italijanske komisije, katere članica je bila. Kot je povedala, so upali, da bo poročilo majhen korak k medsebojnemu razumevanju travmatičnega obdobja v odnosih med Slovenci in Italijani.

"Žal smo se zmotili, saj zlasti italijanska politika, deloma pa tudi slovenska, s sprevrženo interpretacijo zgodovinskih dejstev – na primer, da je bilo v fojbah ubitih več deset tisoč Italijanov – še vedno ne gradi dobrih odnosov med državama in njunimi državljani," je poudarila zgodovinarka.

Član italijanske antifašistične organizacije ANPI Filippo Giuffrida Repaci pa je med drugim izpostavil napore italijanske antifašistične organizacije ANPI, da se v okviru konference o prihodnosti Evrope v ustanovnih pravilih EU jasno navedejo njene protifašistične, protinacistične in protirasistične korenine.

Dražgoše 2023
Novice Sajovic o Dražgošah kot simbolu upora, tragedije in zvestobe domovini #foto #video
Požgane Dražgoše leta 1942
Novice Bitka za Dražgoše
Adolf Hitler in Benito Mussolini
Novice Zločini, ki jih je nad Slovenci storila fašistična roka
Ne spreglejte