Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2024,
11.10

Osveženo pred

5 ur, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Salonit Anhovo onesnaženje pitna voda Občina Kanal

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 11.10

5 ur, 46 minut

V dveh naseljih občine Kanal domnevno kemično onesnaženje pitne vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Občina Kanal | Onesnaženje naj bi povzročila obnovitvena oziroma vzdrževalna dela v vodarni, voda pa naj bi imela močan vonj po razredčilu. | Foto STA

Onesnaženje naj bi povzročila obnovitvena oziroma vzdrževalna dela v vodarni, voda pa naj bi imela močan vonj po razredčilu.

Foto: STA

Občina Kanal je v petek popoldne prejela obvestilo prebivalcev vasi Močila in Gorenje Polje nad Anhovim, da ima voda iz javnega vodovodnega omrežja nenavaden vonj. Zaradi suma kemičnega onesnaženja je nemudoma prepovedala uporabo vode in za naselji zagotovila začasno oskrbo. Podjetje Alpacem je kot lastnik vodarne že sprejelo varnostne ukrepe.

V vodarno Močila, ki poleg industrijske cone s pitno vodo še vedno oskrbuje tudi ti dve naselji, so takoj napotili Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter policijo. Več bo predvidoma znanega danes ali v ponedeljek, je povedal kanalski župan Miha Stegel. Do zdaj jih sicer niso obvestili, da bi zaradi pitja vode kdo poiskal zdravniško pomoč.

Onesnaženje naj bi povzročila obnovitvena oziroma vzdrževalna dela v vodarni, voda pa naj bi imela močan vonj po razredčilu. Režijski obrat, ki v občini Kanal skrbi za preskrbo s pitno vodo, je takoj po prejemu obvestila odredil prekinitev dobave vode iz vodarne. Do onesnaženja naj bi prišlo pri delih na manjšem vodnem rezervoarju, od koder naj bi se razširilo v glavni rezervoar. Lastnik vodarne je podjetje Alpacem (prej Salonit Anhovo), ki jo je pred dvema letoma tudi temeljito prenovilo, vendar jo upravlja občina. V podjetju so v sporočilu za javnost, objavljenem na njihovih spletnih straneh, zapisali, da so tudi sami storili vse za sprejetje varnostnih ukrepov

Kot so sicer pojasnili, so nenavaden vonj vode zaznali tudi zaposleni v industrijski coni. Distribucija pitne vode omenjenim lokacijam je zaustavljena, krajani pa imajo nadomestno oskrbo s pitno vodo.

"O vzrokih in nadaljnjih ukrepih bomo javnost ažurno obveščali. Trenutno se čaka na uradne rezultate o kakovosti vode, saj so pristojni organi že v petek vzeli vzorce vode. Vse aktivnosti so koordinirane s pristojnimi organi in Občino Kanal ob Soči," so dodali.

Občina Kanal | Foto: STA Foto: STA Gasilski cisterni ljudi preskrbujeta s pitno vodo 

V naseljih Močila in Gorenje Polje, ki sta zdaj brez vode v omrežju, so takoj namestili gasilski cisterni, je povedal Stegel. Aprila letos so večino naselij v tem delu občine priključili na drug vodni vir, izvir Mrzlek, prizadeti naselji, ki sta le nekaj sto metrov od vodarne Močila, pa sta se še naprej oskrbovali z vodo iz te vodarne. V obeh skupaj živi okoli 150 ljudi.

Razlog je bil v tem, da občini naselij ni uspelo povezati z dolino, kjer danes že uporabljajo vodo iz Mrzleka. Pri gradnji povezovalnega vodovoda so namreč le nekaj sto metrov od vodarne naleteli na cev, ki je pri pridobivanju gradbenega dovoljenja niso upoštevali.

Kot je povedal Stegel, so na občini že potekali postopki za pridobivanje novega gradbenega dovoljenja. Vloga je trenutno na upravni enoti, ko ga pridobijo, pa bodo nemudoma začeli dela za dokončanje povezave. To je začela graditi že prejšnja občinska uprava na čelu z županjo Tino Gerbec po juliju 2020, ko se je kemično onesnaženje zgodilo v industrijski coni v Anhovem, prek katerega je do tedaj potekal vodovod za 1.200 prebivalcev Deskel in okoliških krajev.

Po Steglovih besedah je po včerajšnjem dogodku še bolj jasno, da vsi tamkajšnji krajani potrebujejo dostop vode iz Mrzleka, povezave z vodarno Močila pa so, kjer je bilo to mogoče, prekinili.

Občina Kanal | Foto: STA Foto: STA
Anhovo
Novice Župan Kanala o protestu: Velika večina udeležencev je bila plačana
Salonit Anhovo
Novice Eko Anhovo: Salonit nizkotno pritiska na delavce
Ne spreglejte