SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V bolnišnicah s hitrimi testi nad širjenje okužb

0,09

termometer

Infekcijska klinika
Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

V bolnišnicah so že začeli testirati svoje zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi, za zdaj testirajo del zaposlenih. V UKC Ljubljana, na primer, testirajo na ginekološki kliniki, v šempetrski bolnišnici so začeli testirati v vseh organizacijskih enotah. V novomeški bolnišnici bodo začeli na infekcijskem oddelku.

Evtanazija. Zdravnik. Smrt. Novice Tudi v bolnišnici v Murski Soboti težave z odvozom umrlih

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo danes testirali okoli 620 zaposlenih na ginekološki kliniki, nato v urgentnem centru in tako dalje. Generalni direktor UKC Janez Poklukar je za Radio Slovenija pojasnil, da bodo pri vseh zaposlenih opravili tudi serološko analizo krvi. Pri tistih, pri katerih bodo odkrili protitelesa, v prihodnjih treh mesecih ne bodo opravljali testiranj na okužbo. Hitri testi bodo le pomoč pri logistiki, saj so se odločili za molekularne PCR-teste, za to pa še čakajo na dovoljenje ministra za zdravje. Na teden bodo opravili 10.000 testov, piše STA.

Testiranja po bolnišnicah

V šempetrski bolnišnici so začeli teste izvajati v vseh organizacijskih enotah, kjer bi lahko prišli v stik z okuženimi, to je pri do 600 od sicer okoli tisoč zaposlenih, je za STA pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Sicer pa hitre teste v tej bolnišnici uporabljajo vse od začetka novembra, z njimi so testirali urgentne bolnike in zdravstvene delavce, ki so bili v stiku z okuženimi. Novembra so kupili 500 hitrih testov, pripravljajo že novo nabavo.

Infekcijska klinika Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana V Splošni bolnišnici Novo mesto zaposlene z znaki okužbe stalno testirajo s klasičnimi molekularnimi testi, hitre teste pa skladno z uredbo začenjajo ta teden oz. takoj, ko bo končano javno naročilo zanje. Začeli bodo postopno, in sicer pri zaposlenih na infekcijskem oddelku, nato bodo do 7. decembra, ki je končni rok, postavljen v odredbi, testirali še preostale zaposlene. V novomeški bolnišnici so sicer v prvi fazi zaključevanja javnega naročila za 14 tisoč hitrih testov. Predvidoma bo javno naročilo končano ta teden, so zapisali za STA.

V Splošni bolnišnici Brežice bodo danes začeli preverjati morebitne okužbe z novim koronavirusom v organizacijskih enotah, kjer se bo okužba pojavila, testirali bodo tudi zaposlene v enotah, kjer se bo med delovnim časom pojavil kateri od simptomov okužbe. Na zalogi imajo približno 700 hitrih testov, so še pojasnili za STA.

Kitajska Novice Panika na letališču: potem ko so odkrili okužbi, je zavladal kaos #video

Od danes postalo obvezno testiranje med zaposlenimi v zdravstvu

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar je za radio dejal, da bodo na teden opravili okoli tisoč testov. Do zdaj so že uporabljali hitre teste, ki so bistveno vplivali na način dela v urgentnem centru, uporabljajo jih tudi za obvladovanje okužb v belih conah, ob sprejemu akutno obolelih in tistih bolnikov, ki pridejo na operacijo. Poleg tega te teste opravljajo tudi pri zdravstvenem osebju, tudi sam je na ta način potrdil okužbo pri sebi.

splošna bolnišnica celje Foto: STA V celjski bolnišnici so danes za STA potrdili, da s hitrimi testi preverjajo okužbo pri tistih zaposlenih, ki imajo simptome okužbe ali pa so brez simptomov, a so bili v rizičnem stiku na delovnem mestu ali v domačem okolju. "Testiranje izvedemo tudi ob poslabšanju epidemiološke situacije v posamezni delovni enoti. Zaloga hitrih antigenskih testov, ki jih imamo v bolnišnici, nam ne omogoča sistematičnega tedenskega testiranja vseh zdravstvenih delavcev. Je pa ministrstvo za zdravje konec prejšnjega tedna spremenilo odredbo in s spremembo omogočilo postopno uvajanje testiranja zdravstvenih delavcev, tako da bomo tudi ta teden nadaljevali takšen način testiranja, kot smo ga imeli do zdaj," so pojasnili v bolnišnici.

Z današnjim dnem je namreč postalo obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom med zaposlenimi v zdravstvu. Uvajanje testiranja zaradi organizacijskih in logističnih izzivov poteka postopoma, medtem ko bodo morali izvajalci od 7. decembra zagotavljati vsakotedensko testiranje za vse zaposlene, razen za tiste, ki so že preboleli okužbo.

Država bo sicer izvajalcem vračala sredstva za izvajanje testov, pri čemer je ministrstvo za zdravje določilo višino povračila stroškov tako za molekularne oz. t. i. PCR-teste kot tudi za antigenske oz. t. i. hitre teste. Za PCR-test bo iz proračuna kritih šest evrov za odvzem brisa ter 55 evrov za neposredno dokazovanje v laboratoriju. Za antigenske teste pa bodo krili tri evre za odvzem brisa in največ devet evrov za teste. Sredstva se bodo iz proračuna lahko zagotovila za preiskave in teste, ki so bili izvedeni od vključno 24. oktobra letos do konca prihodnjega leta, še navaja STA.

covid-19, koronavirus, test, testiranje, Italija Novice Množično testiranje dalo zanimive rezultate

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin