Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
14.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

vpis gimnazija fakultete študenti srednješolci informativni dan informacije

Petek, 16. 2. 2024, 14.02

2 meseca, 1 teden

Informativni dnevi: prvi vtisi večinoma dobri #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Danes in jutri bodo na srednjih šolah in fakultetah potekali informativni dnevi, ki so namenjeni zbiranju celovitih informacij pred letošnjimi vpisi. "Pomembno je, da se mladi vprašajo, kakšni so njihovi interesi, kje se vidijo čez leta? Koliko so se pripravljeni učiti in kako dolgo so se pripravljeni šolati. Pa tudi o tem, kako zahtevna je šola, na katero se želijo vpisati," svetuje Mateja Lunder, psihologinja z osnovne šole Škofljica. 

V soboto, 17. februarje 2024, se bodo informativni dnevi na srednjih šolah in fakultetah začeli ob 9. uri (Univerza v Mariboru: ob 10. uri).

Učenci devetih in osmih razredov osnovnih šol in dijaki srednjih šol so današnji informativni dan izkoristili za zbiranje informacij o srednjih šolah in fakultetah, kamor bi se želeli vpisati. Prvi vtisi so povečini dobri, so povedali za STA.

Devetošolca iz Logatca sta se udeležila informativnega dneva na ljubljanski Gimnaziji Vič. Kot sta pojasnila, se zanimata za gimnazijski program, ker še nista prepričana, kateri poklic si bosta izbrala, in ker nameravata šolanje kasneje nadaljevati na fakulteti.

"Na Gimnazijo Vič sem prišel, ker sem o tej šoli slišal veliko dobrega. Lani sem si že ogledal Gimnazijo Idrija, zdaj pa sem želel videti še, kako je v Ljubljani. Danes mi je bilo všeč, ker so nas vključevali v predstavitev in nam pripravili veliko različnih kvizov, sestavljali smo domine ipd., pa tudi, ker so nam šolo predstavili dijaki," je povedal Artur.

"Predura se mi zdi malo prezgodnja, ob 7.10. Če si vozač, se je treba zelo zgodaj zbuditi," je dejal. Všeč pa mu je, ker imajo na šoli veliko interesnih in obšolskih dejavnosti, med odmori organizirajo medrazredna tekmovanja "in se res potrudijo, da so učenci zaposleni".

Cenijo informacije dijakov iz prve roke

Njegovemu vrstniku Matiji iz Logatca je bila všeč interaktivna predstavitev gimnazije in to, da so lahko dijake povprašali o njihovem mnenju in izkušnjah na šoli. Popoldne si bosta ogledala še ljubljansko Gimnazijo Ledina. Kot je pojasnil Matija, se je za to odločil, ker šola ni preveč oddaljena in ker jo obiskuje tudi njegova sestra, tako da je o njej že veliko slišal.

Devetošolka Pia iz Ljubljane je dopoldne obiskala Gimnazijo Šiška. Predvsem ji je všeč lokacija, ki je samo deset minut hoje od doma. Po informativnem dnevu ima dober občutek. "Učitelji in dijaki imajo dober odnos. Še vedno so spoštljivi, ampak se dobro razumejo," pravi. Ker je gimnazija manjša, se ji zdi, da so dijaki med seboj zelo tesno povezani.

Sicer jo zanima splošna gimnazija, ne športni oddelek, po katerem je Gimnazija Šiška najbolj znana, a čeprav je poudarek na športu, nima občutka, da bi bili dijaki splošne gimnazije kaj manj pomembni.

Po informacije na več šol

Sicer njena prva izbira ostaja Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija, a si zlahka predstavlja, da bi hodila tudi na Gimnazijo Šiška. Popoldne gre pogledat še Gimnazijo Šentvid, v soboto pa na Ledino.

Devetošolec Miha je obiskal Šolski center Kranj, kjer je prisluhnil predstavitvi programa računalniškega tehnika. "Za to smer sem se odločil, ker že od majhnih nog rad delam z računalniki. Tudi moj oče je programer in vedno sem ga rad opazoval pri delu. Upam, da bom na tem področju uspešen," je povedal za STA.

Informativni dan
Novice Informativni dnevi: devetarji se odločajo o šolanju
študij, študent, fakulteta
Novice Informativni dnevi: Študent naj bo!
Flum
Novice Dobra plača in perspektiva: ti profili veljajo za pravo "vročo robo"
ČMO_2.48.1
Novice Novi študijski programi odpirajo vrata sodobnim perspektivnim poklicem
ŠHVU
Novice Šola za vse, ki imajo radi nove izzive
DSC04276
Novice Vseslovenski predinformativni dan in zaposlitveni sejem
Ne spreglejte