Sobota,
27. 7. 2024,
17.56

Osveženo pred

1 ura, 15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Salonit Anhovo onesnaženje pitna voda Občina Kanal

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 17.56

1 ura, 15 minut

Voda v dveh naseljih v občini Kanal ob Soči po prvih analizah onesnažena s stirenom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Občina Kanal | Onesnaženje naj bi povzročila obnovitvena oziroma vzdrževalna dela v vodarni, voda pa naj bi imela močan vonj po razredčilu. | Foto STA

Onesnaženje naj bi povzročila obnovitvena oziroma vzdrževalna dela v vodarni, voda pa naj bi imela močan vonj po razredčilu.

Foto: STA

Pitna voda iz vodarne Močila v občini Kanal ob Soči je po prvih analizah onesnažena s stirenom, so sporočili z občine. Prepoved uporabe vode iz vodovodnega omrežja velja za naselji Močila in Gorenje Polje, kar skupno vpliva na 160 ljudi. Začasna oskrba z gasilskimi cisternami bo po ocenah občine potrebna vsaj še nekaj dni.

Preliminarni rezultati analiz, predstavljeni ob 15. uri, so po navedbah občine pokazali na vsebnost stirena na vseh odvzemnih mestih. Onesnaženje bi lahko bilo povezano z vzdrževalnimi deli na enem od prehodnih rezervoarjev za čiščenje filtrov. Stiren je po podatkih s spleta brezbarvna tekočina z močnim vonjem, ki se uporablja za pridobivanje polistirena, enega najpogosteje uporabljenih tipov plastike.

"S civilno zaščito iščemo rešitve za čimprejšnjo vzpostavitev vodooskrbe, vendar zaradi zahtevnosti čiščenja sistema pričakujemo, da bo nadomestna oskrba s pomočjo cistern potrebna vsaj še nekaj dni," so zapisali.

Župan Miha Stegel se je skupaj s predstavniki občinskega režijskega obrata, ki skrbi za oskrbo s pitno vodo, dopoldne sestal s prebivalci naselij Močila in Gorenje Polje ter jim predstavil dosedanje ugotovitve, aktivnosti in ocene. Znova naj bi jih z aktualnimi razmerami seznanil danes zvečer. Občina Kanal | Foto: STA Foto: STA

Prebivalci so občino o nenavadnem vonju vode obvestili v petek popoldne. Zaradi suma kemičnega onesnaženja so na občini uporabo vode prepovedali in zagotovili začasno nadomestno oskrbo.

Vodarna Močila, ki s pitno vodo oskrbuje tudi industrijsko cono Anhovo, je v lasti podjetja Alpacem, upravlja pa jo občinski režijski obrat. Iz podjetja so po pojavu suma onesnaženja sporočili, da so sprejeli vse varnostne ukrepe, pri iskanju nadaljnjih rešitev pa sodelujejo z občino in pristojnimi organi.

Od letošnjega aprila je večina naselij v tem delu občine priključena na drug vodni vir, izvir Mrzlek. Prizadeti naselji, ki se nahajata nekaj sto metrov od vodarne Močila, sta še naprej oskrbovani z vodo iz te vodarne, saj občina še ni dokončala povezovalnega vodovoda. To bo po pojasnilih župana storila po pridobitvi novega gradbenega dovoljenja.

Občina Kanal | Foto: STA Foto: STA
Anhovo
Novice Župan Kanala o protestu: Velika večina udeležencev je bila plačana
Salonit Anhovo
Novice Eko Anhovo: Salonit nizkotno pritiska na delavce