SiolNET. Novice Slovenija
3,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požar na Krasu še ni pod nadzorom: vasi in kmetijske površine niso ogrožene #video #foto

3,67

termometer

Požar na Cerju še ni pod nadzorom, gori na nedostopnem terenu. Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina bodo poskušali požar omejiti ob regionalni cesti Miren-Opatje Selo, da ne bi prešel preko državne meje v Italijo.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica, so jih o požaru obvestili okoli 12.30. Po prvih ugotovitvah je zagorelo okoli 700 metrov vzhodno od spomenika na Cerju oziroma približno štiri kilometre od meje z Italijo. Požar se je hitro širil zaradi suhega podrastja in vetra.

Po prvih ocenah je doslej zgorelo okoli 100 hektarjev borovega in listnatega gozda. Na zaraščenem in deloma neprehodnem terenu so posredovali tudi pripadniki državne enote za varstvo pred nevarnimi ubojnimi sredstvi, saj so na tem območju še vedno ostanki iz prve svetovne vojne. Aktiviran je bil tudi državni načrt za pomoč ob večjih naravnih nesrečah.

požar Cerje kras | Foto: STA , Foto: STA ,

Na terenu je 125 gasilcev, dodatnih 25 jih je prišlo na pomoč iz Italije. Približno toliko jih bo na požarišču tudi preko noči, ko bodo skušali požar nadzorovati. Danes so pomagali gasiti tudi trije helikopterji, od tega eden iz Italije. Na pomoč bodo, če bo potrebno, prišli tudi v četrtek zjutraj.

Vas Lokvica ni ogrožena

Po Vendarminovih besedah najbližja vas Lokvica ni ogrožena, prav tako ogenj ni ogrozil bližnjih kmetijskih površin, predvsem oljčnikov. Pred ognjem so uspeli obvarovati tudi pomnik miru na Cerju.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Na kraju požara je tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

požar Cerje kras | Foto: STA , Foto: STA ,

Zaradi burje se ogenj širi

Po napovedih Agencije za okolje (Arso) bo burja na tem območju pihala vse do četrtka zjutraj, nato bo predvidoma oslabela, vendar ne popolnoma ponehala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin