SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Raziskava o šolstvu PISA

Učenci v Sloveniji so manj zadovoljni s svojim življenjem kot njihovi vrstniki v tujini

0,45

termometer

Foto: Tina Deu

Izsledki anket organizacije OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) kažejo manjše zadovoljstvo z življenjem med učenci v Sloveniji v primerjavi z njihovimi vrstniki v tujini. Manjši od povprečja OECD je v Sloveniji tudi delež učencev, ki so odgovorili, da so s svojim življenjem zelo zadovoljni.

Organizacija OECD je pripravila raziskavo PISA o zadovoljstvu učencev. Ob manjšem zadovoljstvu z življenjem glede na povprečje OECD so učenci v Sloveniji manj izpostavljeni rednemu nadlegovanju sošolcev. Večji delež od povprečja jih v šoli čuti pripadnost oziroma manj jih čuti, da so v šoli tujci.

Občutki utesnjenosti pred testom so v Sloveniji pogostejši od OECD-povprečja, a so naši učenci med učenjem manj nervozni od svojih vrstnikov. Motiviranost učencev v Sloveniji je nižja od povprečja OECD. Le v treh primerjanih državah se je manjši delež učencev odločil za to, da bi radi po diplomi izbirali med najboljšimi šolami. V osmih si manjši delež učencev želi biti med najboljšimi učenci. 

Nadpovprečen delež učencev verjame, da se starši zanimajo za njihove aktivnosti v šoli. Vseeno se s svojimi starši pogovarja manjši delež učencev od OECD-povprečja. Samo četrtina učencev verjame, da bodo šolanje končali z diplomo.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin