SiolNET. Novice Slovenija
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi navala covidnih bolnikov odpirajo še Bolnišnico dr. Petra Držaja

0,83

termometer

Covid oddelek bolnišnice v Novem Pazarju | "Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300," so ocenili na IJS. | Foto: Reuters
"Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300," so ocenili na IJS. Foto: Reuters

Pretekli konec tedna se je število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še povečevalo. Po napovedih koordinatorja covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Roberta Carotte bodo bolnišnice danes ali v torek odprle maksimalne kapacitete. To je skupno okoli 1.200 postelj, od tega 280 za intenzivno nego. Dodatne postelje bodo za covidne bolnike na voljo tudi v Bolnišnici dr. Petra Držaja.

V bolnišnicah danes zdravijo že 1.008 covidnih bolnikov, 226 jih potrebuje intenzivno terapijo. Zaradi navala covidnih bolnikov, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, dodatne kapacitete pod okriljem UKC Ljubljana odpirajo še v Bolnišnici dr. Petra Držaja.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci Slovenske akademije znanosti in umetnost pojasnil, da bo v prvi fazi na voljo 37 bolniških postelj. Število postelj pa bodo še povečevali tako v bolnišnici Petra Držaja kot tudi drugje, je napovedal Poklukar.

IJS: Dosegli smo vrh četrtega vala 

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so v petek v najnovejši napovedi ocenili, da je epidemija covid-19 glede na število pozitivnih testov "predvidoma dosegla vrh četrtega vala". Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, so ocenili na IJS.

Primanjkuje predvsem kadra

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v soboto ponovno poudaril, da glavna ovira niso postelje, niti prostor, ampak pomanjkanje kadra.

Na poziv ministra za zdravje Janeza Poklukarja so se na pomoč covidnim bolnišnicam že odzvali v zdravstvenih domovih, psihiatričnih bolnišnicah, specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in izobraževalnih ustanovah, med njimi zdravstvene šole in obe medicinski fakulteti.

Obvezno samotestiranje v šolah 

Medtem se bo obvezno trikrat tedensko samotestiranje na novi koronavirus v šolah začelo izvajati v sredo. Šolsko ministrstvo je konec tedna šolam posredovalo okrožnico, ki vsebuje tudi protokol samotestiranja učencev. Samotestiranje ne bo obvezno za cepljene in prebolele učence in dijake.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin