Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2016,
17.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

3

Natisni članek

Južni Sudan zapor Tomo Križnar

Sobota, 28. 5. 2016, 17.26

6 let, 6 mesecev

Toma Križnarja so izpustili iz zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

3

Tomo Križnar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovenskega humanitarnega delavca in aktivista Toma Križnarja so izpustili iz južnosudanskega zapora, v Slovenijo se vrača v prihodnjih dneh, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Drugih podrobnosti za zdaj niso razkrili, najverjetneje zaradi njegove varnosti, poroča STA.

Križnarja so v Južnem Sudanu aretirali pred tednom dni. Zakaj so ga zaprli, uradno ni znano.

O aretaciji Križnarja je ministrstvo 19. maja obvestila njegova žena. MZZ je stopilo v stik s slovenskim veleposlaništvom v Kairu, ki je za konzularno zaščito zaprosilo nemško veleposlaništvo. Nemški diplomat je med obiskom Križnarja ugotovil, da je ta zadovoljen z razmerami v zaporu v južnosudanski prestolnici Džuba.

Slovenija je južnosudanskim oblastem posredovala dve diplomatski noti, v katerih je zaprosila za čimprejšnjo in čim ugodnejšo rešitev primera.

Posredoval je Janez Drnovšek

Križnar je bil v Sudanu zaprt že leta 2006. V zaporu v kraju El Fašir je bil od 20. julija do 5. septembra zaradi obtožbe o vohunjenju. V Darfur na zahodu države je vstopil brez vizuma iz sosednjega Čada. Obsodili so ga na dve leti zapora, a ga po posredovanju tedanjega slovenskega predsednika Janeza Drnovška - Križnar je bil v Sudanu kot posebni odposlanec Drnovška za Darfur - pomilostili.

Križnar je bil leta 2003 zaprt tudi v Etiopiji.

AI: Obupne razmere v južnosudanskih zaporih

Nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je opozorila na obupne razmere, v katerih bivajo priporniki v Južnem Sudanu. Več deset pripornikov je zaprtih v kovinskih ladijskih zabojnikih, v katerih se temperatura hitro povzpne nad 40 stopinj Celzija.

Hrano dobijo le enkrat ali dvakrat na teden in malo vode, zato jim grozi smrt. Poleg tega jih vojaki večkrat odpeljejo iz zabojnikov in pretepajo, so sporočili iz AI.

Po njihovih informacijah je zaradi slabih razmer v priporu v Goromu, okoli 20 kilometrov južno od Džube, umrlo več pripornikov. Tam so od lanskega novembra glede na satelitske posnetke štirje zabojniki, v katerih so zaprti priporniki.

Priporniki, večinoma gre za civiliste, so osumljeni povezav z opozicijo ali uporniško skupino in nimajo dostopa do sorodnikov, odvetnikov ali sodišča, še trdijo v AI.

Južni Sudan je najmlajša država na svetu. Samostojnost od Sudana je razglasil 9. julija 2011, potem ko je v začetku leta potekal referendum o neodvisnosti. Referendum je bil del dogovora iz leta 2005, ki je po več kot 20 letih končal državljansko vojno med večinsko arabskim severom ter pretežno krščanskim in animističnim jugom Sudana. Za samostojnost je glasovalo več kot 98 odstotkov volivcev.

Ne spreglejte