Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 12. 2020,
14.30

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

37

Natisni članek

Urška Bačovnik Janša twitter

Četrtek, 31. 12. 2020, 14.30

3 leta, 3 mesece

Urška Bačovnik Janša vesela, da bodo cepivo prejeli tudi zdravstveni delavci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

37

Urška Bačovnik Janša | Foto Twitter

Foto: Twitter

Žena predsednika vlade Janeza Janše Urška Bačovnik Janša je na svojem profilu na Twitterju izrazila veselje ob novici, da se bodo v prihodnjih nekaj dneh proti novemu koronavirusu cepili tudi zaposleni v bolnišnici. Kot je zapisala, je to najlepše novoletno darilo v teh razmerah.

Cepljenje po svetu covid-19
Novice Uporaba šestega odmerka cepiva proti koronavirusu omogočena

Žena premierja Janeza Janše Urška Bačovnik Janša, ki je zaposlena kot zdravnica v Splošni bolnišnici Celje, je v objavi na svojem profilu na Twitterju še zapisala, da se je z boleznijo covid-19 spopadlo že veliko njenih sodelavcev. 

Veselje ob prejemu cepiva so izrazili tudi v Splošni bolnišnici Celje. "Težko smo čakali, vendar smo dočakali. Pred nekaj dnevi smo v Splošni bolnišnici Celje začeli s cepljenjem proti covid-19. Verjamemo, da se bomo s cepljenjem lahko počasi vrnili v življenje, kot smo ga bili vajeni pred letošnjim marcem. Zato cepite se, varno je," so zapisali.

Včeraj je v Slovenijo sicer prispela druga pošiljka 6.825 odmerkov cepiva. Ti so, kot je na včerajšnji novinarski konferenci o izzivih covida-19 dejala Marta Grgič Vitek, koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), namenjeni predvsem zdravstvenim delavcem in tistim, ki spadajo v t. i. prednostno skupino.

Za razbremenitev zdravstvenega sistema

V to so poleg zdravstvenega osebja vključeni oskrbovanci domov za starejše in tam zaposleni, starejši od 80, 70 in 60 let, ter kronični bolniki in nujne službe v državi. Prvi cilji, ki jih želijo doseči s cepljenjem, so zmanjšanje umrljivosti zaradi bolezni covid-19, izboljšanje zdravstvenega stanja, zmanjšanje števila najtežjih potekov bolezni in razbremenitev zdravstvenega sistema.

Grgič Vitkova je ob tem zagotovila, da je Pfizerjevo cepivo za zdaj edino registrirano v Evropski uniji in da je glede na rezultate kliničnih raziskav zelo varno. Cepivo je zelo učinkovito in v 95 odstotkih preprečuje pojav bolezni covid-19, zaščita pa je vzpostavljena okoli sedem dni po drugem odmerku. Učinkovitost je zelo podobna ne glede na starost in spol, malo slabša je le v višji starosti, je še pojasnila Grgič Vitkova.

Cepivo covid-19, Moderna
Novice Resen incident v bolnišnici: nekdo je zanalašč uničil novo cepivo
Ne spreglejte