Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 11. 2021,
16.25

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

12

Natisni članek

COVID-19 bolnišnica Petra Držaja UKC Ljubljana

Ponedeljek, 15. 11. 2021, 16.25

2 leti, 5 mesecev

V Ljubljani odprli nov covidni oddelek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

12

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana danes odpira nov covidni oddelek v prostorih Bolnišnice dr. Petra Držaja, kjer bodo za začetek zagotovili 37 dodatnih postelj. Nove kapacitete odpirajo tudi druge covidne bolnišnice, njihova vodstva pa tudi danes z ministrstvom za zdravje iščejo rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet.

Minuli konec tedna se je število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še povečevalo. Po napovedih koordinatorja covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Roberta Carotte bodo bolnišnice danes ali v torek odprle maksimalne kapacitete. To je skupno okoli 1200 postelj, od tega 280 za intenzivno nego.

Covid oddelek bolnišnice v Novem Pazarju
Novice Zaradi navala covidnih bolnikov odpirajo še Bolnišnico dr. Petra Držaja

Oddelek v bolnišnici Petra Držaja odprli v veliki naglici

Sicer pa so vodstva bolnišnic danes imela sestanek s predstavniki ministrstva, na katerem so po Golobičevih besedah uskladili povečanje razpoložljivih kapacitet. "Če je verjeti modelskim napovedim, naj bi okužbe v teh dneh dosegle vrh, kar pomeni, da bomo bolnišnice svoj vrh dosegle v dveh do treh tednih. Do tedaj pričakujemo naraščanje sprejema bolnikov," je dodal.

V prvi fazi bodo v Bolnišnici dr. Petra Držaja zagotovili 37 postelj za covidne bolnike, ki jih bodo polnili postopoma do konca tedna. Ob tem največji izziv ostajajo kadri, je v današnji izjavi za medije opozoril v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jože Golobič. Pomoč dobivajo iz drugih zdravstvenih zavodov, Rdečega križa Slovenije in Slovenske vojske, pa tudi od koncesionarjev in zasebnikov, a glavnino bremena odnesejo zdravstveni delavci UKC. Zagotovil je tudi, da nobenega bolnika ne pustijo pred vrati bolnišnice.

Po besedah vodje covidnega oddelka v bolnišnici Matica Koželja so oddelek v bolnišnici Petra Držaja odprli v veliki naglici. "Bolnike bomo sprejemali postopoma, ne, ker ne bi imeli ustreznih kapacitet, ampak ker je dobiti kader, predvsem medicinske sestre, prava umetnost," je dejal. Ob tem je zunanje zdravstvene ustanove pozval, da posodijo kakršnekoli kadre, ki bi bili pripravljeni pomagati.

Podobno opozarja tudi vodja zdravstvene nege v bolnišnici Petra Držaja Aleksandar Pavlović. "V prihodnjih dneh bo dobrodošla pomoč prostovoljcev Rdečega križa, študentov, vseh, ki so pripravljeni pomagati, da delo nemoteno teče. Tudi če niso iz zdravstvene stroke, lahko veliko postorijo tudi zunaj rdeče cone. Vsak par rok pride prav," je poudaril.

V ljubljanskem kliničnem centru, kjer imajo sicer več kot 300 nenadomeščenih odhodov medicinskih sester, jim že sedaj pomaga okoli 230 študentov zdravstvene nege in okoli 40 študentov medicine, je pojasnila glavna medicinska sestra UKC Ljubljana Zdenka Mrak.

Sicer pa so vodstva bolnišnic danes imela sestanek s predstavniki ministrstva, na katerem so po Golobičevih besedah uskladili povečanje razpoložljivih kapacitet. "Če je verjeti modelskim napovedim, naj bi okužbe v teh dneh dosegle vrh, kar pomeni, da bomo bolnišnice svoj vrh dosegle v dveh do treh tednih. Do tedaj pričakujemo naraščanje sprejema bolnikov," je dodal.

pacient bolnišnica
Novice Katastrofalne številke: za nami je najhujša nedelja od pojava koronavirusa #video

Glavna težava je zagotavljanje kadra

Glavna ovira pri zagotavljanju dodatnih kapacitet za zdravljenje covidnih bolnikov sicer niso postelje, pač pa pomanjkanje kadra. Na poziv ministra Poklukarja k pomoči covidnim bolnišnicam so se že odzvali v zdravstvenih domovih, psihiatričnih bolnišnicah, specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in izobraževalnih ustanovah, med njimi so se odzvale zdravstvene šole in obe medicinski fakulteti.

Tako so covidnim bolnišnicam na pomoč priskočili dijaki in študentje, koncesionarji in zdravstveni domovi, kadre pa bolnišnice prerazporejajo tudi z drugih oddelkov.

Aleš Cantarutti
Novice GZS: Številke so alarmantne, strogo preverjanje pogoja PCT v podjetjih je nujno

Nove covidne postelje še v Murski Soboti, pomoč prihaja tudi iz Ormoža

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so danes na pljučnem oddelku odprli še dodatno enoto s 25 posteljami za covidne bolnike. Tako jih zdaj zdravijo 85, od teh jih je 18 v intenzivni enoti. Po navodilu ministrstva morajo zagotoviti 76 postelj za bolnike z akutno boleznijo in 18 postelj za intenzivno zdravljenje.

Kadrovsko pomoč so že dobili iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, in sicer tri diplomirane medicinske sestre, in iz soboškega zdravstvenega doma dve diplomirani medicinski sestri. Dodatno pomoč so jim sicer obljubili še iz zdravstvenih domov Ljutomer in Lendava, vendar šele, ko jim bodo to dopuščale razmere, saj imajo tudi tam težave s kadrom.

Janez Janša
Novice Janša: Udbomafija obvladuje velike dele sistemov. Iz tega izhajajo glavne težave Slovenije. #video

Od torka sprejeti le še bolniki s stopnjo nujno

Od torka bodo sprejemali le še bolnike s stopnjo nujno, ambulantne storitve do nadaljnjega potekajo nemoteno, prav tako obravnavajo rakasta obolenja, stanja v zvezi z nosečnostjo, porodom, vse novorojence in otroke. Bolnike bodo o morebitnih odpovedi storitve obveščali.

Kot so še pojasnili v Splošni bolnišnici Murska Sobota, so obiski na vseh oddelkih prepovedani, razen iz pietetnih razlogov. Dovoljena je prisotnost partnerja pri porodu ob izpolnjevanju pogoja PCT. Tudi v tej bolnišnici ob skrajno resnih razmerah in grozečem zlomu zdravstva pozivajo k odgovornem ravnanju.

V celjski bolnišnici pa združujejo bolnišnične oddelke, ki imajo zmanjšan redni obseg dela, da bi pridobili dodatno število medicinskih sester za obravnavo covidnih bolnikov, saj jim tega kadra najbolj primanjkuje. V obravnavo bolnikov s covidom-19 se vključujejo tudi zdravniki s teh oddelkov. Prerazporejanje kadra med bolnišnični oddelki poteka ves čas, so za STA povedali v celjski bolnišnici.

Arag, nov
Novice Prejmite trimesečno brezplačno zavarovalno premijo pravne zaščite

Prerazporeditve tudi v drugih bolnišnicah

Po navodilu ministrstva za zdravje naj bi k njim zaenkrat prišlo 11 zaposlenih iz zdravstvenih ustanov v regiji. Danes tako k njim prihaja sedem medicinskih sester iz Psihiatrične bolnišnice Vojnik ter zdravstvenih domov Šmarje pri Jelšah in Šentjur. V torek pa pričakujejo še pet delavcev iz Slovenske vojske in zdravnico z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vključevanje dijakov in študentov bodo uredili z dogovorom med bolnišnico in izobraževalnimi ustanovami, in ne s posamezniki, so navedli.

Iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica pa so sporočili, da se kader zdravstvene nege dnevno usklajuje in začasno prerazporeja iz vseh oddelkov glede na zasedenost covidnih posteljnih kapacitet.

Bolnišnica je zaprosila tudi za dodatno pomoč pri vključevanju v delo na covidnih oddelkih. Prvi prerazporejeni so danes že prišli v bolnišnico, še nekaj jih pričakujejo v tem tednu, so pojasnili v šempetrski bolnišnici, a konkretnih številk niso navedli. Dijaki in študentje pa se trenutno vključujejo v delovni proces na drugih, torej ne na covidnih oddelkih, so še pojasnili.

Novice Avstrija za necepljene zaprla javno življenje, v Berlinu le še pogoj PC
Ne spreglejte