SiolNET. Novice Slovenija
0,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi ta konec tedna poostren nadzor prepovedi gibanja in zbiranja

0,94

termometer

slovenska policija
Foto: Siol.net

Policisti bodo tudi v prihajajočem prazničnem koncu tedna poostreno nadzirali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, ki velja zaradi epidemije covid-19. Pretekli konec tedna so na slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3.348 voznikih in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), so v 69 primerih ugotovljenih kršitev odloka izrekli opozorilo, ugotovitve o preostalih 34 primerih pa so predali zdravstvenemu inšpektoratu. Policija namreč po zakonu o nalezljivih boleznih ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov, piše STA.

V večini primerov ugotavljajo okoliščine gibanja

Policija v večini primerov nadzora ugotavlja okoliščine gibanja ljudi, pri čemer se najpogosteje izkaže, da ljudje omejitve spoštujejo. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če ti pri tem upoštevajo varnostne ukrepe, so način nadzora opisali v sporočilu za javnost. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka, napotijo na naslov stalnega bivališča, so dodali, poroča STA.

gašenje Šentviški hrib požar Novice Na Šentviškem hribu zagorelo že osemkrat. Policisti sumijo na kaznivo dejanje.

Najpogostejši izgovori pri nadzoru so bili povezani z oskrbo starih staršev, obiskom sorodnikov ali prijateljev, popravilom vodovoda pri znancu, delom na vrtu v drugem kraju ali obiskom vnukov, nekateri so navajali, da gredo iskat zaščitna sredstva v svoje podjetje. Policisti ugotavljajo, "da so vozniki zelo iznajdljivi pri opravičevanju razlogov vožnje v času veljave odloka".

Ukrepi v omenjenem odloku, ki od 30. marca prepovedujejo gibanje prebivalstva zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča, so sicer le del obsežnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela, da bi zajezila širjenje novega koronavirusa. Medtem ko pristojni napovedujejo omilitev nekaterih ukrepov v prihodnjih dneh, pa sprostitev omejitev gibanja zunaj občine prebivališča in druženja na javnih mestih za zdaj še ni predvidena, še piše STA.

Srbija Novice Strožji ukrepi na Balkanu: vedno več držav uvaja policijsko uro

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin