Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2019,
19.41

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Drevo za Cerje Cerje požar pogozdovanje Kras Miren - Kostanjevica

Sreda, 25. 9. 2019, 19.41

4 leta, 6 mesecev

V akciji Drevo za Cerje lahko drevo na Krasu posadi prav vsak #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

S plemenito in predvsem hitro akcijo Drevo za Cerje so se lotili sanacije opustošenega gozda v Cerju, priljubljeni turistično-zgodovinski točki na robu Krasa, ki ga je pred mesecem dni do tal požgal eden od najhujših požarov v Sloveniji v zadnjih desetletjih. Na njihovi spletni strani Drevo za Cerje za ponovno ozelenitev prispevate denar za obnovitev Cerja in parka miru, kjer stoji spomenik prvi svetovni vojni. Do zdaj so zbrali dobrih tisoč evrov in posadili 98 dreves.

Požgani gozd si še ni niti dobro opomogel od prvega požara leta 1994, ko ga je avgusta zajel nov, še hujši požar.

Kjer se je včasih razprostiral mogočen gozd, danes iz zemlje štrlijo samo še požgana drevesa. Ogenj, ki je izbruhnil konec avgusta, je Park miru razdejal do neprepoznavnosti. Brez zelenega gozda pa občina Miren-Kras ni popolna in planet ni zdrav, so prepričani domačini.

"Če pogledamo to pogorišče, zdaj hrasta ne opazimo več, včasih pa je bilo to glavno drevo, ki je dajalo podobo temu območju," je dejala Ariana Suhadolnik s Turizma Miren-Kostanjevica.

S projektom Drevo za Cerje želijo območje znova ozeleniti z avtohtonimi vrstami dreves. Pomaga lahko vsak, ki na spletni strani za 10 evrov kupi sadike bora, javorja ali hrasta oziroma daruje denar, poročajo v oddaji Planet 18 na Planetu.

požar Kras
Novice Požar na Cerju jim je večinoma uspelo pogasiti. Vzrok še ni znan. #video #foto

Drevo za Cerje | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Po dveh dneh sto sadik in 50 donatorjev

"Po dveh dneh imamo že blizu sto sadik, blizu 50 donatorjev. Znova smo Slovenci dokazali, da imamo izjemen občutek za stisko," je dejala Suhadolnikova.

Na pomoč cerskemu gozdu so pripravljeni priskočiti tudi tujci. Prav ob obisku televizijske ekipe sta dva Avstrijca kupila javor.

"Slišala sva, kaj se je zgodilo, in bila sva zelo presenečena, da je ogenj uničil tako veliko območje. Mislim, da je zelo dobra ideja, da ga znova ozelenijo," je dejal Andreas Grüner, avstrijski turist.

Za to bo potrebnih še veliko let. Kako zelo dramatične so posledice ob slehernem požaru, ponazarjajo številke.

požar Kras
Novice Požar na Krasu še ni pod nadzorom: vasi in kmetijske površine niso ogrožene #video #foto

Požar Pomnika miru ni dosegel.  | Foto: Planet TV Požar Pomnika miru ni dosegel. Foto: Planet TV

Prve tri bukve posadil Oskar Kogoj

Funkcijo sto let stare požgane bukve, ki na dan proizvede do 12 kilogramov kisika, kar zadostuje za 10 ljudi, lahko nadomesti 2.000 mladih sadik. Prve tri je posadil priznani slovenski umetnik, domačin Oskar Kogoj.

"Drevo je nekaj živega, živo bitje. Pogovarjati se je mogoče ne samo z živalmi, tudi z drevesi, dajejo nam spodbudo, da bi jih spoznali," je dejal umetnik.

Kot zahvala vsem, ki bodo pomagali pri ozelenitvi, bo zrasel Drevored hvaležnosti, donacije pa bodo služile za postavitev zdaj porušenih kraških suhogradnih zidov.

"Tudi v tem požaru se je izkazalo, da se je meja samih zubljev ustavila prav na teh še ohranjenih, čeprav že malo porušenih, suhogradnih zidovih," je dejala Suhadolnikova. Projekt bo trajal toliko časa, dokler si narava spet ne opomore, četudi bo za to potrebnih več desetletij.

Ne spreglejte