Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sobota,
10. 1. 2015,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zelenjava sadje zdrava prehrana

Sobota, 10. 1. 2015, 10.44

8 let

Tudi vi največ vitamina C zaužijete s krompirjem?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zelenjavo in sadje bi morali uživati vsak dan, a to pravilo upošteva le 63 odstotkov odraslih Slovenk in zgolj 45 odstotkov odraslih Slovencev.

Sadje in zelenjava sta odlična vira prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih snovi. Uživanje večjih količin sadja in zelenjave deluje kot varovalni učinek pred kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, predvsem boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo tipa 2 in nekaterimi vrstami raka, so pokazale različne raziskave.

Slovenci pojemo vse manj sadja in zelenjave Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije bi zato morali vsak dan zaužiti 400 gramov sadja in zelenjave, sadje naj bi vključili v dva obroka, zelenjavo pa v tri obroke na dan.

A raziskava Inštituta za nutricionistko iz oktobra 2014 je pokazala, da se veliko Slovencev med 18. in 60. letom starosti ne zaveda pomena uživanja te vrste hrane, saj ju polovica sploh ne uživa vsak dan. še več, v zadnjih desetih letih opažajo upadanje uživanja še posebej zelenjave.

Glede na spol se pomena uživanja sadja in zelenjave nekoliko bolj zavedajo ženske, saj ju vsakodnevno uživa 63 odstotkov, medtem ko je med moškimi takih zgolj 45 odstotkov. Raziskava je pokazala tudi, da nekoliko več sadja in zelenjave uživajo bolj izobraženi in starejši Slovenci.

Najbolj priljubljen je krompir Strokovnjaki so zaskrbljeni, da se tako velik delež prebivalcev ne zaveda, kaj je zdrava prehrana, še posebej vloge zelenjave. Veliko ljudi je prepričanih, da je sadje glavni vir vitaminov in mineralov, a to ne drži. V 100 gramih sveže zelenjave je skoraj 200 miligramov vitamina C, kar je trikrat več kot v limoni, pomaranči in drugih agrumih, po poročanju Dela pravi Igor Pravst z inštituta.

Največ vitamina C sicer vsebujejo zelena in rdeča paprika, ribez, kivi in agrumi. A glavni vir vitamina C za večino Slovencev je krompir, pa ne zato, ker bi ga ta vseboval tako zelo veliko, temveč zaradi količine, ki jo pojedo.

Pravst ob tem poudarja, da bomo veliko pripomogli k zdravemu prehranjevanju, če bomo sveže sadje in zelenjavo začeli uvajati kot zdrav medobrok.

Ne spreglejte