SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DeSUS zahteva izredno uskladitev pokojnin

0,63

termometer

drži denar
"Opozoril sem, da bodo zaradi 0,2 odstotne točke upokojenci prikrajšani," je dejal Erjavec in dodal, da so vrednosti pokojnin zmanjšane zaradi njihove zamrznitve v času finančne in gospodarske krize. Foto: Getty Images

V DeSUS zahtevajo izredno uskladitev pokojnin v prihodnjem letu, v ta namen pa bodo na proračun za leto 2020 vložili dopolnilo. "To seveda lahko povzroči nemir v koaliciji in tudi v vladi," je danes po seji organov stranke priznal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Spomnil je, da je v koalicijski pogodbi predvidena izredna uskladitev pokojnin, in sicer za odstotek ob 3-odstotni gospodarski rasti. Tako so nanjo računali, saj je bila napovedana gospodarska rast sprva 3,1 odstotka BDP. V jesenski napovedi Umarja pa se je napovedana rast znižala na 2,8 odstotka BDP, s tem pa odnesla izredno usklajevanje pokojnin.

"Opozoril sem, da bodo zaradi 0,2 odstotne točke upokojenci prikrajšani," je dejal Erjavec in dodal, da so vrednosti pokojnin zmanjšane zaradi njihove zamrznitve v času finančne in gospodarske krize.

Interpelacija Karl Erjavec Novice DeSUS januarja na izredni volilni kongres: bo Erjavec še predsednik?

Finančne posledice ukrepa ocenjujejo na 50 milijonov evrov

Zato bodo na proračun vložili dopolnilo, po katerem bi uskladitev pokojnin lahko izvedli že, če bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka BDP. Finančne posledice ukrepa v stranki ocenjujejo na 50 milijonov evrov. "Mislim, da bi lahko našli ta finančna sredstva, zlasti zato, ker je tudi v proračunu za leto 2020 določeno, da gre iz Kapitalske družbe (Kad) 50 milijonov evrov za pokojninsko blagajno," je še povedal.

Igor šoltes Novice Evropske volitve: Igor Šoltes bo nosilec liste DeSUS

Vendar bo napovedano dopolnilo, tako ocenjuje Erjavec, bržkone sprožil nemire v koaliciji. "Ko smo na vladi obravnavali proračun za leto 2020, smo se dogovorili, da koalicija ne bo vlagala amandmajev. Glede na to, da je takšna odločitev izvršnega odbora, ki ga je podprl tudi svet stranke, pa bo morala poslanska skupina pač to storiti," je pojasnil ravnanje stranke, ki jo vodi.

Predsednika vlade Marjana Šarca bo s sprejetim sklepom seznanil, ko se bo premier vrnil iz ZDA. "Zavedam se, da bo ta razprava neprijetna, trda. Vendar sem prepričan, da bi lahko našli neko rešitev," je poudaril.

Franc Jurša Novice Svetina tudi v SAB in DeSUS z nekoliko več podpore kot Svetlič Karl Erjavec Novice V DeSUS bodo podprli dvig minimalne plače, če bodo izpolnjeni njihovi pogoji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin