Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2015,
22.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Telekom Slovenije prodaja Janko Veber

Torek, 2. 6. 2015, 22.02

8 let

V DZ napoved kazenskih ovadb. Na SDH pritiski in grožnje pred prodajo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glavna pisarna DZ je prejela obvestilo z napovedjo kazenske ovadbe vseh, ki so sodelovali v postopku prodaje Telekoma. Na SDH-ju ne komentirajo, ali so bili deležni groženj.

Časnik Finance poroča o neuradnih informacijah, da je bil predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Matej Pirc deležen groženj in pritiskov in da naj bi mu politika napovedovala kazenske ovadbe. Pirc v izjavi novinarjem ob robu seje parlamentarnih odborov, na katerih razpravljajo o Telekomu, tega ni želel komentirati.

Je pa poslanec SD Janko Veber v izjavi novinarjem razkril, da so napoved kazenskih ovadb za primer prodaje Telekoma prejeli v DZ oz. nekateri poslanci. Več o vsebini in pošiljateljih obvestila ni povedal. Za zdaj gradivo novinarjem tudi ni dostopno.

Na vprašanje, ali se sam strinja z zapisanim, pa je odgovoril posredno. Spomnil je, da je predsednik vlade Miro Cerar predlagal njegovo razrešitev kot ministra za obrambo, ker je ustno komuniciral z Obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo. V primeru Telekoma pa sta nazadnje minister in državni sekretar javno komunicirala o Telekomu in nakazala možnost suma dogovarjanja med edinim ponudnikom za Telekom, skladom Cinven, ter in Deutsche Telekomom. Veber pričakuje, da bo imel Cerar tudi v tem primeru enaka merila kot v primeru njegove razrešitve.

Veber je še izpostavil, da je naloga predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga, da zagotovi transparentnost postopka ter spoštuje sklepa DZ in vlade, ki med drugim govorita o prodaji Telekoma strateškemu partnerju.

Odločitev o prodaji Telekoma v nekaj dneh Matej Pirc je v DZ povedal, da bo končna odločitev o prodaji ali neprodaji Telekoma Slovenije sprejeta v nekaj dneh. Uskladiti je treba še podrobnosti pogodbe, ki so ključne za to, da se odločitev sprejme. Preverjajo tudi trditve, da sklep o prodaji vključuje zahteve glede kupca. Uprava Slovenskega državnega holdinga je dala preveriti še določene špekulacije oz. trditve, da naj bi sklep vlade za prodajo Telekoma Slovenije vseboval zahteve o tem, kakšen mora biti kupec - strateški ali ne, je povedal Pirc.

Ne spreglejte