SiolNET. Novice Slovenija
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilstvo zdravniku Radanu po novem ne očita umorov #video

0,56

termometer

Ivan Radan
Tožilstvo Radanu poleg ubojev očita še ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog. Foto: Matej Leskovšek

Na sojenju nekdanjemu zdravniku intenzivnega oddelka nevrološke klinike v ljubljanskem UKC Ivanu Radanu je tožilstvo pred napovedanim zaključkom sojenja spremenilo obtožnico. Očitke o kaznivih dejanjih umora je prekvalificiralo v kazniva dejanja uboja, poroča današnji Dnevnik.

Radanov odvetnik Gorazd Fišer je za časnik potrdil, da je tožilka Katarina Bergant kazniva dejanja umora prekvalificirala v blažjo obliko uboja. Gre za pomembno spremembo, saj je za kaznivo dejanje umora zagrožena kazen od 15 do 30 let zapora, za uboj pa od pet do 15 let zapora.

Novinar: Vitomir Petrović/Video: Planet TV.


Ivan Radan Novice Primer Radan po treh mesecih spet na sodišču #video

Sprva je tožilstvo Radanu očitalo šest umorov bolnikov

Modifikacijo obtožnice so potrdili tudi na ljubljanskem tožilstvu, kjer pa o vsebini spremenjene obtožnice za zdaj še ne morejo govoriti. "Sporočamo vam, da je bila modifikacija obtožnice v primeru Radan vložena. Ker pa na tožilstvu nimamo podatka, ali je bila obdolženemu že vročena in ali bo sodišče spremenjeno obtožnico sprejelo, vam natančnejših informacij ne moremo posredovati," so za Dnevnik pojasnili na tožilstvu.

Sprva je tožilstvo Radanu očitalo šest umorov bolnikov, med sojenjem pa je dve obtožbi umora umaknilo iz obtožnice. Kvalifikacijo kaznivih dejanj umora je tožilstvo utemeljevalo predvsem s pomočjo izvedenca klinične psihologije Aleša Friedla, ki je ocenil, da ima Radan narcistično osebnostno motnjo.

Ivan Radan Novice Avstrijski izvedenec na sojenju Radanu pokazal posnetke ob usmrtitvah prašičev

Očitali so mu, da jih je umoril iz morilske sle

Na podlagi njegovega mnenja je tožilstvo Radana dolžilo, da je bolnikom vzel življenje iz morilske sle, vendar je obramba Friedlovo mnenje uspešno ovrgla. Angažirala je namreč svojo izvedenko klinične psihologije Alenko Sever, ki pa je menila, da Radan nima niti narcistične niti kakšne druge osebnostne motnje.

Ivan Radan Novice Vrhovno sodišče odločilo, da je bila odpoved Radana zakonita

Po zaslišanju Severjeve je Friedl svoje mnenje umaknil, Radan pa je takrat lahko zapustil pripor. Tožilstvo je nato sodišču predlagalo, da naj določi novega sodnega izvedenca. Petčlanski senat, ki mu predseduje okrožni sodnik Martin Jančar, je z odločitvijo čakal do prejšnjega naroka, ko je predlog tožilstva zavrnil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin