SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Upokojenci se lahko veselijo izredne uskladitve pokojnin

0,34

termometer

Upokojenci
Foto: Getty Images

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, da se bodo pokojnine decembra izredno uskladile v višini 1,5 odstotka, kot to v primeru več kot štiriodstotne gospodarske rasti v minulem letu določa zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019, so sporočili z vlade.

Po ugotovitvah Statističnega urada RS je gospodarska rast lani dosegla 4,1 odstotka.

Kot so ob tem spomnili v sporočilu za javnost, zakon določa, da se bodo pokojnine poleg redne uskladitve še izredno uskladile, in sicer v višini enega odstotka, če bo gospodarska rast za leto 2018 presegla tri odstotke, oziroma v višini 1,5 odstotka, če bo gospodarska rast presegla štiri odstotke. Uskladitev pokojnin v višini dveh odstotkov zakon predvideva ob več kot petodstotni gospodarski rasti.

Interpelacija Karl Erjavec Novice Koalicijski partnerji kritični do zahteve DeSUS o uskladitvi pokojnin

Koalicijo je medtem nekoliko pretresla zahteva DeSUS za izredno uskladitev pokojnin tudi v prihodnjem letu, četudi jesenska napoved kaže, da bo gospodarska rast v letošnjem letu nižja od treh odstotkov. DeSUS tako napoveduje dopolnilo k proračunskim dokumentom, ki bi izredno uskladitev pokojnin omogočalo že, če bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka.

V koalicijskih vrstah je bilo že mogoče slišati pozive k odgovornemu ravnanju, k strnitvi vrst, pa tudi k temu, naj se partnerji vzdržijo samostojnih akcij. O tem bodo predvidoma spregovorili tudi na naslednjem koalicijskem usklajevanju, ki bo predvidoma v ponedeljek.

drži denar Novice DeSUS zahteva izredno uskladitev pokojnin

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin