Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
6.23

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

neurje posledice Slovenija poplave

Sreda, 30. 8. 2023, 6.23

8 mesecev

Prevaljski gasilci slabe volje: Tako ne moremo več delovati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Gasilci | Prevaljski gasilci po skoraj štirih tednih od katastrofalne ujme in po tem, ko jim dela ob novih nalivih ne zmanjkuje, opozarjajo, da nimajo več dovolj opreme za intervencije in tudi denarja za nakup ne.  | Foto PGD Prevalje

Prevaljski gasilci po skoraj štirih tednih od katastrofalne ujme in po tem, ko jim dela ob novih nalivih ne zmanjkuje, opozarjajo, da nimajo več dovolj opreme za intervencije in tudi denarja za nakup ne.

Foto: PGD Prevalje

Agencija za okolje (Arso) je za danes izdala oranžno opozorilo za možnost poplav na Koroškem, Savinjskem in zahodnem Štajerskem, saj bo še oblačno s padavinami. Drava se še razliva in bo poplavljala tudi ponoči. Predvidoma bo narasla Mura, ki se bo razlivala znotraj protipoplavnih nasipov. Opozarjajo tudi na nevarnost zemeljskih plazov. Številni gasilci in prostovoljci so na terenu ter odpravljajo posledice preteklih in zdajšnjih poplav. Prevaljski gasilci opozarjajo, da nimajo več dovolj opreme za intervencije in tudi denarja za nakup ne.

 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:
15.52 Z 31. avgustom preklicana aktivacija državnega načrta zaščite in reševanja
15.39 Gasilskim društvom povrnitev stroškov intervencije ob nedavnih ujmah
11.56 Žalsko podjetje Juteks za sanacijo škode po poplavah v Savinjski dolini namenja 120 tisoč evrov
11.16 Na Ljubnem ob Savinji dovolj težke mehanizacije, v Lučah pa je manjka
10.49 Prevaljski gasilci opozarjajo na pomanjkanje opreme za intervencije
8.43 Poplave v Sloveniji prizadele Volkswagnovo portugalsko hčerinsko družbo
6.27 Ponoči na delu gasilci dvanajstih gasilskih enot
6.24 Za del Slovenije oranžno opozorilo za možnost poplav

15.52 Z 31. avgustom preklicana aktivacija državnega načrta zaščite in reševanja

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je z 31. avgustom ob 6.25 preklical sklep o aktivaciji državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah, ki je bil zaradi katastrofalnih poplav na širšem območju države aktiviran 4. avgusta ob isti uri, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

15.39 Gasilskim društvom povrnitev stroškov intervencije ob nedavnih ujmah

Država bo gasilskim društvom povrnila intervencijske stroške, je danes vnovič zatrdil obrambni minister Marjan Šarec. Društva bodo lahko takoj po preklicu državnega načrta za zaščito in reševanje v aplikacijo Vulkan vnesla podatke, izplačila sredstev pa se lahko nadejajo še pred iztekom valute za plačilo računov za nakup nove opreme.

11.56 Žalsko podjetje Juteks za sanacijo škode po poplavah v Savinjski dolini namenja 120 tisoč evrov

Žalsko podjetje Juteks je žrtvam poplav v Savinjski dolini za sanacijo škode namenilo 120 tisoč evrov. Od tega je 20 tisoč evrov namenilo žalskim gasilcem za nakup opreme, ki je bila poškodovana ali uničena pri odstranjevanju posledic nedavnih ujm.

Gasilsko poveljstvo Občine Žalec bo tako s temi sredstvi nadomestilo del opreme prostovoljnih gasilcev pod njenim okriljem, so sporočili iz Juteksa.

Prizadetim v poplavah pa bo podjetje namenilo 100 tisoč evrov, in sicer prek treh humanitarnih društev. Ta bodo pomagala zlasti tistim posameznikom, ki so medijsko manj izpostavljeni in pri katerih, ker imajo šibkejše socialne povezave, obstaja nevarnost, da ne bodo prejeli ustrezne pomoči, so zapisali v sporočilu za javnost.

V Juteksu, kjer sicer izdelujejo PVC-talne obloge, pa so prizadetim v poplavah tudi že zagotovili večjo količino brezplačnih talnih oblog, ob predložitvi dokazil o škodi pa bodo v trgovini v Žalcu ponudili tudi 50-odstotni popust ob nakupu novih talnih oblog, so še navedli.

11.16 Na Ljubnem ob Savinji dovolj težke mehanizacije, v Lučah pa je manjka

Občini Ljubno ob Savinji je uspelo prek različnih virov zagotoviti večje število bagrov in tovornih vozil iz vse Slovenije, ki že čistijo strugo Savinje po vodni ujmi, je danes za STA povedal župan Ljubnega Franjo Naraločnik. Medtem pa v Lučah mehanizacije primanjkuje, je za STA zatrdil župan Luč Klavdij Strmčnik.

Naraločnik je tudi dejal, da je trenutno najbolj kritično območje osrednji del Ljubnega, in sicer ob reki Savinji in potoku Ljubnica. Pred ponovno vodno ujmo se trudijo zavarovati tamkajšnjo poslovno-industrijsko cono.

Glede zahteve regijskemu štabu civilne zaščite, da bi ekipi iz Republike Srbske in Slovaške, ki pomagata na terenu, ostali še nekaj časa, saj gre za zelo dobro izurjeni ekipi, je Naraločnik dejal, da so iz neuradnih virov izvedeli, da naj bi direkcija za vode z omenjenima ekipama sklenila pogodbo o podaljšanju del.

To bi ljubenski občini veliko pomenilo, saj so tamkajšnji hudourniki polni materiala, ki ga je pred jesenskim dežjem treba čim prej odstraniti, je dodal Naraločnik.

Strmčnik je dejal, da bo v petek cesta proti Ljubnemu ob Savinji urejena za šolske prevoze ne samo za osnovnošolce, temveč tudi za dijake, ki se šolajo v Celju in Velenju.

Po njegovih besedah v Lučah primanjkuje težke mehanizacije, trenutno potekajo pogovori z nekaterimi izvajalci, da bi jim zagotovili dodatne bagre in tovorna vozila ter tako začeli sanacijo najbolj poškodovanih občinskih cest.

10.49 Prevaljski gasilci opozarjajo na pomanjkanje opreme za intervencije

Prevaljski gasilci po skoraj štirih tednih od katastrofalne ujme in po tem, ko jim dela ob novih nalivih ne zmanjkuje, opozarjajo, da nimajo več dovolj opreme za intervencije in tudi denarja za nakup ne. Postopki potekajo prepočasi, ni konkretnih navodil, je dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje Andrej Stermec.

Danes sta prevaljske gasilce z lepo gesto presenetili Srbska pravoslavna cerkvena občina Maribor in Srbska pravoslavna skupnost Koroške. 

V zadnjem mesecu so v intervencijah z uporabo ali obrabili ali uničili veliko opreme in zaščitnih oblačil, nekaj opreme se je izgubilo, nekaj je niso dobili vrnjene, narasla voda jim je uničila tudi eno vozilo, za katero še nimajo odgovora zavarovalnice, je naštel Stermec.

Njihova skupna ocena vseh stroškov zaradi intervencij od začetka avgusta po zdajšnjih podatkih znaša okoli pol milijona evrov, tu je vštet tudi strošek uničenega vozila. Samo za nujne nakupe cevi, potopnih črpalk, oblek in škornjev za posredovanje bi trenutno potrebovali okoli 122 tisoč evrov, je povedal predsednik prevaljskih prostovoljnih gasilcev.

"Čisto preprosto je to nabaviti, naročiti, a nimamo take finančne slike, da bi nam omogočala, da bi lahko sami kakorkoli zalagali. Vsi govorijo, da bodo to povrnili, ampak navodil ni dobila ne občina ne mi," je jasen Stermec.

Dejal je, da je bilo v torek zelo hudo, ko bi ob novih nalivih morali posredovati na okoli 15 intervencijah, pa 35 aktiviranih gasilcev ni imelo črpalk, ki bi jih lahko posodili. Lahko so le polnili protipoplavne vreče.

Na dogajanje se je že odzval koroški poslanec Jani Prednik, ki je ob torkovih nalivih na družbenem omrežju Facebook zapisal, da prizadevnim gasilcem, ki so neprekinjeno na terenu že vse od začetka avgusta, primanjkuje opreme ali pa je ta že izrabljena.

"Zato sem pred nekaj minutami poklical ministra za obrambo Marjana Šarca, ki je rekel, da naj gasilci takoj naročijo novo opremo, za katero bo država vrnila stroške," je v torek zvečer sporočil Prednik, ki je to navodilo tudi že posredoval gasilcem v Mežiški dolini in zapisal, da to velja tudi za druga prostovoljna gasilska društva.

Tudi Stermec je potrdil, da je govoril s Prednikom. "Zagotovil je, da se bo vse skupaj povrnilo, ampak še vedno imam isto težavo. Občina nima likvidnostnih sredstev, jaz nimam likvidnostnih sredstev. Težava je naročiti," je v zvezi s tem dejal Stermec. Dodal je, da imajo podobne težave tudi druga prostovoljna gasilska društva. "Verjamem, da bodo vse dobro naredili za nas, ampak za nas je vse prepočasi," je sklenil.

8.43 Poplave v Sloveniji prizadele Volkswagnovo portugalsko hčerinsko družbo

V portugalski tovarni nemškega proizvajalca avtomobilov Volkswagen nameravajo zaradi pomanjkanja sestavnih delov za več tednov ustaviti proizvodnjo. Vzrok so poplave v Sloveniji, ki so močno prizadele slovenskega dobavitelja, je vodstvo zapisalo v internem sporočilu približno 5.000 zaposlenim. Gre za podjetje KLS Ljubno, ki je dobavitelj Volkswagnu.

Glavni direktor KLS Ljubno Mirko Strašek je danes za STA povedal, da ne ve, zakaj je portugalska podružnica Volkswagna zaustavila proizvodnjo, ter napovedal, da se bo ta teden in v prihodnjih tednih zaustavljalo še več trakov v evropski avtomobilski industriji.

KLS Ljubno je namreč velik dobavitelj zobatih obročev, s svojimi izdelki pa oskrbuje več kot 80 odstotkov avtomobilskega trga v Evropi, je dejal Strašek.

Poudaril je tudi, da se trudijo čim prej vzpostavitvi proizvodnjo po vodni ujmi, vendar za to potrebujejo še nekaj mesecev. Strašek upa, da bi lahko del proizvodnje vzpostavili oktobra, vendar vseh kupcev še vedno ne bodo mogli oskrbovati s svojimi izdelki.

"Tovarno še vedno čistimo in tega še ne bo kmalu konec. Najprej smo morali očistiti blato in odpadke, ki jih je nanesla poplava. Zdaj je na vrsti bolj natančno čiščenje. Osredotočeni smo na stroje in tehnološko opremo, ki jih postopoma poskušamo spraviti v življenje, ampak ker je to vse elektronika in digitalizirana proizvodnja, bo treba te občutljive instrumente in elektronske naprave nadomestiti z novimi," pravi Strašek in dodaja, da brez državne pomoči več kot sto milijonov evrov škode po vodni ujemi ne bodo mogli sami sanirati, od zavarovalnice pa bodo prejeli komaj dva odstotka odškodnine.

Prekinitev proizvodnje v portugalski tovarni je predvidena v prvi polovici septembra in bo trajala nekaj tednov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, ki je prišla do internega sporočila zaposlenim v tovarni.

Po teh navedbah skupina Volkswagen "sodeluje z drugimi dobavitelji pri iskanju alternativ, da bi se lahko v prizadetih obratih čim prej vrnili k normalni proizvodnji". Poleg tega Volkswagen podpira dobavitelja v Sloveniji, da bo lahko ponovno vzpostavil proizvodnjo.

Volkswagnova hčerinska družba Autoeuropa, ki stoji v mestu Palmela pri Lizboni, je po navedbah nemškega koncerna ena največjih tujih industrijskih naložb na Portugalskem. Leta 2021 je Autoeuropa predstavljala 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda Portugalske in štiri odstotke portugalskega izvoza. V Palmeli Volkswagen od leta 2017 izdeluje modele T-roc.

6.27 Ponoči na delu gasilci dvanajstih gasilskih enot 

Tudi ponoči so gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb, delavci elektra in telekoma ter druge pristojne službe odstranjevali posledice meteornih padavin in vetra. V zadnjih 12 urah so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 18 dogodkov, in sicer v regijskih centrih za obveščanje Ljubljana enega, v Mariboru sedem, v Celju enega, v Kopru pet, v Novi Gorici enega, v Postojni enega in v Murski Soboti dva. Aktiviranih je bilo 12 prostovoljnih in drugih enot, ki so predvsem prečrpavale vodo iz poplavljenih objektov in pokrivale poškodovana ostrešja objektov ter odstranjevale podrto drevje.

Med drugim so gasilci v torek zvečer posredovali na območju Cerknice, kjer so pregledali streho industrijskega objekta in se z lastnikom dogovorili, da sam sanira poškodovano streho. Na dveh lokacijah v Cerknici so gasilci preventivno postavili protipoplavne vreče.

6.24 Za del Slovenije oranžno opozorilo za možnost poplav

Reke in hudourniški vodotoki po državi, zlasti v Podravju in porečju Savinje, bodo še naraščali. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer lahko reke in hudourniki v porečjih Meže in Savinje poplavljajo na neobičajnih območjih.

Po opozorilu Geološkega zavoda Slovenije obstaja povečana nevarnost nastajanja plazov tudi na območjih, ki do zdaj niso bila prizadeta. To velja za večji del Slovenije. Preventivno sta do preklica zaradi grozečih plazov še vedno zaprti državni cesti Dravograd–Ravne na Koroškem in Dravograd–Libeliče, kjer je plaz še posebej obsežen.

Danes bo oblačno z občasnim dežjem, ki ga bo več v južni Sloveniji, kjer bo še mogoča kakšna nevihta. Popoldne bodo padavine slabele in zvečer večinoma ponehale. Pihal bo severni do vzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do 22 stopinj, napoveduje Arso.

V noči na četrtek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nižinah nastala megla. V četrtek bo večinoma sončno. V noči na petek in v petek zjutraj bodo predvsem na Primorskem mogoče posamezne plohe in kakšna nevihta. Čez dan bo delno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. 

Boštjan Šefic
Novice Šefic: Predstavljam si, da bo tudi za mlado družino selitev težka #video
Letuš, poplave
Novice Na Rdeči križ skoraj štiri tisoč vlog za pomoč po ujmah
denar
Novice Na odboru za finance popoplavnemu rebalansu soglasna podpora
Ne spreglejte