SiolNET. Novice Slovenija
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uslužbenki SDT grozi osem let zapora za izdajo tajnih podatkov

0,65

termometer

Državno tožilstvo
Na SDT so pojasnili, da je bila na Okrožno sodišče v Ljubljani vložena zahteva za preiskavo. Foto: STA

Uslužbenka Specializiranega državnega tožilstva (SDT) je osumljena izdaje tajnih podatkov. Odredili so ji pripor, so potrdili na SDT, na Okrožno sodišče v Ljubljani pa so vložili zahtevo za preiskavo, so še pojasnili.

Osumljena uslužbenka SDT naj bi tajne podatke posredovala članom kriminalne družbe, ki jih preiskuje kriminalistična policija. Kot so za STA pojasnili na SDT, je osumljena, da je storila več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika.

Grozi ji osemletna zaporna kazen

Ta določa, da se osebo, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov komu omogoči dostop do njih, kaznuje z zaporom do treh let. Če pa je dejanje izvršeno iz koristoljubja ali pa je povzročilo hujše ali nepopravljive škodljive posledice za varnost ali interese države, se storilec kaznuje z zaporom do osmih let. Kot je razvidno iz odgovora SDT, je uslužbenka osumljena kaznivega dejanja po tej določbi.

Osumljenko so v petek pripeljali pred preiskovalno sodnico, ki ji je odredila pripor. Na SDT so pojasnili še, je bila na Okrožno sodišče v Ljubljani vložena zahteva za preiskavo, zaradi interesa postopka in varstva osebnih podatkov pa podrobnejših informacij ne morejo dati.

NPU izvedel več hišnih preiskav

Kot so pretekli teden pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) maja v okviru kriminalistične preiskave, ki se je nanašala na kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zoper člane mednarodno organizirane kriminalne združbe izvedel več hišnih preiskav in zoper njih podal kazenske ovadbe. Ob tem je bil zaznan sum, da so imeli določeni člani podatke o načrtovanih aktivnostih kriminalistične policije.

Ti sumi so se julija potrdili. SDT je julija na upravo kriminalistične policije na GPU podalo naznanilo suma kaznivega dejanja zoper osebo, zaposleno na SDT, ki naj bi izdajala tajne podatke. S kriminalistično preiskavo so potem utemeljili sum, da je uslužbenka letos in lani izvršila več istovrstnih kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov.

Dostopala je do dokumentov, jih fotografirala in posredovala neupravičenim osebam

Kot je pretekli teden povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na GPU Matjaž Jerkič, je imela ta oseba pri svojem delu dostop do dokumentov z najbolj občutljivimi in tajnimi podatki o aktualnih kriminalističnih preiskavah oziroma predkazenskih postopkih, ki so jih usmerjali državni tožilci s SDT. Vsebino dokumentov je fotografirala in jih posredovala osebam, ki do teh podatkov niso bile upravičene. Te so podatke posredovale članom kriminalne združbe, ki jih je in jih še preiskuje kriminalistična policija.

Kriminalistična policija je odvzela prostost štirim osumljenim osebam. Trem so pridržanje odpravili, omenjeni uslužbenki SDT pa so odredili pripor.

Vroče - Ivica Todorić Novice Aretirali nekdanjo tožilko, ker je opustila pregon Ivice Todorića Janez Janša Novice Janša: Udbomafija obvladuje velike dele sistemov. Iz tega izhajajo glavne težave Slovenije. #video Korupcija v zdravstvu Novice Koruptivna zdravnika v priporu: nezakonito sta služila kar deset let Gabrijela Žalac Novice Zaradi goljufij na Hrvaškem prijeli tudi nekdanjo ministrico

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin