SiolNET. Trendi Kulinarika
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji že več kot 60 pivovarn #video

0,05

termometer

Varjenje piva v butičnih pivovarnah je danes trend, v Sloveniji pa jih deluje več kot 60.  Proizvodnja piva se začne v srcu pivovarne, varilnici. Iz ječmena izdelano surovino za pivo, slad, zmešajo z vodo in nastane mešanica: drozga. V drugih posodah izvedejo še precejanje, kuhanje sladice s hmeljem, sedimentacijo in hlajenje. Pri tem se skoraj že določi končni značaj okusa piva. V oddaji Poletni Dan. so obiskali najstarejšo varilnico piva v Sloveniji s 193-letno tradicijo.

Večina postopka do končnega pivskega izdelka se zgodi ravno v varilnici, iz katere hmeljni napitek nato še potuje po ceveh v hladno klet. Tam kvasovke povzročijo alkoholno vrenje, ki traja dober teden. 

Nad potekom bedi strokovni nadzor

Po končanem vrenju proizvajalci dobijo mlado pivo, ki zori približno štiri tedne. Kristalno čistost in daljši rok uporabe pa dosežejo s procesom filtracije. V sklepnem dejanju polnjenja steklenic se v dobri uri napolni kar 60 tisoč povratnih steklenic ali 80 tisoč pločevink piva.

 Avtomatizirano proizvodnjo spremljajo v nadzorni sobi, za kontrolo kakovosti vmesnih izdelkov in končnega izdelka pa skrbita kemijski in mikrobiološki laboratorij. 

Pivo in cvetje Trendi Ne zamudite vikenda na festivalu Pivo in cvetje Laško!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin