Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
31. 7. 2018,
11.36

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

2

Natisni članek

pivo alkohol Statistični urad

Torek, 31. 7. 2018, 11.36

11 mesecev, 1 teden

Uganete, kakšna je povprečna cena piva v slovenskih gostilnah? #infografika

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

2

Pivo. Pitje alkohola. Dekle. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prebivalec Slovenije na leto povprečno spije 26 litrov piva. Poraba piva pri nas se v zadnjih 10 letih ni bistveno spreminjala.

Od leta 2007 se po svetu vsak prvi petek v avgustu praznuje svetovni dan piva. To je dan, ki je posvečen ljubiteljem piva, pivovarjem, hmeljarjem in lastnikom pivnic. 

Orožje ZDA
Novice Pri 16 letih lahko prej kupijo pištolo kot pivo #video

V Sloveniji je v letu 2017 delovalo 57 podjetij, katerih glavna dejavnost je bila proizvodnja piva. Njihovo število se je zelo povečevalo po letu 2010, takrat jih je bilo le 13, so sporočili iz Statističnega urada Slovenije.

Leta 2017 smo prvič v zadnjih desetih letih več piva uvozili, kot smo ga izvozili. Izvozili smo ga namreč za 28,5 milijona evrov, uvozili pa za 29,5 milijona evrov. Izvozili smo ga največ v Hrvaško (28 odstotkov),  Italijo (28 odstotkov) ter Bosno in Hercegovino (21 odstotkov), uvozili pa iz Avstrije (39 odstotkov), Hrvaške (17 odstotkov) in Italije (10 odstotkov).
 

 

BrewDog Pink IPA
Trendi Rožnato pivo za ženske: genialna domislica ali polomija?

Trgovanje s pivom je najživahnejše v poletnih mesecih, v juniju, juliju in avgustu. V letu 2017 smo v teh mesecih izvozili 41 odstotkov celotnega letnega izvoza piva, od tega največ v avgustu, uvozili pa 35 odstotkov celotnega letnega uvoza te pijače.

V gostinskih lokalih smo lani za pol litra svetlega piva odšteli povprečno 2,78 evra. Cena piva v trgovinah se v zadnjih petih letih ni bistveno spreminjala. Povprečna cena za steklenico po 0,5 ali 0,66 litra piva je bila malo manj kot evro, pojasnjujejo na statističnem uradu.

Trendi V Sloveniji že več kot 60 pivovarn #video

V Sloveniji smo v letu 2017 pridelali na skoraj 1.600 hektarjih površine 2.160 ton hmelja, kar je bilo za 13 % manj kot v letu pred tem. Večji pridelovalki hmelja med državami članicami EU sta le še Nemčija in Češka republika. 

 

Slovenija veliko več hmelja izvozi kot uvozi. Lani smo ga izvozili za več kot 22 milijonov evrov, uvozili pa smo ga za 1,3 milijona evrov. Približno polovico smo ga izvozili v Nemčijo, izvažamo pa ga tudi v bolj eksotične države (na Sejšele, v Kitajsko, Vietnam, Japonsko, Brazilijo, Argentino, Indijo in druge).  

Ne spreglejte