SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V domovih za starejše z novim letom podražitve

0,35

termometer

Upokojenci
Oskrbnine v domovih za ostarele naj bi se po oceni Skupnosti socialnih zavodov Slovenije povečale za od dva do tri odstotke. Foto: Getty Images

Skupnost socialnih zavodov napoveduje, da se bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi po novem letu podražili. Razlog so spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar bodo stroški dela v domovih in posebnih zavodih od pet do osem odstotkov višji, so zapisali.

Zaradi dviga stroškov dela bo vsak izvajalec skladno s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev izračunal potreben dvig. Po oceni skupnosti se bo januarski dvig minimalne plače poznal tako, da se bodo oskrbnine zvišale za od dva do tri odstotke. 

Tokratni dvig stroškov dela bo omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci, njihovi svojci ali občine. Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev določa, da ob redni uskladitvi, ki se izvede vsako leto 1. marca, lahko izvajalec uskladi ceno tudi, če se stroški dela spremenijo za več kot 1,5 odstotka od zadnje uskladitve, so pojasnili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Upokojenci Novice Čakalne vrste, slabe storitve, bizarna doplačila: bo država le zagrizla v kislo jabolko? #video

Ministrstvo: Storitve se bodo podražile največ za 1,5 odstotka

Na ministrstvu za delo medtem zanikajo napovedi Skupnosti socialnih zavodov, da se bodo oskrbnine v domovih za starejše zaradi dviga minimalne plače zvišale za od dva do tri odstotke. "Ocenjujemo, da se bodo cene storitve institucionalnega varstva v letu 2020 v povprečju lahko v posameznih domovih zvišale za največ 1,5 odstotka," so sporočili z ministrstva.

Izvajalce so pozvali, da k uskladitvi cen s 1. januarjem 2020 pristopijo le, če prihodki storitve institucionalnega varstva zaradi dviga stroškov dela ne omogočajo pokritja odhodkov, hkrati pa dvig cen zaradi spremenjenih stroškov dela pri posameznem izvajalcu naj ne preseže 1,5 odstotka zvišanja v primerjavi z veljavnimi cenami. 

"Če bo posamezni dom za starejše torej ugotovil, da dviga stroškov dela ni mogoče pokriti v okviru veljavne cene, ima možnost uskladitve cen od 1. januarja 2020 oziroma ob redni letni uskladitvi s 1. marcem 2020," so še sporočili s pristojnega ministrstva.

Dom starejših občanov Novice Za študije porabili toliko, da bi lahko zgradili 10 domov za starejše #video

Minimalna plača se zvišuje na 700 evrov neto

Lani sprejeta novela zakona o minimalni plači s 1. januarjem 2020 zvišuje minimalno plačo s 667 na 700 evrov neto ter iz nje izloča vse dodatke ter delovno in poslovno uspešnost. Na ministrstvu sicer kot razlog za mogoče povišanje oskrbnin poleg omenjenega povišanja minimalne plače navajajo še povečanje dodatkov za delo v manj ugodnem času in dvig plačnih razredov na posameznih delovnih mestih konec leta 2019.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin