SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V četrtek potrdili manj kot tisoč okužb z novim koronavirusom #video

10

termometer

V Sloveniji so v četrtek ob 5.247 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 779 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 14,8 odstotka testiranih. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) je bilo testiranih 7.657 ljudi, pozitivnih je bilo 180 oziroma 2,4 odstotka ljudi, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. Skupaj so včeraj okužbo tako potrdili pri 959 ljudeh. Hospitaliziranih je 988 pacientov, od tega 161 na intenzivni negi, 14 oseb pa je umrlo, kažejo vladni podatki.

Aktivnih primerov je 16.414, povprečje v zadnjih sedmih dneh pa znaša 1.076 V primerjavi s preteklim četrtkom, ko je bilo na novo potrjenih 1.306 primerov, najnovejši podatki predstavljajo več kot 26-odstoten padec.

Stanje regije Foto: Vlada RS

Število hospitalizacij še vedno pod tisoč

Število hospitaliziranih je v sredo po dolgem času padla pod tisoč, najnovejši podatki pa ostajajo na isti ravni. Tako je bil izpolnjen prvi pogoj za sproščanje ukrepov. Kasneje je vlada odločila, da bo po novem sproščanja sprejemala na ravni celotne države in ne več samo za posamezne regije, saj ni več bistvenih razlik v luči epidemiološke slike po regijah.

Tako je trenutno celotna država v rdeči fazi. Ob manj kot tisoč hospitaliziranih osebah je potrebno za prehod v oranžno fazo doseči še povprečje dnevnih okužb, ki bo nižje od tisoč v zadnjih sedmih dneh.

"Trenutna epidemiološka situacija kaže, da razlike med posameznimi regijami niso več tako zelo izrazite kot so bile v preteklih tednih. Vlada je zato sklenila, da do nadaljnjega ukine sproščanje ukrepov po regijah oziroma da ukrepi veljajo za celotno državo enako," je na novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša. Vlada bo stanje ponovno presojala prihodnjo sredo.

Infekcijska klinika Novice Končno spodbudna vest: izpolnjen prvi pogoj za sproščanje ukrepov #video Tedenski prirast 2. februar Novice Stanje po regijah: tako malo jih ni bilo v bolnišnicah že tri mesece Trgovine Novice Odpira se več trgovin in storitev, obvezno testiranje za zaposlene #video

V ponedeljek je bilo 72 manj okužb od sprva sporočenih

Podatki, objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je bilo v ponedeljek potrjenih 72 okužb manj, kot je bilo prvotno sporočenih v torek. Na NIJZ so namreč v preteklih dneh čistili s seznamov tiste, pri katerih so najprej s hitrim testom potrdili okužbo, nato pa jo s PCR testi ovrgli, poroča STA.

V torek so namreč sporočili, da je bilo v ponedeljek potrjenih 1.619 okužb z novim koronavirusom, medtem ko današnji podatki, ki so objavljeni na spletni strani NIJZ, kažejo, da je bilo potrjenih 1.547 okužb. Za ostale dni v tednu večjih odstopanj v potrjenih primerih okužb ni.

V ponedeljek je po Sloveniji potekalo množično testiranje učiteljev s hitrimi antigenskimi testi. Ponekod so zabeležili visoke odstotke okuženih, zaradi česar so se odločili za dodatno preverjanje rezultatov testov, ki so bili večinoma negativni. Na NIJZ so se odločili, da ročno izločijo vse primere, za katere so jih izvajalci testiranj obvestili, da gre za spremembo oziroma razveljavitev testa, je v četrtek povedal vodja centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.

Poleg tega so epidemiologi predlagali, naj se nemudoma začne potrjevanje s PCR testi tistih pozitivnih hitrih testov, ki so bili opravljeni pri osebah brez simptomov. Odgovor ministrstva za zdravje na ta predlog se pričakuje danes, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin