Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2023,
15.05

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

odgovorni urednik Mirko Mayer Uroš Urbanija Planet TV

Petek, 1. 12. 2023, 15.05

4 mesece, 4 tedne

Zdaj tudi uradno: Uroš Urbanija odgovorni urednik Planet TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Uroš Urbanija | Neuradno smo izvedeli, da je novopečeni urednik Urbanija na Planetu že izvajal individualne razgovore z zaposlenimi.  | Foto Ana Kovač

Neuradno smo izvedeli, da je novopečeni urednik Urbanija na Planetu že izvajal individualne razgovore z zaposlenimi.

Foto: Ana Kovač

Z današnjim dnem se je ekipi Planet TV kot odgovorni urednik informativnega programa pridružil Uroš Urbanija, nekdanji direktor urada za komuniciranje Janševe vlade in razrešeni direktor TV Slovenija. Odgovoren bo za nadaljevanje uspeha Planet 18, so sporočili s televizije Planet.

"Vesel sem, da je Uroš sprejel naše vabilo in se nam pridružil. Prepričan sem, da bo skupaj s talentirano ekipo Planet 18 informativno oddajo vodil v nadaljnjo rast, saj gledalci želijo spremljati neodvisno, strokovno poročanje, na način, ki jim je blizu," pravi Pavel Stantchev, izvršni direktor Planet TV, ki je v lasti madžarske skupine TV2.

Nekdanji urednik Mirko Mayer medtem prevzema novo vlogo. Postal je svetovalec madžarske medijske hiše TV2 Media Group. Pavel Stantchev se mu zahvaljuje za njegov prispevek in izboljšane rezultate gledanosti oddaje Planet 18. 

Uroš Urbanija
Novice Neuradno: Uroš Urbanija novi odgovorni urednik Planet TV

Več kot 300 dni prekinjenega financiranja STA

Urbanija sicer na omenjeno funkcijo prihaja z mesta direktorja Televizije Slovenija (TVS), kamor ga je julija lani imenoval takratni generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough. Urbaniji je mandat prenehal z uveljavitvijo novele zakona RTVS, ki je predvidela spremenjen način upravljanja zavoda. Od takrat je televizijo vodil kot vršilec dolžnosti, dokler ga sedanje vodstvo RTVS po predhodnem soglasju sveta RTVS s te funkcije ni razrešilo avgusta letos. Očitali so mu hujšo kršitev pri prenosu pooblastil.

Njegov mandat na čelu televizije je sicer med drugim minil v znamenju opozoril zaposlenih o pritiskih na novinarsko in uredniško avtonomijo ter pozivov k nujnosti politične nepristranskosti in zasledovanju javnega interesa.

Uroš Urbanija
Novice Urbanija: To sem storil zato, ker se sicer troši denar

Pred prihodom na RTVS je Urbanija v tretji vladi predsednika SDS Janeza Janša vodil vladni urad za komuniciranje (Ukom), njegov mandat na čelu urada pa so med drugim zaznamovali obdobje več kot 300 dni prekinjenega financiranja javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) v nasprotju z določili zakona ter analize poročanja RTVS.

DNS: Imenovanje v posmeh novinarstvu

Tudi zaradi naštetega v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) ocenjujejo, da je imenovanje Urbanije na mesto odgovornega urednika informativnega programa Planet TV v posmeh novinarstvu in poslanstvu zavezanosti javnosti. Kot so zapisali v odzivu, je društvo že ob imenovanju Urbanije na mesto direktorja TVS julija lani opozorilo na konflikt interesov in nespodobnost prehajanja iz političnega piara na odgovorne medijske funkcije.

Ob tem so spomnili še, da je Urbanija na mestu direktorja TVS vršil nedopustne pritiske na zaposlene, kar 38 jih je prejelo opomine pred odpovedjo zato, ker so izrazili solidarnost s kolegom. Standardi informativnega programa so v njegovem mandatu padli skupaj z gledanostjo, zaposleni so zahtevo po novinarski in uredniški avtonomiji izrazili s stavko, so dodali. Upanje, da bo Planet TV pod uredniško taktirko Urbanije delal neodvisno in strokovno, v DNS zato polagajo v novinarke in novinarje in jih pozivajo k doslednemu spoštovanju novinarskih standardov, zapisanih v Kodeksu novinarjev Slovenije.

Uroš Urbanija
Novice Urbanija na Planet TV? Ne gre za presenečenje.
Uroš Urbanija
Novice Zagovornik: Uroš Urbanija diskriminiral zaposleno na TVS
Ne spreglejte