SiolNET. Novice Slovenija
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trgovine zaradi koronavirusa spreminjajo delovni čas

0,88

termometer

Avstrija trgovina |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trgovci zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa že spreminjajo delovni čas. Iz družb Hofer, Lidl, Spar in Tuš so tako sporočili, da s torkom prehajajo na skrajšan delovni čas. Trgovske družbe se pripravljajo tudi na nadzorovan vstop v trgovine, da bi tako omejili število hkratnih kupcev.

Emmanuel Macron Nato Novice Macron za Francijo razglasil karanteno #video

Od torka bodo tako Hoferjeve trgovine, teh je po Sloveniji 87, od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro. Skrajšan delovni čas velja do nadaljnjega, piše STA.

Tudi v Lidlu prilagodili delovni čas

V največjem diskontnem trgovcu v državi, ki se je s hitro rastjo v zadnjih letih povzpel na tretje mesto med vsemi trgovci, javnost tudi obveščajo, da dobavna veriga poteka brez večjih posebnosti, zaposleni v logistiki in prodaji pa si prizadevajo za vnovično zadostno razpoložljivost izdelkov po močnem navalu kupcev v zadnjih dneh.

V Hoferjevem diskontnem tekmecu Lidl s torkom do preklica prav tako prehajajo na spremenjen delovni čas. Od ponedeljka do sobote bo tako 60 Lidlovih trgovin po državi odprtih od 8.30 do 18. ure, v nedeljo pa od 8.30 do 12. ure. Tudi danes bodo trgovine zaprli že ob 18. uri.

Na krajši delovni čas prehajajo tudi nekateri tradicionalni trgovci

V Sparu so tako javnost obvestili, da bodo trgovine Interspar s torkom do preklica od ponedeljka do petka odprte med 10. in 18. uro, ob nedeljah pa med 9. in 15. uro. Trgovine Spar bodo medtem od ponedeljka do sobote večinoma odprte od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa bo v tistih, ki so na ta dan odprte, mogoče življenjske potrebščine kupiti med 8. in 12. uro.

Kris naslovna Trendi Razmere zaradi koronavirusa tudi Krisu prekrižale načrte #video

Tudi vse trgovine Tuš bodo od torka dalje odprte po skrajšanem delovnem času. Od ponedeljka do sobote bodo tako do nadaljnjega odprte med 9. in 18. uro ter ob nedeljah med 8. in 12. uro. Nekatere manjše trgovine so izjema in imajo še krajši delovni čas.

V Mercatorju in tudi trgovinah Jager za zdaj delovni čas ostaja nespremenjen. Pri Jagru kupce prosijo, naj v trgovine vstopajo v omejenem številu in samo, če so zdravi.

V pripravi nadzorovan vstop v prodajalne

Trgovci se pripravljajo oziroma so že pripravljeni tudi na sistem nadzorovanega vstopa v trgovine, s čimer bi omejili hkratno število kupcev v trgovini in zaščitili tako stranke kot zaposlene. Tako so povedali v Hoferju, Lidlu, Mercatorju in Tušu. Pri tem sicer čakajo na podrobnejša navodila in usmeritve države.

Redarstvo Novice Občine zaradi koronavirusa "odklenile" parkirišča

V Tušu pa so za STA povedali, da na blagajne trgovin nameščajo tudi zaščitna stekla. Na ta način so v nedeljo opremili 16 trgovin, danes bodo preostalih 89. Uvajajo tudi diskrecijske črte na blagajnah ter na frekventnih lokacijah že omejujejo število kupcev v trgovini.

V vseh trgovcih pa kupce pozivajo, naj vzdržujejo vsaj 1,5 metra razdalje do drugih ter upoštevajo vsa navodila o preventivnem ravnanju v obdobju epidemije, na primer tudi z razkuževanjem rok in uporabo zaščitnih rokavic z oddelka sadja in zelenjave.

Odprte sicer ostajajo tudi drogerije. Trgovine Drogeriemarkt so odprte s skrajšanim delovnim časom. Delujejo tudi trgovine Müller, še navaja STA.

Oglasili so se tudi na Trgovinski zbornici Slovenije

Čeprav razumejo skrb potrošnikov zaradi trenutnih razmer, povezanih s širjenjem koronavirusa, so spet poudarili, da so trgovske družbe dobro založene in imajo na voljo dovolj zalog za preskrbo.

Trgovci neposredno sodelujejo z dobavitelji za stalno hitro dobavo blaga in založenost polic. Na TZS zagotavljajo, da so trgovske družbe ob tem tudi dobro založene in imajo pripravljenih dovolj zalog. Trgovci, ki omogočajo prodajo blaga potrošnikom prek spleta, pa prav tako zagotavljajo nemoteno dobavo dobrin v polnem obsegu, poroča STA.

Jelko Kacin Novice Jelko Kacin: To se lahko zgodi vsakomur, ki ne bo upošteval razmer #video

Na zbornici so poudarili tudi, da trgovci delajo vse, kar je v njihovi moči, da uspešno premostijo izziv, ki ga pomenijo trenutne razmere, zato so sprejeli še dodatne preventivne ukrepe.

Ob tem potrošnike znova pozivajo, da pri nakupovanju upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih strokovnih ustanov, ter jih prosijo, da k nakupom pristopijo obzirno do drugih. "V preteklih dneh je šlo za čezmerno ustvarjanje zalog," so menili na TZS. Delanje zalog je sicer smotrno, vendar tolikšnih, da zadostujejo za nekaj dni, so dodali, še piše STA.

gorivo bencinske črpalke Avtomoto Bencinski servisi: znani so ukrepi in omejitve

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin