Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2024,
21.05

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

ženske ženske Evropski parlament Svet EU nasilje nasilje nad ženskami

Torek, 6. 2. 2024, 21.05

2 meseca, 2 tedna

V EU dogovor glede prve zakonodaje o boju proti nasilju nad ženskami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Nasilje nad ženskami. Posilstvo. Spolno nadlegovanje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svet EU in Evropski parlament sta danes dosegla politični dogovor glede prve zakonodaje EU o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Zakonodaja določa pravila glede opredelitve in obravnave določenih kaznivih dejanj ter žrtvam zagotavlja potrebno podporo in zaščito, je sporočil Svet EU.

"Spolno nasilje, nasilje v družini, nadlegovanje na ulici ali zloraba na spletu so za številne ženske v Evropi vsakodnevna grožnja. Ženske prepogosto plačajo z življenjem za razpad zveze. Tudi prisilne poroke in pohabljanje spolnih organov še niso popolnoma izkoreninjeni iz naše družbe. Temu moramo narediti konec," je poudaril belgijski pravosodni minister Paul Van Tigchelt.

Nova zakonodaja bi v EU med drugim kriminalizirala pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke, nedovoljeno izmenjavo intimnih posnetkov, kibernetsko zalezovanje in spletno nadlegovanje. Ne vključuje pa skupne opredelitve posilstva, kar se je izkazalo za najbolj sporno točko v pogajanjih.

Nasilje nad ženskami. Posilstvo. Spolno nadlegovanje
Novice Po skupinskem posilstvu na Siciliji desnica zahteva kemično kastracijo napadalcev

Žrtvam omenjenih kaznivih dejanj bi olajšala dostop do pravnega varstva, države članice pa zavezuje, da jim zagotovijo ustrezno raven specializirane zaščite in podpore. Članice bi denimo morale zagotoviti, da lahko žrtve prijavijo kazniva dejanja prek dostopnih in preprostih kanalov, tudi prek spleta.

Ob prvem stiku med žrtvijo spolnega nasilja ali nasilja v družini z državnimi organi bo treba oceniti tveganje, ki ga za žrtev predstavlja osumljenec. Na podlagi tega bodo morali organi žrtvi zagotoviti ustrezno zaščito, ki lahko med drugim vključuje prepoved približevanja.

nasilje, posilstvo
Mnenja Majda Širca: Če ni podplutb, ni posilstva

Članice bodo morale vzpostaviti tudi telefonske linije za pomoč žrtvam, ki bi jim bile na voljo 24 ur na dan sedem dni v tednu. Žrtve pa bi v skladu z zakonom imele pravico od storilcev kaznivih dejanj zahtevati polno odškodnino za škodo, nastalo zaradi kaznivega dejanja nasilja nad ženskami ali nasilja v družini.

Politični dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom je že pozdravila Evropska komisija. Dogovor pa bosta morali zdaj obe instituciji še uradno potrditi.

Ženske, podpora, skupina, roke
Novice Boj proti nasilju nad ženskami: To se spreminja danes
pretep nasilje ženska
Novice Kam se lahko zatečejo ženske in otroci pred nasiljem?
Ne spreglejte