Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2019,
6.25

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

požar gasilci Cerje Kras

Četrtek, 22. 8. 2019, 6.25

4 leta, 8 mesecev

Požar na Cerju jim je večinoma uspelo pogasiti. Vzrok še ni znan. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

Gasilcem je požar na Cerju večinoma uspelo pogasiti, vendar ostajajo še nekatera kritična območja, kjer bi se lahko znova razplamtel. Helikopterji so že končali delo, ostajajo pa v pripravljenosti. Na območju požara ostaja tudi požarna straža. Znova so odprli magistralno cesto Miren–Opatje Selo.

požar Kras
Novice Požar na Krasu še ni pod nadzorom: vasi in kmetijske površine niso ogrožene #video #foto

Na požaru na območju Cerja v Občini Miren - Kostanjevica so gasilci ponoči izvajali gasilsko stražo na robu požarišča. Burja je prek noči razplamtevala več požarišč, proti jutru pa je nekaj dežja vsaj delno omililo napor gasilcev. Tem je ponoči uspelo zadržati ogenj za postavljenimi mejami. 

Še vedno v pripravljenosti

Ponoči je bilo na delu okrog 140 gasilcev, med njimi tudi 20 z italijanske strani. Danes jih je na terenu zamenjalo 190 gasilcev. V obeh dnevih intenzivnega gašenja ni bil nihče telesno poškodovan, so sporočili iz policijske uprave Nova Gorica. 

Danes ob 6. uri se je sestalo vodstvo intervencije, ki se je glede na situacijo in vremenske razmere na kraju požara odločilo, da tudi danes zaprosijo za pomoč helikopterjev, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Po zadnjih podatkih so helikopterji končali delo, ostajajo pa v pripravljenosti. "Požar na Cerju je skoraj pogašen in lokaliziran, je za povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Požarišče so pregledali kriminalisti

Bližnjo vas Lokvico in kmetijske površine je gasilcem uspelo zavarovati pred ognjenimi zublji. Kolikšna je škoda, pa bodo v prihodnjih dneh ocenili zaposleni Zavoda za gozdove Slovenije. Dopoldne so si požarišče ogledali tudi kriminalisti, saj bi lahko bil požar tudi posledica kaznivega dejanja.

Po navedbah vzrok požara še ni znan, zato bodo policisti nadaljevali zbiranje obvestil, ki bi pomagala razjasniti okoliščine nastanka požara. O vseh ugotovitvah bo policija obveščala pristojno državno tožilstvo, navajajo na policijski upravi Nova Gorica. 

Na območju požara za zdaj ostaja 30 gasilcev. Kot je povedal Kosmač, bodo območje opazovali s Pomnika miru na Cerju, od koder je dober razgled na vse območje požara. Po Kosmačevih besedah se je državni načrt za pomoč ob večjih naravnih nesrečah, ki ga bodo popoldne preklicali, pokazal kot zelo koristen v požarih večjega obsega.

Tega mnenja je tudi vodja intervencije Simon Vendramin, ki poudarja, da večdnevno delo pri gašenju izčrpa ljudi, državni načrt pa omogoča izmenjevanje večjega števila gasilcev.

Zgorelo 100 hektarjev gozda

Po prvih ocenah je do zdaj zgorelo okoli 100 hektarjev borovega in listnatega gozda. Na zaraščenem in deloma neprehodnem terenu so posredovali tudi pripadniki državne enote za varstvo pred nevarnimi ubojnimi sredstvi, saj so na tem območju še vedno ostanki iz prve svetovne vojne.

Fotogalerija
1 / 8

Požar ni ogrozil najbližje vasi Lokvica, prav tako ne bližnjih kmetijskih površin, predvsem oljčnikov. Pred ognjem jim je uspelo obvarovati tudi pomnik miru na Cerju.

Območje Cerja je bilo v obdobju prve svetovne vojne del soške fronte, zato so na njem še številne ostaline iz tega obdobja. Glede na to so bili na območju požara ves čas prisotni tudi pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Vzrok še ni znan

Takoj po sredinem obvestilu o požaru so se na kraj odpravili tudi novogoriški policisti, ki so sodelovali in usklajevali delo skupaj z ostalimi interventnimi službami v operativnem štabu Civilne zaščite ter varovali območje in sodelovali pri delu ob začasnih zaprtjih posameznih cestnih odsekov. V okviru gašenja sta poleg velikega števila gasilcev sodelovala dva slovenska in dva italijanska helikopterja, so zapisali na Policijski upravi (PU) Nova Gorica.

Kraj požara so si ob policistih ogledali še kriminalisti, v pomoč pri ugotavljanju vzroka požara so jim bili tudi službeni psi. Prav tako so uporabili brezpilotni zrakoplov, ki je dodatno za dokumentiral kraj požara, a za zdaj vzroka zanj niso ugotovili.

V obeh dnevih intenzivnega gašenja po podatkih policije ni bil nihče telesno poškodovan, niti niso bila ogrožena življenja ali premoženje večje vrednosti, so še zapisali na PU Nova Gorica.

Ne spreglejte