Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2024,
6.21

Osveženo pred

4 dni, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

Državni zbor referendum JEK2 JEK2

Sreda, 23. 10. 2024, 6.21

4 dni, 20 ur

V DZ postopki za preklic referenduma o JEK2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Maketa Jek2 | V koaliciji še za to jesen napovedujejo pripravo predloga posebnega zakona za učinkovitejšo izvedbo te daleč največje načrtovane investicije v zgodovini samostojne države. Trenutno dogajanje tudi ne pomeni, da posvetovalni ali zakonodajni referendum na temo JEK2 ne bo izveden v prihodnje. | Foto Gen energija

V koaliciji še za to jesen napovedujejo pripravo predloga posebnega zakona za učinkovitejšo izvedbo te daleč največje načrtovane investicije v zgodovini samostojne države. Trenutno dogajanje tudi ne pomeni, da posvetovalni ali zakonodajni referendum na temo JEK2 ne bo izveden v prihodnje.

Foto: Gen energija

V DZ je za danes predvidenih več postopkovnih korakov, s katerimi bo zakonodajalec preklical posvetovalni referendum o novi nuklearki v Krškem (JEK2). Potem ko je bil v torek vložen predlog odloka o razveljavitvi odloka o razpisu referenduma, bo danes predlagani akt obravnaval matični odbor, v četrtek pa naj bi ga potrjeval še DZ.

DZ je s skoraj dvotretjinsko večino 10. oktobra sprejel odlok o referendumu o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, ki bi ga izvedli 24. novembra. Na glasovanju bi se vprašanje glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj s preostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

Opravila za izvedbo referenduma so že stekla, nekaj stroškov je nastalo, v petek bi se morala začeti tudi referendumska kampanja. Vendar pa so mediji v zadnjem obdobju poročali o več negativnih zgodbah v zvezi z JEK2 in referendumom o njem, zato so v ponedeljek poslanske skupine, ki so se pod predlog za razpis referenduma podpisale, podporo izvedbi referenduma v tem trenutku umaknile.

Kolegij predsednice DZ potrdil dnevni red izredne seje DZ, kjer bodo odločali o preklicu referenduma

Ker je edina pravna pot za preklic referenduma sprejem odloka o prenehanju veljavnosti veljavnega odloka, so poslanske skupine, ki so prvotno predlagale referendum, v torek vložile tudi predlog razveljavitvenega odloka. Danes je bil ta najprej na dnevnem redu kolegija predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, ki je na današnji seji potrdil dnevni red izredne seje DZ, na kateri bodo poslanci odločali o preklicu referenduma o novi nuklearki v Krškem (JEK2). Potem ko bo ustrezen odlok danes obravnaval odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, ga bodo poslanci potrdili v četrtek.

Kot je danes na seji kolegija dejala Bojana Muršič (SD), odgovorov na vsa vprašanja v zvezi z JEK2 še nimamo. Javnost je utemeljeno pričakovala zadostne informacije za sprejem informirane odločitve, poleg tega so se pojavili še pomisleki glede sugestivnosti referendumskega vprašanja, izvedba referenduma pa je tudi izgubila politično enotnost, je dejala.

Da se referenduma v tem trenutku ne izvede, so soglašali tudi predstavniki preostalih parlamentarnih strank, navzoči na seji. Nataša Sukič iz poslanske skupine Levica, ki pri tokratnem predlogu za razpis referenduma ni sodelovala, je ob tem dejala, da bo posvetovalni referendum vsekakor nujno treba izvesti, ko bodo na voljo vse informacije.

Ne bo pa z dnevnega reda umaknjen projekt JEK2. V koaliciji še za to jesen napovedujejo pripravo predloga posebnega zakona za učinkovitejšo izvedbo te daleč največje načrtovane investicije v zgodovini samostojne države. Trenutno dogajanje tudi ne pomeni, da posvetovalni ali zakonodajni referendum na temo JEK2 ne bo izveden v prihodnje, najpozneje, ko bodo predvidoma v letu 2028 znane vse podrobnosti za končno investicijsko odločitev.

Danijel Levičar, poslovni direktor družbe Gen energija
Novice Bodo skrivni posnetki zahtevali politične žrtve?
jek2
Novice Še ena pobuda za ustavno presojo referenduma o JEK 2
Urška Klakočar Zupančič
Novice DZ v preklic referenduma o JEK2 z novim odlokom #video
Ne spreglejte