Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 5. 2018,
6.36

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Ivan Radan zdravnik sodišče

Sreda, 23. 5. 2018, 6.36

5 let, 11 mesecev

Avstrijski izvedenec na sojenju Radanu pokazal posnetke ob usmrtitvah prašičev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Ivan Radan | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Na današnjem naroku v sojenju Ivanu Radanu so predvajali posnetke rezultatov EKG srca ob usmrtitvi treh prašičev, ki jih je komentiral izvedenec Wolfgang Kröll. Ta je pojasnil, da je EKG posnetek ob smrti prašiča, ki mu niso dali kalija, podoben tistemu, ki je nastal ob smrti 83-letnega bolnika, za katerega sumijo, da mu je Radan dal kalij.

Na današnjem naroku so predvajali tri posnetke EKG srca ob usmrtitvi prašičev. En prašič je izkrvavel, EKG pa bi moral biti podoben tistemu ob naravni smrti bolnika, ki bi bil hudo poškodovan in mu ne bi pomagali. Drugemu prašiču so vbrizgali veliko količino kalija, tretji pa je imel okvaro srca in so mu prav tako vbrizgali kalij.

Avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll je na podlagi posnetka pojasnil, da so pri živali, ki je izkrvavela, na EKG še mogoča določena nihanja, potem ko srce neha biti. Ta nihanja so posledica elektromehanskega delovanja v posameznih vlaknih v srcu, čeprav ta več ne iztiska krvi.

Po izvedenčevih navedbah se takšen EKG-posnetek ne razlikuje od posnetka bolnika Ivana Radana, za katerega tožilstvo trdi, da je dobil smrtonosni odmerek kalija.

Novice Ivan Radan, osumljen več umorov bolnikov, vrnil zdravniško licenco

Kröll se ne strinja z izpovedjo priče tožilstva

Pri drugih dveh posnetkih, ki sta bila narejena pri prašičih, ki sta dobila odmerek kalija, ni več nobenih nihanj, je pojasnil Kröll.

Ob tem je opozoril, da je poskuse na živalih odobrilo avstrijsko zvezno ministrstvo za raziskave in prašiči niso bili usmrčeni zato, ker je samo on tako želel, ampak bi bili tako ali tako usmrčeni, saj so prej na njih izvajali poskuse.

Avstrijski izvedenec je možnost eksperimenta na prašičih ponudil, ker se ni strinjal z izpovedbo priče tožilstva, strokovnjakinje za paliativo Mateje Lopuh, o vedenju srca v primeru smrti zaradi kalija.

Kröll je trdil, da lahko EKG v tem primeru pokaže le še ravno črto, Lopuhova pa je zatrjevala drugače in se pri tem sklicevala na študije ameriških usmrtitev s kalijem.

Mnenja Ivan Radan – morilec ali glasnik pomladi slovenskega zdravstvenega sistema?

Tožilka predlaga še dodatnega izvedenca kardiologa

Lopuhova danes ni bila navzoča na sodišču, saj tožilstvo ni bilo seznanjeno, da bo Kröll posnetke predvajal danes. Sojenje se tako nadaljuje čez tri mesece, ko se bosta tako tožilstvo kot obramba lahko opredelila do danes predvajanih posnetkov.

Tožilka Katarina Bergant sicer predlaga še dodatnega izvedenca kardiologa, ki bi presodil, ali je mogoče zatrditi, da EKG-posnetek omenjenega Radanovega bolnika kaže na bolnika, ki ni prejel kalija.

Kot je opozorila, je EKG izpis tega bolnika na voljo za zelo kratek čas, v tem času pa aparat ni zaznal asistolije srca, četudi je bila na zaslonu bolj ali manj ravna črta.

Novice Ivan Radan toži UKC zaradi odpovedi

Poleg štirih umorov mu očitajo še omogočanje uživanja prepovedanih drog

Po mnenju Krölla dodatnega izvedenca kardiologa ne potrebujejo, saj pravi, da kardiologi nimajo izkušenj z ustavljanjem srca z aplikacijo s kalijem.

Takšno izkušnjo so lahko imeli le sodelujoči pri transplantacijah, pri katerih so možgansko mrtvim bolnikom pred odvzemom organov ustavili srce s kalijem.

Novice Ivan Radan: Nisem narcisoiden, nisem morilec

Dodatnemu izvedencu je nasprotovala tudi obramba, po njihovem mnenju gre za poskus zavlačevanja postopka in podcenjevanje izvedenca.

Radanu tožilstvo očita štiri umore svojih bolnikov iz morilske sle, tudi ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog.

Ne spreglejte