SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uradno: Matoz vložil zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi Patria

1

termometer

 | Foto:
Odvetnik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz je v sredo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, so potrdili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Če vrhovno sodišče ugotovi, da je zahteva utemeljena, izda sodbo, s katero ali spremeni pravnomočno odločbo, ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča in zadevo vrne v novo odločitev, ali pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona.

Sodba, s katero je prvostopenjsko sodišče predsednika SDS Janšo, prokurista Rotisa Črnkoviča in brigadirja Krkoviča spoznalo za krive koruptivnih dejanj v zadevi Patria, je postala pravnomočna 28. aprila. Zahtevo za varstvo zakonitosti je mogoče vložiti v treh mesecih od zadnje vročitve sodne odločbe.

Janša je že včeraj na Twitterju zapisal, da je bila "zahteva za varstvo zakonitosti vložena v zakonskem roku in takoj, ko je bila pripravljena", danes pa je zapisal še, da je bila zahteva vložena v ponedeljek in ne v sredo.

Janšev odvetnik Matoz je še pred zahtevo za varstvo zakonitosti vložil ustavno pritožbo zoper sodbo v zadevi Patria na ustavno sodišče. To je sicer na sredini seji zadevo obravnavalo, a ustavni sodniki odločitve naj še ne bi sprejeli oz. še ni znana.

Predsednik SDS je že prejel poziv na prestajanje zaporne kazni. Iz poziva izhaja, da se mora v zaporu na Dobu zglasiti 20. junija. Janša je pravnomočno obsojen na dveletno zaporno kazen zaradi koruptivnih dejanj v primeru nakupa patrij v času, ko je bil predsednik vlade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin